InnovX-BCR: 45 de startup-uri accelerate și alte rezultate din 2021

Date:

InnovX-BCR este un accelerator de business, care se axează pe scalarea companiilor și dezvoltarea ideilor inovatoare, operând ca una dintre cele mai valoroase inițiative pentru antreprenorii ambițioși din întreaga lume. Fiind destinat companiilor ce urmăresc să implementeze tehnologiile viitorului, programul oferă instrumentele necesare, o educație de vârf în domeniul afacerilor, împreună cu oportunitățile și conexiunile potrivite.

În decembrie, programul a împlinit oficial trei ani, prilej cu care echipa s-a uitat în urmă la tot ce a realizat în 2021, cum ar fi extinderea programului în afara țării, numărul crescut al evenimentelor de promovare și networking pentru companiile din ecosistem, dar și încheierea noilor parteneriate, precum cu EY, Globalworth, SeedBlink, Vodafone, Oracle, Colliers, Eleven Ventures sau IBM.

Rezultate din 2021

Ca elemente inovative aduse în cadrul acceleratorului, din anul 2021 au început să fie acceptate startup-uri din străinătate, atrăgând astfel un număr de 10 companii din țări precum Singapore, Canada, Germania, Grecia, Elveția, Slovacia sau Spania. Per total, în decursul anului 2021 și cumulând cele trei cohorte (Grinders, Startups și Scaleups), programul InnovX-BCR a accelerat 45 de startup-uri.

Dacă ar fi să aducem în discuție câteva exemple, din grupa Grinders s-au remarcat companiile Profluo, Soundwaves, 3minutesjob, Paid Analytix, Comarket, Complice și Veelancing.

Compania Profluo digitalizează automat orice document de business, fie vorba de facturi, contracte, formulare, chitanțe, documente de la autorități, chestionare sau procese verbale, dar nu numai. Compania le direcționează în mod inteligent oriunde este nevoie de ele în activitatea cuiva de afaceri, devenind astfel un asistent personal pentru documente.

Soundwaves reunește publicul cu artiștii într-o experiență muzicală de neuitat. Folosindu-se de platforma lor, utilizatorii pot asculta muzică individual sau împreună cu prietenii lor, pot să distribuie, să lase comentarii și să descopere noi melodii.

Platforma 3minutesjob pune în legătură angajatorii cu utilizatorii tineri, cu vârste cuprinse între
18 și 25 de ani, care își caută un job la nivel internațional. Soluția oferă transparență, empatie, posibilitatea de a-ți încărca CV-ul și fișa de post în format video, instrumente speciale pentru agențiile de resurse umane, feedback și o atenție unică atunci când vine vorba de includerea și integrarea angajaților.

Paid Analytix reprezintă o soluție de inteligență artificială menită să ajute companiile să-și securizeze procesele de plată, sprijinind identificarea erorilor în timp real și, în același timp, oferind informații cheie despre procesele de plată care vor crea oportunități de transformare.

Comarket este o soluție de transformare digitală a industriei ospitalității, fiind un marketplace digital B2B, care aduce împreună profesioniștii și furnizorii din industria anterior menționată, cu scopul digitalizării și eficientizării relațiilor comerciale dintre ei.

Complice este o afacere de cadouri centrate pe experiențe inedite, pe care managerii și antreprenorii ocupați le pot dărui oamenilor importanți din viața lor, fără prea multe bătăi de cap. Câteva exemple ar fi zborurile cu parapanta, escapadele romantice, degustările private, cursurile individuale, realizarea melodiilor personalizate etc. Cadourile și recompensele, atât online, cât și offline, nu reprezintă simple obiecte, ci momente memorabile.

Veelancing este o platformă inovativă, decentralizată, de piață de desfacere pentru freelanceri, concepută pentru toți cei care doresc să lucreze în mod eficient, fără teama de a fi păcăliți. Aceasta este bazată pe tehnologia Blockchain, oferind transparență completă, un mediu foarte securizat, accesibilitate față de toată lumea, eliminarea medierii de către o terță parte, plăți instantanee, portofele offline și multe altele.

În cadrul evenimentului Demo Day Reboot Now 2021, câștigătorii au fost: Profluo, cu locul întâi, urmat de Soundwaves, 3minutesjob, Paid Analytix și Comarket. Printre premiile speciale, Premiul Microsoft a revenit echipei Paid Analytix, Premiul Modex a fost câștigat de echipa SelfD.ID, Premiul UiPath a fost obținut de compania Profluo, Premiul Mindspace Business District i-a revenit companiei Complice, iar Veelancing a câștigat Premiul Startup Grind Bucharest.

