Cel mai mare laser din lume – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) – care se construiește la Măgurele are nevoie de o zonă corespunzătoare dedicată cercetării, transferului unor rezultate către industrie, perfectării businessului high-tech. Cerința e stringentă și a reprezentat esența dezbaterii care a reunit Asociația „Măgurele Science Park”, Consiliul Județean Ilfov, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Primăria Măgurele, precum și alte institute de cercetare, universități, Academia Română, companii economice, instituții bancare.

Nicolae-Victor Zamfir- taie ramane doar zamfirAcad. Nicolae-Victor Zamfir: „Cercetătorii și firmele de înaltă tehnologie au nevoie de dialog”

Acad. prof. dr. Nicolae-Victor Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și manager al proiectului ELI-NP, ne oferă o caracterizare a ecosistemelor de tipul celui prefigurat în zona laserului de la Măgurele: „Peste tot în lumea civilizată, odată cu cercetarea, s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie, pentru că și cercetătorii, și cei din industria de înaltă tehnologie au nevoie de dialog. Dialogul trebuie să fie permanent, de aceea se face o aglomerare, ca ei să se întâlnească la seminarii științifice, la work-shop-uri, or acest lucru se întâmplă numai dacă sunt localizați împreună”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament