Romsilva, împăduriri pe 12.670 de hectare în 2021

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva regenerează în acest an 12.670 ha în campania de împăduriri de primăvară din perioada 15 martie – 15 aprilie și în campania de toamnă. Din întreaga suprafață, 8.037 ha beneficiază de regenerări naturale și 4.633 ha sunt regenerate prin lucrări de împăduriri. În total, investiția în lucrările de regenerare a fondului forestier proprietate publică a statului din anul în curs se ridică la 199,2 milioane de lei.

20 de milioane de puieți forestieri plantați în primăvară

În campania de împăduriri din primăvară, Romsilva plantează circa 20 de milioane de puieți forestieri. Sunt supuse regenerării 9.130 ha de fond forestier, din care 6.015 ha, prin regenerări naturale și 3.115 ha, prin regenerări artificiale, adică lucrări de împăduriri.
Cele mai mari suprafețe de fond forestier regenerate natural de Romsilva în 2021 se află în județele Suceava – 785 ha, Caraș-Severin – 622 ha, Maramureș – 413 ha, Neamț – 409 ha etc. Prin lucrări de împăduriri, cele mai mari suprafețe regenerate sunt în județele Suceava – 1.058 ha, Maramureș – 236 ha, Cluj – 219 ha, Sibiu – 156 ha, Neamț –
154 ha, Mureș – 151 ha etc.
Tot în această primăvară, se efectuează lucrări de completări pe 1.439 ha din fondul forestier și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 132 ha.
În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 75.401 ha din fondul forestier de stat: 48.163 ha, prin regenerări naturale și 27.238 ha, prin lucrări de împăduriri. În aceeași perioadă, au fost plantați 151,66 milioane de puieți forestieri, cu o investiție totală de 665,6 milioane de lei.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva reamintește că „administrează 3,13 milioane ha păduri proprietate publică a statului, circa 48% din pădurile țării și asigură servicii silvice pentru circa un milion ha de păduri aflate în alte forme de proprietate”.

„Ambiția noastră, strategia națională, este să ajungem la 40% din terenul național împădurit, față de aproximativ 30%, cât avem acum. Banii în această etapă îi vom lua în esență din Planul Național de Redresare și Reziliență, unde am prevăzut suma de 1 miliard și jumătate de euro pentru aceste acțiuni de replantare.
Cu toții ne dorim un mediu curat pentru noi și pentru generațiile care vin. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice și metoda în continuare cea mai eficientă pentru a avea un mediu mai sănătos și pentru a combate schimbările climatice este extinderea suprafețelor de pădure.


Asta vom face, iar împreună cu guvernul am discutat, în cadrul multor întâlniri pe care le-am avut pentru a concretiza Planul Național de Redresare și Reziliență, și am hotărât să alocăm o sumă imensă – 1,5 miliarde de euro – pentru reîmpăduriri.
Aceste acțiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, cu siguranță vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea de teren valoros în România și la îmbunătățirea mediului în general”.

Klaus Iohannis, președintele României

Susținere prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență

O dovadă a stringenței împăduririlor se regăsește în Oltenia, cu precădere în zona Dăbuleni, din județul Dolj, unde fenomenul deșertificării amenință să acapareze terenuri, să afecteze viața oamenilor și activitatea economică. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, subliniază, evidențiind susținerea în ansamblu a împăduririlor actuale prin fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență: „Avem angajamentul de susținere al celor mai înalte instituții ale statului pentru extinderea suprafețelor de păduri din România, peste tot în țară, dar și să împiedicăm fenomenul deșertificării din zona Olteniei. Împăduririle prin PNRR trebuie să se facă în mod special în locurile unde acestea reprezintă cel mai bun răspuns la cele mai amenințătoare fenomene. Vrem să readucem suprafața pădurilor din județul Dolj la starea din perioada interbelică – la păduri care să ocupe cel puțin 14% din suprafața județului. Această suprafață a scăzut masiv în perioada comunistă, când mii de hectare au fost tăiate și suprafața pădurilor a scăzut la doar 11% din teritoriul județului! Azi, prin eforturile Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, am reușit să recuperăm o parte din această daună – am împădurit masiv și suprafața împădurită a ajuns la peste 12% din întreg județul Dolj. Sperăm ca și celelalte județe deficitare în păduri să preia modelul din Dolj, prin care cât mai multe terenuri degradate din țară să fie împădurite”.

Luna Plantării Arborilor este organizată în fiecare an între 15 martie și 15 aprilie, în conformitate cu prevederile Codului silvic, în această perioadă fiind realizate lucrări de împăduriri, acțiuni de popularizare și educare, iar administratorul pădurilor proprietate publică a statului pune la dispoziția celor interesați puieții forestieri necesari acțiunilor de împăduriri și asigură sprijinul logistic pentru acțiunile voluntarilor.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...