Trecând la startup-urile din cohorta Startups, au ieșit în evidență: Kinderpedia, WeavAir, eCollect, Invoice Cash Group și Iris Solutions.

Kinderpedia este o platformă SAAS și o aplicație mobilă prin care părinții pot interacționa cu grădinițele și școlile primare, asigurând astfel cea mai bună îngrijire pentru copiii lor. Caracteristicile cheie ale companiei Kinderpedia sunt comunicarea în timp real, interacțiunea personalizată și partajarea resurselor.

WeavAir oferă o soluție continuă bazată pe date, compusă din dispozitive IoT cu mai mulți senzori, care măsoară 20 de metrici diferiți și software predictiv pentru a facilita procesul de decizii rapide și precise. Oferă, de asemenea, și sisteme autonome care pot economisi energie, îmbunătățind astfel sănătatea și bunăstarea oamenilor. Se poate folosi pentru a controla răspândirea contaminanților din aer și a infecțiilor precum COVID-19, reducând astfel timpul de răspuns.

eCollect este un startup în aria de fintech, oferind o soluție complet digitalizată de gestionare a creanțelor, ce folosește inteligența artificială și învățarea automată. Serviciul lor poate fi utilizat în cazul întreprinderilor digitale, al utilităților publice, al guvernului, al asistenței medicale, în cazul călătoriilor și al domeniului de ospitalitate, precum și în cazul asigurărilor și serviciilor financiare.

Cu privire la compania Invoice Cash Group, aceștia au dezvoltat un produs de factoring prin abonament online, numit Invoice Cash, și o soluție inovatoare de white label, precum și o soluție de finanțare a lanțului de aprovizionare pentru bănci și companii multinaționale, acesta numindu-se Credit Sky, devenind astfel un fintech cu o strategie dublă.

Iris Solutions este un furnizor open-banking de servicii și soluții pentru bănci și companii inovatoare. Reprezintă o instituție de plată autorizată de Uniunea Europeană ce se ocupă cu prelucrarea de informații legate de contul bancar și servicii de inițiere a plăților.

În cadrul Demo Day Status Report 2021, Kinderpedia a câștigat locul întâi, urmată de WeavAir, eCollect, Invoice Cash Group și Iris Solutions. La secțiunea de premii speciale, Premiul Microsoft a fost acordat companiei Kinderpedia, Premiul UiPath i-a revenit companiei Invoice Cash Group, iar Premiul Mindspace Business District a fost câștigat de eCollect.

Din grupa de Scaleups, s-au remarcat companiile: Fibercon Component, International Cooling Systems, STEMI Global, Headlight Solutions, Olstral, Fagura și Coinscrap Finance.

Fibercon Components este o companie care produce cabluri de corecție cu fibră optică de calitate.

International Cooling Systems este rezultatul a peste 40 de ani de experiență în proiectarea și execuția instalațiilor de răcire, filtrare și tratare a apei. Aceștia livrează echipamente la cheie și proiecte adaptate nevoilor clientului la cele mai înalte standarde, integrând cele mai avansate și de încredere tehnologii.

STEMI Global oferă un instrument simplu și eficient pentru paramedicii profesioniști și medicii care gestionează pacienții în cele mai sensibile cazuri de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și traume. STEMI ajută la minimizarea timpilor de tratament și simplifică comunicarea între echipele de asistență medicală.

Headlight Solutions oferă produse și soluții tehnologice pentru o varietate de companii. Fie că este vorba de computere ecranate, computere All-in-One, terminale cu autoservire, sisteme de conferințe sau alte software-uri elaborate, deviza companiei rămâne aceeași: nu te mulțumi doar cu ce este suficient de bun.

Olstral este o companie împărțită în trei divizii: activitatea lor principală este producția de piese pentru aviație, apărare și spațiu. Se ocupă, de asemenea, de vânzarea echipamentelor avansate de producție CNC și soluții IoT pentru aplicații industriale. Cea mai recentă divizie este axată pe fabricarea de echipamente medicale, mai precis implanturi ortopedice.

