Festivalul Enescu 2017 trece granița Tehnologiei

Date:

Prin Festivalul Internațional „George Enescu”, nu se face „și la noi ca în…”, nu „încercăm să ne ridicăm și noi la…”, ci se face pur și simplu un eveniment cu identitate proprie, de nivel ridicat în sine. Brandul este recunoscut și consolidat, încât caracterizarea ca unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din Europa ține de banalitate. Ediția 2017 se va derula între 2 și 24 septembrie. Președinte onorific este Zubin Mehta – director muzical al Filarmonicii din Israel, iar director artistic este Vladimir Jurowski – dirijor principal al London Philharmonic Orchestra. Specificul ediției îl reprezintă spargerea granițelor dintre creația clasică și tehnologia de ultimă oră.

Spectacolul proiecțiilor multimedia

Festivalul are o temă unitară: lumina. „Prin modul în care cade sau este proiectată permite publicului să descopere perspective noi și să găsească sensuri noi, chiar în experiențe ce i se par cunoscute”, explică organizatorii. Trei momente de referință vor fi însoțite de proiecții multimedia: concertul de deschidere, cu opera „Oedipe” de George Enescu, interpretată de London Philarmonic Orchestra, dirijor Vladimir Jurowski, director multimedia Carmen Lidia Vidu; “Mathis der Maler” de Paul Hindemith, versiune concertantă cu Orchestra Națională Radio, dirijor Lawrence Foster, director multimedia Carmen Lidia Vidu; „La Damnation de Faust” de Hector Berlioz, Corul și Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijor John Nelson, director multimedia Petrikă Ionescu. „Sper ca tehnologiile moderne și neortodoxe să conecteze festivalul la ora și la dimensiunea actuale ale momentului”, subliniază Vladimir Jurowski.
Deja, cu ocazia Concursului Internațional „George Enescu” 2016 (festivalul și concursul se desfășoară alternativ), 8.000 de oameni au accesat aplicația „Trăiește-ți visul!” (de a se imagina compozitor, violonist, violoncelist, pianist), o selecție fiind prezentată într-un spectacol de video-mapping pe fațada Ateneului Român.

Muzică și matematică

Muzica va fi conectată cu matematica prin expoziția interactivă „Imaginary”. Punerea în temă arată că „publicul va avea ocazia de a interacționa cu diferite opere de artă, cu sculpturi 3D, cu instalații special create de artiști și matematicieni, care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă”. Conlucrează la aceasta Freie Universität Berlin și organizația „Imaginary” (organizatori), Università Degli Studi Di Genova, Institutul de Matematică al Academiei Române „Simion Stoilow”, Universitatea din București.

Noutate absolută: Forumul Internațional al Compozitorilor

Creație și știință se vor regăsi în Forumul Internațional al Compozitorilor (coordonator Dan Dediu), noutate absolută, asociată cu seria de concerte Muzica Secolului XXI. Compozitori de top mondial vor veni la București și vor dialoga cu tineri muzicieni (din întreaga lume și din universități românești) și cu specialiști în domenii conexe, pe teme de profil și de interferență cu mediul socio-economic.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Peste 220 de daune avizate ca urmare a furtunilor

Furtunile de la începutul acestei luni au dus la...

RetuRO le oferă sprijin operatorilor HoReCa în implementarea Sistemului Garanție-Returnare

În calitate de administrator al Sistemului Garanție-Returnare, unul dintre...

Peste 15 speakeri internaţionali şi locali la EBcon. Cea mai mare conferinţă internaţională de Employer Branding din România

EBcon, prima conferinţă internaţională de Employer Branding din România,...

Program pentru susținerea afacerilor axate pe cafenele

Compania Artisan Coffee Gear anunță lansarea în 2024 a...