Pădurea Centenar, de-o parte și de alta a Prutului

Date:

Pădurea Centenar, plantată de-o parte și de alta a Prutului de silvicultori din România și din Republica Moldova împreună cu cetățeni din zonă, are nu numai o simbolistică afectivă, ci și un rol economic: o pădure de stejari născută astăzi pentru a cinsti un fapt istoric de acum o sută de ani – unirea Basarabiei cu România decisă de la Sfatului Țării de la Chișinău la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) – și pentru a-și împlini rostul peste alți o sută de ani.

Colegiul National Cuza Voda
Colegiul National Cuza Voda

Ministerul Apelor și Pădurilor din România, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenția Moldsilva din Republica Moldova au organizat plantarea a câte 1918 stejari în fiecare din cele două țări, într-o arie corespunzătoare orașelor Huși, din județul Vaslui și Leușeni, din raionul Hâncești. Așa cum la Leușeni au mers și au lucrat reprezentanți ai Romsilva, la Huși, pe un teren al Direcției Silvice Vaslui, a fost primită și s-a antrenat efectiv și entuziast la treabă o delegație de silvicultori din preajmă, de peste Prut. Au contribuit la punerea bazelor Pădurii Centenare, plantând puieți forestieri, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, prefectul județului Vaslui, Eduard-Andrei Popică, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Au venit de asemenea elevi și profesori de la Colegiul Național „Cuza Vodă” din Huși, școală la rândul ei centenară de prestigiu. Membri ai Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva” au avut aportul lor de profesionalism. Li s-au alăturat în acțiune voluntari localnici din administrație, din alte instituții publice. Tuturor le-au fost îndrumători și parteneri în acțiune ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și ing. Nicolae Munteanu, vice-director al Agenției Moldsilva.

Ioan Denes
Ioan Denes
Ioan Denes, Ciprian Pahontu
Ioan Denes, Ciprian Pahontu
Dumitru Buzatu
Dumitru Buzatu

Plusvaloare la bogăția națională

Remarcând prezența a trei generații de forțe umane (copii, adulți, venerabili profesioniști ai pădurii) reunite la o faptă civică și economică făcută să dăinuie, ministrul Ioan Deneș a apreciat aceasta drept „un respect și un semnal pentru sacrificiul enorm pe care l-au făcut străbunicii noștri care au crezut într-un ideal”. Dincolo de simbolistica evenimentului, ministrul apelor și pădurilor a semnalat importanța a ceea ce rămâne și se dovedește folositor peste timp: „Acest tip de activitate aduce o plusvaloare la bogăția națională, pentru fiecare dintre noi. Pădurea este una dintre resursele foarte importante pe care le are România, iar de aceste resurse, dacă știm să le valorificăm, vor beneficia atât copiii, cât și nepoții noștri. Avem datoria sfântă să avem grijă de această bogăție”.

Memorandum Romsilva-Moldsilva

Plantarea Pădurii Centenar este una dintre materializările colaborării aprofundate de 27 de ani între instituțiile care administrează pădurile de stat din România și din Republica Moldova. Recent a fost reînnoit Memorandumul de colaborare dintre Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenția Moldsilva.

Dumitru Buzatu, Educard-Andrei Popica
Dumitru Buzatu, Educard-Andrei Popica

Beneficiu prin valorificarea terenurilor improprii agriculturii

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a subliniat că ar fi benefic pentru mediu și, până la urmă, pentru dezvoltare ca și alte suprafețe să fie valorificate prin împădurire. În acest sens, a reamintit „că mulți cetățeni din județ dețin terenuri improprii agriculturii, pe care le-ar putea reda pentru silvicultură”.
La rândul său, prefectul Eduard-Andrei Popică a caracterizat drept „un lucru extraordinar ce se întâmplă aici” și a promis că asemenea acțiuni de plantare vor fi organizate mai des în perioada următoare.

Marea Unire, omagiată de silvicultori

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se înscrie prin forme specifice de exprimare în seria de acțiuni care marchează Centenarul Marii Uniri din 1918. Repere în acest sens se anunță „Punctul Frăției Neamului Românesc” – un observator deschis publicului larg care va fi ridicat la intersecția celor trei provincii istorice ale noastre, precum și „100 de ani de silvicultură în România” – expoziția jubiliară care va fi inaugurată în toamnă la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”.

 

Pădurea rugbyștilor

Componenți ai echipei naționale de rugby au plantat stejari într-o pădure a Ocolului Silvic Brănești, județul Ilfov. Împreună cu ei, au lucrat președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, directorul general al Romsilva, ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, silvicultori, elevi ai Colegiului Silvic „Theodor Pietraru” din Brănești. Frunza de stejar este simbolul naționalei de rugby a României. Acțiunea de plantare marchează deschiderea unui parteneriat pe cinci ani între Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Federația Română de Rugby. Pe această bază, „Romsilva îi va susține activ pe Stejari pentru a obține performanțe sportive cât mai bune, iar rugbyștii naționalei României se vor implica, prin exemplul personal, în acțiuni de responsabilizare a publicului, pentru dezvoltarea și protejarea pădurilor din România”.

 

Padurea rugbystilor
Padurea rugbystilor

(foto Romsilva)

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...