Fagura va fi o bancă digitală în care oamenii își pot gestiona online întreaga activitate financiară, dezvoltând în același timp o piață bazată pe tehnologia de creditare peer to peer, în care oamenii care caută împrumuturi la o rată a dobânzii mai mică decât piața financiară și se întâlnesc cu investitori interesați de un randament mai consistent decât depozitele bancare. Vor adăuga treptat noi servicii financiare în viitor pentru ca Fagura să devină o bancă online cu potențial de scalare și gata de a fi lansată pe noi piețe.

Coinscrap Finance este o companie fintech/insurtech care furnizează microservicii de planificare financiară băncilor și companiilor de asigurări. Compania se concentrează pe publicul din generația milenialilor, generând noi modele de afaceri din analiza datelor utilizatorilor lor.

Printre alte reușite din ultimul an, 13 companii au încheiat parteneriate cu Microsoft: 3minutesjob, Paid Analytix, Profluo, SelfD.ID, Comarket, Veelancing, Soundwaves, Kinderpedia, Carter, Invoice Cash Group, WeavAir, 2Value și Iris Solution. Patru companii au încheiat parteneriate cu Modex: 3minutesjob, SelfD.ID, Sitter și Veelancing. Profluo a mai încheiat un parteneriat cu BCR, iar 3minutesjob, cu BT. De asemenea, trei companii au încheiat un parteneriat cu UiPath, anume Profluo, Invoice Cash Group și Carter.

Alte rezultate demne de punctat sunt investițiile atrase de companii, în valoare de 2,2M euro: Mocapp a obținut 200K euro, Kinderpedia a obținut 1,8M euro, Veelancing 25K euro, iar Comarket 150K euro. De asemenea, au fost obținute 134 de certificări de tip „Future of Work” de la instituții prestigioase, precum MIT, Harvard, Modex, UiPath, Microsoft Azure și Blue Ocean.

În 2021, InnovX-BCR a organizat un total de 47 de evenimente, dintre care
3 evenimente globale și 44 locale.

Un eveniment global important a fost Select USA Investment Summit, la care a participat Diana Dumitrescu, CEO al InnovX-BCR, drept singura româncă din 29 de femei participante din toată lumea. Conferința promovează Statele Unite ca principală destinație de investiții și conectează firmele străine calificate cu organizațiile de dezvoltare economică din SUA.

Printre evenimentele globale din 2021, se numără și participarea la conferința Wolves Summit, ce a avut loc în Wrocław, Polonia, în luna octombrie, în cadrul căreia startup-urile InnovX-BCR au avut ocazia inedită de a se conecta  la o comunitate globală de tehnologie cu noi parteneri, investitori și sponsori. Nouă dintre companiile programului au participat în cadrul The Great Pitch Contest, anume: Soundwaves, 3minutesjob, Comarket, Veelancing, EmailTree, Jobful, Finqware, InvoiceCash și Kinderpedia, finaliștii fiind Kinderpedia, cu locul al II-lea, și EmailTree (Alumni din 2020), cu locul al III-lea.

La acest eveniment, echipa InnovX-BCR a contribuit și cu trei paneluri, printre care „Fueling the New Generation of Investors in CEE”, moderat de Daniel Dumitrescu, participanții la discuție fiind Ana Bobirca, Mihaela Toader, Mircea Moraru și Niculae Iancu. Al doilea panel, intitulat „Is CEE already a Global Cluster of Innovation?”, a fost moderat de Ana Crețu, discuția fiind susținută de Sergiu Manea, Alina Irma Orban, Alexandru Mihailciuc și Alboaie Lenuța. Nu în ultimul rând, al treilea panel a fost „Romania – Poland Innovation Bridge: Fostering Growth in Central and Eastern Europe”, la care au participat Loredana Chițu și Daniel Dumitrescu.

Au avut loc, de asemenea, 12 evenimente din seria Accelerate with Clients, dintre care 5 dedicate companiilor din cohorta Grinders și 7 pentru cohorta Startups, dar și 6 evenimente cu investitori, toate fiind menite să încurajeze crearea de contacte și încheierea noilor parteneriate. În plus, au fost organizate două evenimente cu ajutorul asociațiilor studențești LIRA, UNSR și LSRS, pentru ca tinerii să poată afla mai multe despre startup-urile din ecosistem și cum se desfășoară activitatea lor, urmând ca cei interesați să aplice drept voluntari.

