Casa solară, din Pache Protopopescu la Dubai și înapoi

Date:

Casa solară eficientă energetic se pregătește de drum din bulevardul Pache Protopopescu la Dubai și înapoi, adică de la Universitatea Tehnică de Construcții din București la locul ediției 2018 a competiției Solar Decathlon. Va fi al treilea drum de acest fel, cu un al treilea prototip, după Madrid 2012 (casa Prispa) și Versailles 2014 (casa EFdeN). Actualul prototip se cheamă EFdeN Signature. E în proiectare. A fost previzualizat cu aplicații de realitate virtuală augmentată la Centrul de Cercetare a Condițiilor de Confort, funcția actuală a casei EFdeN. Competiția a și început, fiindcă sunt prevăzute 15 luni pentru proiectare, strângere de fonduri, construirea prototipului acasă. Urmează desfacerea și transportul. Asamblarea la locul competiției trebuie făcută în 10 zile. Evaluarea conține 10 probe referitoare la arhitectură, inginerie, comunicare, inovație, sustenabilitate. Urmează desfacerea, întoarcerea și montarea iar acasă. Condițiile și implicit cerințele sunt și mai și de data asta. Casa trebuie să răspundă inteligent și climei de la noi, și celei din Dubai (călduri, umiditate, furtuni de nisip), și transportului de 5000 de kilometri pe uscat și pe mare.

Casa1
Echipa este interdisciplinară, formată din studenți și cercetători. „EFdeN Signature își propune să îmbunătățească semnătura noastră asupra planetei (de aici și numele său), amprenta pe care o punem asupra mediului, să fie o casă care se adaptează utilizatorului, sporindu-i nivelul de confort și eficiența în consumul de resurse și utilizarea inteligentă a acestora”, spune Nicoleta Cruceanu, Management Team EFdeN, caracterizând competiția drept acerbă, cu 22 de echipe și accentuând: „Avem nevoie de parteneri pe măsură, care să vadă impactul pe care îl poate avea o astfel de inițiativă, atât pentru tinerii care au parte de această experiență, cât și pentru mediu și pentru un viitor mai verde. De aceea invităm companiile să ni se alăture în acest proiect”.Casa2Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, subliniază: „La UTCB încurajăm studenții să aibă activități extracurriculare și credem foarte mult în spiritul de echipă și în oportunitățile de dezvoltare care apar în astfel de competiții. Suntem foarte bucuroși să participăm din nou în competiție și îi asigurăm de tot sprijinul”.
Prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, precizează: „Aspectele care asigură sustenabilitatea unui proiect nu pot lipsi din preocupările arhitecților și inginerilor. Mă bucur că ceea ce se întâmplă într-un proiect de genul acesta pune împreună specialiști din toate domeniile, acesta fiind o experiență benefică, deopotrivă pentru studenții arhitecți și ingineri. Ceea ce se întâmplă în EFdeN, abordarea interdisciplinară și partea practică, experimentarea, colaborarea strânsă între studenți și profesori sunt lucruri care ar trebuie replicate la o scară cât mai largă”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...