Între frenezie și promisiune sfărâmată

Date:

Interviu cu Valentin Socaci – CEO CryptoCoin Pro

De ce Cryptocoin România?

CryptoCoin a apărut pe piața din România la sfârșitul anului 2017, în ultimul trimestru, începând din octombrie, deci practic am prins ultima fază a acestei creșteri, ținând cont că în decembrie Bitcoin a ajuns la 20 000. Am sesizat această creștere și, într-adevăr, piața ne-a lăsat să ne dezvoltăm și am acaparat în România. Am simțit foarte bine această creștere. Numărul de clienți înregistrați și acest boom în media al bitcoin-ului, asta am încercat noi: să mergem pe acest val.

S-a vorbit foarte mult despre Bitcoin ca fiind o soluție extraordinară de a face bani, de multiplica bani la o cotă mare de câștig.
Da, într-adevăr. Bitcoin-ul se vrea să înlocuiască moneda în sine. Investițiile și creșterea enormă pe care a avut-o în 2017 au adus beneficii multora care au investit în această monedă, ținând cont că a crescut de douăzeci de ori în anul 2017 și, din punct de vedere al investiției, de 4. La începutul apariției Bitcoin-ului toată lumea care a investit a avut de câștigat. S-a și pierdut, în mod normal, pentru că a avut fluctuații destul de mari

Fluctuații foarte mari, pierdere de peste 50% , de la douăzeci de mii la circa 6 mii într-un interval de timp foarte scurt. A adus și pierderi fabuloase celor care au considerat că investiția în Bitcoin merită făcută.
Da, dar trebuie să ne aducem aminte că, la începutul fiecărui an, Bitcoin, piața cryptomonedelor au întotdeauna o scădere în ianuarie februarie. În anii trecuți, dacă ne uităm, este o retragere spre zone mai joase ale prețului.

De ce?
N-aș putea să vă spun sigur. Ca părere proprie, oamenii care au investit pe parcursul anului și au fost pe valul creșterii la începutul anului următor au ieșit, au început să scoată investițiile ca să simtă și ei o creștere.

Cum vezi piața din moment ce pleacă dintr-un start cu frâna de mână trasă?
Nu aș putea să zic exact ce o să se întâmple cu piața, dar ținând cont că la începutul anului a scăzut, cum s-a întâmplat și în anii trecuți, ar putea să fie o oportunitate foarte bună de investiție, dar să vedem ce o să ne arate. Sunt semne că într-adevăr încă mai scade. Putem să ne așteptăm la orice din partea Bitcoin-ului.

Nouriel Roubini, într-un articol publicat pe 26 ianuarie și intitulat „Promisiunile sfărâmate”, încerca să arate că 2018 nu ar fi foarte favorabil cryptomonedelor tocmai pentru că nu ar fi îndeplinit promisiunile inițiale către investitori.
În principiu, majoritatea cryptomonedelor care sunt în spate, cele bazate pe smart contract, care sunt folosite într-adevăr în tehnologii de Blockchain, care ar ajuta foarte mult orice industrie din lume, au avut niște promisiuni că în spatele acestor monede există o tehnologie care promite să ajute. Aceste tehnologii și aceste promisiuni au fost făcute în 2017, un timp foarte scurt pentru aceste companii care au făcut aceste monede să demonstreze încă ceva. Într-adevăr, anul 2018 ar putea să le arate cu degetul pe cele care au promis și nu o să „livreze” în 2018, dar o să așteptăm să vedem despre ce este vorba.

Voi ați deschis această companie care reprezintă practic o platformă de tranzacționare a monedelor digitale.
Dorim să atragem oameni care doresc să intre în această lume, care doresc să aibă un bitcoin.

Cât de mare crezi că este interesul pentru investiții în societatea românească?
Destul de mare, dar publicul nostru este destul de diferit față de persoana care investește în mod normal sau care este imaginea investitorului pe celelalte piețe de capital, investițiile normale.

