Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Romsilva: „Rezultatele muncii silvicultorilor se văd în timp”

Date:

Peste 20.000 de oameni lucrează în slujba pădurii româneşti (cei mai mulţi, chiar în inima pădurii), cu profesionalism şi cu speranţa că mâine le va fi mai bine. Îi unesc ştiința de meserie şi simţul datoriei. Directorul General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, îi caracterizează cuprinzător: „Silvicultura nu este o meserie ușoară și nici ferită de pericole. Din contra, silvicultorii își desfășoară activitatea în condiții de multe ori dificile, iar rezultatele muncii noastre se văd, de cele mai mule ori, în timp”. Ca urmare, directorul general le mulțumeşte „tuturor colegilor silvicultori din țară pentru eforturile depuse”, pentru „unitatea dovedită în gestionarea fondului forestier, indiferent de forma de proprietate”. Prilejul a fost oferit de ediția 2018 a Zilei Silvicultorului, organizată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și de Asociația Administratorilor de Păduri din România la Călimănești, în județul Vâlcea, în apropierea locurilor purtătoare de istorie şi oglindite în versuri clasice ale Coziei. Evenimentul a însemnat mai mult decât un moment festiv, generând o analiză aplicată făcută de exponenţi ai diverselor sectoare ale domeniului silvic, împreună cu parteneri şi susţinători. Totodată, reuniunea s-a înscris în ansamblul concretizărilor specifice prin care Romsilva marchează pe tot parcursul anului centenarul Marii Uniri din 1918. Cu această semnificaţie s-a înscris şi reprezentarea la eveniment a Agenţiei Moldsilva din Republica Moldova. Dincolo de toate, a fost o reîntâlnire sub semnul prieteniei, al coeziunii corpului silvic.

Dragos Ciprian Pahontu
Dragoş Ciprian Pahonţu evidenţiază unitatea corpului silvic

Omenirea solicită pădurea mai mult ca niciodată economic, pentru securitate și recreativ

Importanţa silviculturii, complexitatea semnificaţiilor şi deschiderilor acesteia în spaţiu şi în timp au fost evidenţiate de ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș: „Pădurea este unul dintre elementele esenţiale care contribuie la calitatea vieţii. Omenirea solicită pădurea mai mult ca niciodată, pe toate cele trei paliere – economic, de securitate și recreativ”. Ministrul a reamintit că „fondul forestier al României are o suprafaţă de peste 6,5 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 27,3% din teritoriul ţării”. Pe baza informaţiilor prezentate de Romsilva, ministrul Ioan Deneş a semnalat stringenţa înlăturării pericolului ca în păduri şi pe rampe să rămână masă lemnoasă neexploatată, care să putrezească, modificarea Codului Silvic în Parlament având în acest sens un rol deccisiv, în sensul deblocării procedurale.
Sub aspect economic, ing. Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, a atras atenţia asupra necesităţii exploatării superioare a lemnului oferit de păduri, odată cu folosirea altor resurse pentru încălzirea locuinţelor decât lemnul.
În sens larg, prof. univ. dr. Ilie Covrig, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, a apreciat că „în domeniul forestier, lipseşte o strategie pe termen mediu şi lung”.

Ioan Denes
Ioan Deneş prezintă mesajul ministerial

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului și asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în proprietatea unităților administrative sau în cea privată. Asociația Administratorilor de Păduri din România este o organizație profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice a pădurilor private.

Umbre
Oltul la Cozia

Implicare academică în problematica sectorului forestier

Silvicultura cu anvergură spre economia viitorului în societatea bazată pe cunoaştere impune cercetare şi formare de nivel foarte înalt. În acest sens, referirea la componenta academică a revenit frecvent pe parcursul reuniunii specialiştilor în domeniu. Prof. univ. dr. Alexandru Lucian Curtu, decanul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere a Universităţii „Transilvania” din Braşov, a anunţat ca noutate lansarea unui program de masterat de profil în limba engleză. Învăţământul silvic superior la Braşov împlineşte 70 de ani, timp în care a dat economiei şi cercetării româneşti 10.250 de ingineri.
La rândul său, dr. Ion Machedon, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Silvici din România, s-a referit la importanţa valorificării expertizei în domeniu. Asociaţia cuprinde 10.700 de membri, la 25 de ani de la înfiinţare.
Perspectiva educaţională a demersurilor silvicultorilor a fost adusă în dezbatere de prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, care s-a referit la programele în acest sens derulate de unităţile de învăţământ.
Primarul oraşului Călimăneşti, Florin Constantinescu, a abordat importanţa pădurii sub aspectul potenţialului ei turistic – nimic mai firesc într-o localitate de referinţă ca staţiune optimă pentru recreere şi sănătate, din a cărei suprafaţă de 10.400 de hectare, 7.400 sunt acoperite de păduri.
Suprafaţa totală de pădure a judeţului Vâlcea este de 265.490 de hectare. Romsilva, prin Direcţia Silvică Vâlcea – director, ing. George Mihăilescu – administrează 132.482 de hectare (93.640 de hectare fond forestier proprietate publică a statului, 38.842 de hectare fond forestier proprietate privată a persoanleor fizice şi juridice). În pădurile statului din Vâlcea cresc preponderent fagul (35%), molidul (23%), cvercineele (22%).

Oltul la Cozia
„Ș-ale valurilor mândre generații spumegate/Zidul vechi al mănăstirii în cadență îl izbesc” (Grigore Alexandrescu, „Umbra lui Mircea – La Cozia”)

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...