Perdeaua care opreşte viscolul la marginea autostrăzii

Date:

Perdea3Regia Națională a Pădurilor– Romsilva şi Ministerul Apelor și Pădurilor au reluat acțiunile de înființare a perdelelor forestiere de protecție, salvatoare pentru autostrăzi şi pentru şosele în faţa viscolului. Începutul fusese făcut în urmă cu câţiva ani pe A2, în judeţul Ialomiţa, dar s-a limitat la 26,3 ha din cauza procedurilor complicate legate de exproprieri, care au blocat investiţiile. Situaţia a fost deblocată inclusiv prin soluţii la care au contribuit specialişti ai Romsilva şi care au dus la adoptarea Ordonanţei de urgenţă 50/2016. Drept urmare, în acest moment Ministerul Apelor şi Pădurilor are înaintate către Romsilva 33 de studii de fezabilitate şi 33 de proiecte tehnice pentru suprafaţa totală 594,543 ha de terenuri agricole pentru care sunt prevăzute exproprieri. Aşadar, pe această suprafaţă vor fi create perdele forestiere. Lungimea totală va fi de 198,3 km, repartizaţi astfel: 120,6 km în lungul unor autostrăzi (A1 – 7,7 km, A2 – 96,0 km, A4 – 16,9 km); 77,7 km pentru protejarea unor drumuri naţionale (DN1 – 3,5 km, DN2 – 31,5 km, DN2B – 26,3 km, DN3 – 9,8 km, DN4 – 1,3 km, DN7 – 0,1 km,DN21 – 1,4 km, DNCB – 3,8 km). Investiția este de 34,99 milioane de lei şi se va vedea în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Buzău, Vrancea.Perdea

Primul tronson de protecţie, la Dor Mărunt, în Călăraşi

Primele perdele forestiere au şi început să se întindă, într-o zonă „fierbinte” (chit că problemele se petrec în toiul fiecărei ierni), unde necesitatea este maximă: pe „Autostrada Soarelui” – A2 București-Constanța, în zona localității Dor Mărunt din județul Călărași. Întâi şi-ntâi, a fost plantat un tronson de protecție lung de 751 m, pe o suprafață de 2,4 ha. În continuare, tot în această primăvară şi tot în județul Călărași, vor fi create încă treitronsoane de perdele forestiere, acoperind o suprafață de 5,8 ha. „Intemperiile creează probleme mari pe autostradă”, spune prefectul județului Călărași, George Iacob, accentuând importanţa unei asemenea investiţii. Primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi, se declară la rândul său bucuros de sprijinul salutar dorit, aşteptat de atâta timp. Pun mâna efectiv la plantat silvicultori şi alţi localnici, îi ajută jandarmi, autorități locale, au venit şi elevi voluntari de la Liceul „Alexandru Odobescu” din Lehliu-Gară. Lucrarea se desfăşoară sub egida Direcţiei Silvice Călăraşi (director, ing. Ana Titu), pe raza Ocolului Silvic Lehliu. Şeful acestuia, ing. Marian Barbu, prezintă în detaliu schema de plantare, particularităţile şi avantajele soluţiei aplicate, propice zonei. Din abundenţa detaliilor tehnice oferite, este de reţinut aici că se plantează preponderent arbuşti, a căror formă este decisivă în reţinerea zăpezii, precum şi vişin turcesc, arţar, velniş, dud, pin negru. În vreo doi ani, vor începe să-şi facă treaba. Vorba cuiva, „o să merg fără frică şi iarna la mare”.


Perdea1Luna Plantării Arborilor, 15 martie-15 aprilie 2018

Relansarea constituirii perdelelor forestiere se încadrează în „Luna Plantării Arborilor”, campanie cu nuanţe economice, educative şi civice, desfăşurată şi în acest an între 15 martie şi 15 aprilie, organizată de Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al RNP – Romsilva, subliniază reperele prin care se concretizează actuala ediţie. Sunt regenerate 9.383 ha de păduri aflate în proprietatea publică a statului, dintre care 6.348 ha sunt regenerări naturale, iar 3.035 ha constituie regenerări artificiale. Pe întreaga suprafaţă, Romsilva plantează 24,8 milioane de puieți forestieri.

În acelaşi timp, Romsilva le oferă gratuit un milion de puieți forestieri voluntarilor care dovedesc interes pentru natură şi se implică în acțiuni de împăduriri. Punând la socoteală şi campania care se va desfăşura în toamnă, rezultă că RNP Romsilva urmează să regenereze în acest an o suprafaţă totală de 12.881 ha, dintre care 8.433 ha, prin regenerări naturale și 4.448 ha, prin împăduriri. Valoarea întregii investiții se va ridica la 167,4 milioane de lei. De asemenea, Romsilva efectuează în tot acest an lucrări de completări curente în plantații pe 1.652 ha, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 250 ha.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...