Prin ce este diferit? Cum arată publicul?
Noi în momentul de față avem Platforma CryptoCoin Pro și o să încercăm să dezvoltăm. O să dăm drumul celeilalte platforme, Between, care să separe oarecum target-ul din punct de vedere al marketing-ului. Încercăm să direcționăm pe cei care sunt serioși și știu despre ce vorbesc spre investiție, spre platforma cryptocoin Pro, iar pe Between să rămână practic publicul care este acolo mai mult din curiozitate, oportunist, care nu are o direcție serioasă spre a investi și nu înțelege foarte bine piața. În momentul de față avem clienți care nu înțeleg sistemul de Bitcoin. Chiar astăzi cineva ne-a întrebat din ce este făcut acest Bitcoin. Avem tot felul de clienți.

Apropo de asta, înțeleg că fabricarea monedei mai are un orizont de timp, undeva prin 2030.
Se poate și mai repede. Depinde care este puterea de calcul a mașinilor care vor apărea. Da, este limitat acest Bitcoin, dar în momentul de față, ținând cont că este la început și publicul abia acum aude de acest Bitcoin și de aceste cryptomonede noi, primim pe oricine vrea să cumpere de la noi atât timp cât trece de procesul nostru de client nou.

Care este diferența dintre conceptul reprezentat de Bitcoin, conceptul de cryptomonedă și conceptul non cash?
Este vorba de sistemul descentralizat. Când ne referim la plățile non-cash, adică la transferuri bancare, întotdeauna există o bancă sau mai multe bănci. Cel mai ușor exemplu de înțeles este transferul practic al banilor de pe un card pe altul, de la o persoană la alta pe cealaltă parte a pământului, transfer care trebuie să treacă prin bancă. În cazul Bit-
coin-ului, acest transfer este descentralizat prin rețeaua de blockchain.

Am văzut o comparație simpatică despre cryptomonede și despre sistemul blockchain. A fost comparat cu prezența Uber-ului în societate, o comparație dintre Uber și taximetria tradițională.
Se poate face o diferență puțin chiar mai mare. De exemplu, în blockchain o companie care vrea să facă tot așa un sistem de taxi descentralizat, șoferii care vor să se înscrie, o să primească banii direct fără a exista acea companie care să redirecționeze, să-și oprească profituri. Adică o tehnologie, cum am zis, în blockchain. Este un blockchain care să rezolve foarte multe operațiuni fără a fi centralizat.

Se spune că Bitconul consumă de 35 de ori mai multă energie în realizarea tranzacțiilor. Un exemplu dat de cei de la Visa.
Într-adevăr, Bitcoin a reușit că aibă această creștere pe un sistem mai vechi, de la început, folosind același sisteme, același blockchain. Dar anul acesta a fost lansat lightning network, care promite că o să facă mult mai multe tranzacții pe secundă decât în prezent consumând mult mai puțină energie. Pe de altă parte, este vorba de altă cryptomonedă care a acaparat foarte mult atenția. Este vorba de Ripple, care încearcă să facă concurență directă plăților cu cardul pentru că poate să facă foarte multe tranzacții pe secundă fără să coste foarte mult.

Care sunt, să spunem, polițele de asigurare?
Nu cred că este nici o investiție vreo poliță de asigurare, în schimb aș putea să spun celor care vor să facă astfel de achiziții să o privească ca un fel de economisire a banilor. Sunt oameni care la sfârșitul anului nu au reușit să economisească absolut nimic.

Cât de mare este riscul?
Există un risc cu siguranță. Da. 50% scădere în câteva săptămâni este o lovitură destul de puternică. Cu siguranță, sperie. Dar, încă odată, este vorba despre cei care intră nou în acest domeniu. În principiu, cei care sunt jucători vechi pe piața de investiții Bitcoin sau în cryptomonede în general sunt perfect conștienți că există acest risc, că piața poate să fluctueze foarte, foarte mult și ar putea să țină de aceste investiții, să le dea încredere și, cum s-a dovedit în anii trecuți, la sfârșit să fie o investiție bună. În viitor, normal, nu știm ce o să se întâmple.

