Consorţiul european CIVIS, lansat la Universitatea Bucureşti

Date:

La Universitatea din București au avut loc lansare și prezentarea Consorțiului Universitar European CIVIS – a European civic university alliance, din care universitate bucureşteană face parte împreună cu Universitatea Aix Marseille (Franţa), Universitatea Naţională şi Capodistriană din Atena (Grecia), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia) şi Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania). Astfel de consorţii transnaționale la nivelul UE, universităţi europene, sunt definite prin „strategii de dezvoltare şi programe de studii comune, dezvoltate inclusiv prin colaborare cu întreprinderi, institute şi autorități locale şi ale căror rezultate se vor reflecta în dezvoltarea economică durabilă”.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, subliniază că universităţile europene se înscriu în noua construcţie europeană, ca răspuns la provocările globale în condiţiile unei competiţii acerbe pentru resurse intelectuale.

CIVIS are drept obiectiv de esenţă educarea tinerilor în spiritul cetăţeniei europene şi promovarea educației incluzive prin „programe educaționale și de cercetare inovatoare și integrate, indiferent de granițe, limbi sau discipline academice. Universitățile partenere doresc să abordeze provocările planetare, atât la nivel local, cât și global: clima și energia, orașele și mobilitatea, sănătatea, patrimoniul cultural, digitalizarea”. Universităţii bucureştene îi revine sarcina coordonării activităţilor comune privind pedagogia inovativă, mobilitatea virtuală, multilingvismul.

În acest moment incipient, pentru România, perspectiva care se deschide pe linie academică poate fi echivalată cu şansa integrării în Uniunea Europeană, consideră prof. univ. dr. Romiţă Iucu, prorector al Universităţii din Bucureşti.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...