Alegerile din SUA – finalul unei lupte murdare

Date:

De Andrei Buga

Hillary Clinton a dat ca exemplu negativ România pe problema avorturilor și interzicerea acestei practici în perioada comunistă. La începutul acestui an, alt candidat la Casa Albă, Bernie Sanders, era revoltat că o țară „ca România” are viteza la internet mai mare decât SUA. Dar dincolo de aceste comparații mai mult sau mai puțin fericite, americanii au avut parte anul acesta de o campanie electorală mai degrabă balcanică, decât una la nivelul așteptărilor și pretențiilor lor.

Campania prezidențială de anul acesta va rămâne mai mult ca sigur drept una dintre cele mai „murdare” din istoria Statelor Unite. Scandal și demagogie. Accentul pus mai mult pe atacul la persoană decât pe propriul program politic. Și opțiunea resemnată a alegătorilor de a alege „răul cel mic”. Ne sună oare cunoscut?

A treia dezbatere – Clinton vs. Trump

hillary

În cea de-a treia dezbatere electorală, ținută în Las Vegas la Universitatea din Nevada, Donald Trump a încercat să recupereze procentele pierdute după două înfrângeri clare în primele două confruntări cu Hillary Clinton. Deși a fost poate cea mai bună prestație a lui, candidatul republicanilor și-a ratat și ultima șansă de a lăsa o imagine bună înainte de alegerile din 8 noiembrie a.c.

Temperamentul impulsiv, pierderea controlului și declarațiile controversate precum „femeie obraznică” („nasty woman”) la adresa lui Hillary l-au făcut să se anihileze de unul singur, fără un prea mare efort din partea contracandidatei sale.

Clinton nu s-a lăsat nici ea mai prejos și s-a legat de experiența lui Trump: „Când eu luam parte la colectivul de urgență al Casei Albe, monitorizând raidul împotriva lui Bin Laden, el (Donald Trump) modera un show TV cu celebrități”.

Schimbul de replici a continuat în aceeași notă. Republicanul a precizat că Hillary Clinton ar fi un președinte slab în relațiile externe și că Putin „nu are niciun respect” pentru ea. Aceasta a ripostat că șeful statului rus și-ar dori mai degrabă o marionetă la Casa Albă, ironizând aprecierea pe care nu de puține ori Trump și-a manifestat-o față de Putin.

Dar de departe cel mai delicat moment al serii a fost cel în care Trump nu a oferit un răspuns clar, dacă va accepta sau nu rezultatele alegerilor, în cazul în care le va pierde, ceea ce ridică mari controverse legate de data de 8 noiembrie a.c. „Este înfricoșător!”. Atât a comentat democrata, care s-a menținut într-o ton mult mai echilibrat decât Trump.

Înregistrarea care l-a aruncat în aer pe Trump

trump

„Nimeni nu are mai mult respect pentru femei decât mine” declarase Trump în luna martie a acestui an.

Dar pe 7 octombrie ziarul The Washington Post a dat publicității o înregistrare din 2005 în care republicanul se lăuda în termeni vulgari despre cum a profitat fizic de o femeie măritată pentru că, spune acesta, „când ești un star, ele te lasă s-o faci”. În înregistrarea de trei minute, Trump șochează prin limbajul extrem de licențios. Imediat după apariția materialului în presă, au apărut mai multe mărturisiri ale unor femei care susțin că ar fi fost hărțuite în trecut de către actualul candidat la președinție.

Trump a apărut ulterior cu un videoclip în care își cere scuze pentru incidentul din 2005, dar unde schimbă foarte repede tonul și afirmă că toate povestea nu este decât un mod de a distrage atenția de la adevăratele probleme ale prezentului. Despre comentariile jignitoare aduse femeilor, Hillary Clinton a comentat: „Donald crede că înjosirea femeilor îl face pe el mai mare. Le țintește demnitatea, respectul de sine – și nu cred că este vreo femeie undeva care să nu știe cum este să treci prin așa ceva.”

Acesta va rămâne probabil elementul-cheie al finalului campaniei electorale și cel care i-a pecetluit mai mult ca sigur soarta candidatului republican.

Ce spun sondajele despre șansele candidaților

Casele de sondaj din Statele Unite încep să indice în unanimitate victoria democratei Clinton. După o analiză amănunțită a psihologiei de vot, „The Huffington Post”, scrie că Trump mai are doar 3% șanse să câștige alegerile.

„Sondajul sondajelor”, o medie întocmită de CNN a celor mai recente cinci sondaje telefonice la nivel național, anunță o victorie cu 47% pentru Hillary Clinton, urmată de Donald Trump cu 40%.
Donald Trump începuse în forță lupta pentru Casa Albă. Și-a zdrobit oponenții din Partidul Republican și a devenit fără mari probleme candidatul nominalizat la președinție. Cu toate acestea, Hillary Clinton s-a dovedit a fi un contracandidat mult mai solid, și, în mai puțin de o lună, întreaga bulă de popularitate a lui Trump s-a spart în eșecuri pe bandă. Deocamdată, doar o minune îl mai poate trimite pe afacerist la Casa Albă, dar chiar și așa, numai parcursul lui până în această ultimă fază a campaniei ridică semne de întrebare dacă democrația americană mai este așa de stabilă ca altădată și dacă oare acest flagel numit populism nu a ajuns să acapareze chiar și cele mai dezvoltate state ale lumii.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...