Bitconul și nu numai el, cryptomonedele căror factori de influență se supun?
Am reușit să identific câțiva factori. În principiu, dacă urmărim o analiză tehnică, obișnuita analiză tehnică aplicată și la Bursă și la Forex se poate aplica și pe un grafic al Bitcoin-ului sau al altor cryptomonede. În principiu, aceste analize funcționează destul de ok dacă știi să le interpretezi în mod normal. Sunt aceleași riscuri ca în alte investiții, dar poți să aplici această analiză tehnică și, de ce nu, poți să aplici analize fundamentale. În principiu, analizele fundamentale s-ar referi la zonele în care statele interzic tranzacțiile de Bitcoin, cum este în Rusia sau în China. Normal, o astfel de știre lovește destul de mult piața. În principiu, și băncile mai sunt factori foarte importanți, cum s-a întâmplat săptămâna trecută în Coreea, furnizoare de Fiat* pentru achiziții.

Cât de mult tranzacțiile pe care le faceți sunt puse sub o umbrelă de securitate? Securitate cibernetică, securitatea tranzacției.
În primul rând, pe platforma noastră aceste cryptomonede sunt ținute în ceea ce se numește cold wallet, adică dispozitive fizice care există și sunt în foarte bună siguranță. În momentul în care clienții care achiziționează cryptomonede de doresc să facă retragerea, de aici noi nu mai avem garantarea transferului dacă acei clienți au introdus greșit adresa. Este foarte important să-și asume adresa portofelului electronic. Orice tranzacție în blockchain este salvată pentru totdeauna și se poate observa că a fost făcută acea tranzacție, doar că nu este reversibilă. Asta este diferența. Tranzacțiile sunt toate cunoscute și memorizate practic în blocul din blockchain.

Comparând 2018 cu anul trecut am văzut că în 2017 ați anunțat că valoarea tranzacțiilor a atins undeva spre 20 de milioane. Cam cum vă proiectați volumul de tranzacții pentru anul acesta?
Am depășit 20 de milioane. Vrem să ajungem la 50 poate chiar 100 la nivel de grup. Și când zic la nivel de grup, mă refer cu siguranță la compania care își desfășoară activitatea în Canada, în Elveția, în Luxemburg. Urmează să deschidem platforme și în Spania, și în Italia și, de ce nu, în Statele Unite ale Americii.

Care este reacția pieței publicului larg din România apropo de această oportunitate a cryptomonedelor?
A fost o reacție foarte bună. În schimb, în momentul în care a scăzut un pic piața normal că s-a simțit o ezitare a românilor de a investi. Probabil așteaptă să se regleze piața și să se întoarcă înapoi în această dorință de a face parte din lumea Bitcoin-ului.
Cum vezi viitorul acestui segment al monedelor digitale?
Din punctul meu de vedere tehnologia de blockchain este foarte necesară în viitorul multor industrii, eliminând ideea de a nu avea doar ceva centralizat, ci pur și simplu de a face parte din viitor și tot ce înseamnă viitorul. Din punctul meu de vedere acesta este asul pe care îl joacă cryptomonedele, de fapt tehnologia din spate. Iar în ceea ce privește Bitcoin-ul, tot din punctul meu de vedere, ar putea în continuare să reprezinte acea monedă care o să înlocuiască „fiatul” să zic.

Există noțiunea de concurență între toate cele enunțate până acum?
Concurență nu. Putem să identificăm Bitcoin-ul ca locomotiva, adică dacă piața este în creștere probabil Bitcoin-ul este în creștere, dacă piața este în scădere Bitcoin-ul este în scădere. Dar o concurență, nu neapărat. O să apară. Putem să separăm în schimb Bitcoin-ul, care are o altfel de tehnologie de blockchain, față de Ether, care are tehnologia smart contract în spate. Și sunt mai multe tokkenuri și monede digitale. Trebuie separate aceste două identități tokken și monedă.

În ce măsură crezi că un stat își poate lega bugetul național de o cryptomonedă?
În momentul de față cred că un stat care ar putea să facă pasul următor spre adopția cryptomonedelor este Elveția, care are un oraș. Crypto Valley (23.03) este numit după renumitul Silicon Valley din America. În acel oraș se percep taxe la stat în cryptomonede, iar Elveția cu siguranță o să facă primul pas spre a accepta, la nivelul întregii țări, astfel de plăți. Luxembourg iarăși este un stat care este foarte deschis în ceea ce privește Bitcoin-ul și tranzacțiile cu cryptomonede.
*Banii Fiat reprezintă moneda pe care un guvern a declarat-o mijloc legal de plată, dar nu este susținută de o marfă fizică.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...