Cu susținerea Microsoft, a avut loc o serie de 11 masterclass-uri speciale, cu tematici diverse, cum ar fi practicile Agile, cum se realizează un IPO în cazul unui startup în domeniul tech, o privire asupra băncilor private și cum să atragi parteneri valoroși, nevoia unui advisory board la început de drum și așa mai departe.

Pe lângă acestea, în parteneriat cu EY, InnovX-BCR a susținut o nouă serie de ateliere, numită Think Tank, special concepută pentru alumnii noștri. Mentorii EY au acoperit o gamă largă de subiecte, de la „Managementul schimbării”, la „Contracte de investiții”, „Tendințe în tehnologie și inovare” și „Strângerea de capital”.

Printre evenimentele locale au avut loc și sesiunile Tech Talks – Flight Festival, PROW 2021, dar și Challenge Accepted PaperHack.

De asemenea, printr-un parteneriat cu Ziarul Financiar, InnovX-BCR a organizat 8 sesiuni de interviuri, la care au participat o parte dintre mentorii din program, precum și câteva dintre companiile accelerate în anul 2021. Discuțiile au cuprins informații valoroase despre rolul mentorului în dezvoltarea unui startup la început de drum, ce schimbări au apărut în cadrul programului, de ce startup-urile au ales InnovX-BCR și unde au ajuns cu ajutorul acestui program.

La ce să vă așteptați în anul 2022…

În 2022, programul se va concentra pe două cohorte, anume pe grupa cu cifră de afaceri cuprinsă între 50K euro și 500K euro, numită Startups (fosta grupă Grinders), și pe grupa Scaleups (fosta cohortă Startups), cu cifră de afaceri cuprinsă între 500K euro și 1M de euro.

Companiile devenite alumni în 2020 și 2021, care îndeplinesc un anume set de criterii, vor fi invitate să participe alături de echipa InnovX-BCR la conferințe de business internaționale, în frunte cu delegația SelectUSA Investment Summit din vara anului 2022.

Un alt element care stârnește interes este InnovX-BCR Community Program, realizat alături de Luiza Drăghicean, în calitate de program manager pe comunitate. Aceasta are o experiență de 10 ani în comunicare, PR și marketing în domenii variind de la sectorul public, diplomație, până la ONG-uri și sectorul privat. Anterior, a lucrat drept global advocacy community manager în cadrul UiPath, iar acum consiliază
startup-uri și companii cu privire la dezvoltarea comunității.

Scopul programului este acela de a solidifica legăturile dintre cei mai buni alumni, a crea noi oportunități de parteneriate și a organiza diverse evenimente pe industrii pentru a răspunde la nevoile fiecărei companii cât mai punctual.

Iar dacă tot aducem mentorii în discuție, doi dintre supereroii care au fost alături de echipă încă din primul an al programului și-au asumat cu entuziasm noi roluri. Niculae Iancu este, începând cu anul acesta, chief strategy officer, iar Silviu Florea va fi program manager.

În plus, întrucât 2020 a marcat al doilea cel mai bun an pe scena Capitalului de Risc din Europa Centrală și de Est pentru țări precum România, Polonia și Republica Cehă, se remarcă cu siguranță nevoia de a sprijini creșterea noilor fonduri de investiții. Astfel, pe lângă cohortele dedicate startup-urilor, va apărea un nou program adresat următoarei generații de investitori, numit InnovX-BCR Investors Bootcamp VCs, primul accelerator din România pentru VC-urile promițătoare din regiunea ECE.

Începând cu luna martie, programul va fi lansat în mod oficial, urmând să dureze 14 săptămâni. Perioada de call-to-action a început deja de pe
3 ianuarie și se încheie pe data de 11 februarie.

În încheiere, echipa InnovX-BCR le mulțumește tuturor companiilor care au trecut pragul virtual al programului în 2021, precum și tuturor mentorilor și partenerilor, fără de care programul nu ar exista. Cu toții se așteaptă la un an și mai productiv, cu rezultate concrete și relevante, ca și până acum, alături de o comunitate strânsă, de oameni pasionați și ambițioși.

Articol realizat de echipa InnovX

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mentorat, coaching și granturi pentru femeile antreprenor  

ING Bank România și Visa anunță lansarea programului She’s...

Parteneriat Consiliul Patronatelor ESG din România – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) anunță că „a...

Oana Popescu, nou partener al companiei Crosspoint Real Estate

Compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate anunță numirea...

Evenimente și servicii premium dedicate comunității de afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB)...