DIN PRESA INTERNAȚIONALĂ (luna octombrie)

Date:

Economistul vă prezintă cele mai importante articole din presa internațională, în luna octombrie.

wall_street_journal-svg

Lumea suferă de lipsă de educație financiară

Comentând un recent studiu publicat de OECD, Adam Creighton de la Wall Street Journal concluzionează că „educația financiară este încă dezastruoasă peste tot” având în vedere că foarte puțini au fost în stare să efectueze calcule financiare simple sau să înțeleagă reguli simple în domeniul investițiilor.

Sondajul realizat de OECD relevă că doar puțin peste 40% dintre cei 52.000 de adulți din 30 de țări, care au fost chestionați, au știut să răspundă la întrebarea dacă dobânda acumulată într-un cont de economii de 100 dolari cu o dobândă anuala de 2% va însuma, peste cinci ani, mai mult sau mai puțin de 110 dolari. Numai 60% folosesc o formă sau alta de buget, cam jumătate fac efortul de a-și stabili obiective financiare și de a încerca să le realizeze și doar 44% se documentează din mai multe surse când selectează un produs financiar sau altul. Principala problemă pentru decidenții din lume în zilele noastre, pare să fie confuzia în ceea ce privește banii: incapacitatea marii majorități a oamenilor de a efectua calcule financiare simple sau de a înțelege principiile de bază ale investițiilor (pe piețele financiare).

Dintr-un scor maxim de 21 – obținut din scorurile pentru cunoștințe financiare, atitudine și comportament – media sondajului a fost de 13,2, adică doar puțin peste jumătate. Dintre țările participante, Franța, Finlanda și Norvegia au avut printre cele mai bune scoruri (aproape de 15), în timp ce brazilienii, rușii și polonezii au obținut scoruri de 12 sau sub. Chiar cei din țările dezvoltate care au participat la sondaj s-au dovedit foarte slab pregătiți. În Marea Britanie, doar 38% au înțeles impactul inflației asupra economiilor lor, iar în Africa de Sud doar 25%. Nu este deci o surpriză că OECD recomandă tuturor țărilor să intensifice pregătirea financiară în școli de la o vârstă cât mai mică.

Din punctul de vedere al adulților cu educație financiară, România nu stă deloc bine cu 22% comparativ cu Bulgaria 35%, Republica Cehă 58%, Ungaria 54%, Polonia 42%. Rezultatele sunt extrem de neplăcute și pun probleme foarte serioase pentru dezvoltarea în perspectivă a României.

2000px-bloomberg_logo-svg

De unde va veni viitoarea criză?

Se pune întrebarea „De unde va veni viitoarea criză?”, într-un articol semnat de Daniel Coy.

Anul viitor se termină cu cifra 7. Dacă sunteți superstițioși sau cunoașteți statisticile și istoria probabil nu ați uitat că în 1987 a avut loc cea mai mare cădere de o zi din istoria Wall Street. Criza asiatică a apărut în 1997. Și cea mai mare criză de la Marea Depresie a pornit în 2007, în SUA, cu falimentul Northern Rock și New Century Financial. Ceea ce ar putea arăta că ceva ne așteaptă în 2017. Nimeni nu poate ști când și unde o viitoare criză ne va lovi. Ceea ce este sigur este că ele apar destul de regulat în timp. Iar condițiile premergătoare par să se materializeze.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament: http://www.economistul.ro/abonamente/ 

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...