Inițiativă mondială lansată la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”: Consiliul Civilizației Înțelepte

Date:

Sub egida Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, mari profesori din întreaga lume, cercetători, gânditori de prim rang, exponenți ai unor universități și institute de prestigiu au pus bazele Consiliului Civilizației Înțelepte – The Council of Wise Civilization, semnând o declarație de colaborare în vederea dezvoltării unui think tank orientat asupra problemelor majore actuale și de perspectivă ale civilizațiilor. Cadrul l-a reprezentat organizarea de către Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a ediției 50 a Conferinței Internaționale a Societății Internaționale pentru Studiul Comparat al Civilizațiilor, prestigioasă organizație academică din Statele Unite ale Americii.


Semnatari ai declarației sunt profesorii Corina Adriana Dumitrescu – președintele Senatului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, Lynn Rhodes – președintele Societății Internaționale pentru Studiul Comparat al Civilizațiilor, Andrew Targowski – președinte emerit al Societății, Robert Bedeski – președintele Asociației pentru Studiul Politicii și Istoriei Asiei, precum și multe alte personalități.


Ediția conferinței derulate la București a avut ca temă „Civilizația la răscruce de drumuri”. Momentul ca atare și concretizarea lui prin dezbateri la înalt nivel intelectual au fundamentat prima inițiativă a Consiliului Civilizației Înțelepte – congresul mondial cu titlul „Noul Iluminism, între tradiții și provocări”, care se va desfășura în 2023 la București, la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

Conferință internațională pe tema statului de drept

Totodată, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București a organizat conferința internațională pe tema statului de drept „The Rule of Law from its origins to the present”, eveniment premergător ediției cu numărul 30 a congresului bienal al Asociației Internaționale de Filosofie a Dreptului și de Filosofie Socială (IVR), care se va derula în 2022, de asemenea sub egida Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.

Actualul eveniment a reunit la București mari profesori și cercetători ai lumii în domeniile dreptului, științelor sociale, politologiei. Interdisciplinar, au fost conturate perspective asupra justiției, filosofiei sociale și filosofiei dreptului, cu incursiuni în evoluția lor istorică, urmărindu-le evoluția continuă, interferențele cu dezvoltarea și transformările economico-sociale și geopolitice. Profesorul Matthias Mahlmann, președintele Asociației Internaționale de Filosofie a Dreptului și de Filosofie Socială, a reliefat conexiunile care se impun între democrație și statul de drept, la rândul lui acesta fiind strâns legat de economie și de societate: „O comunitate liberă nu poate exista fără echitate, fără un stat de drept”.

Profesorul Mortimer Sellers, fost președinte al Asociației Internaționale de Filosofie a Dreptului și de Filosofie Socială, a accentuat că „statul de drept face diferența între justiție și barbarie, între statul civilizat și statul primitiv. Statul de drept este esența libertății noastre”.

Martha C. Nussbaum, doctor honoris causa al
Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”

În contextul reuniunii internaționale consacrate statului de drept, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” a conferit titlului de doctor honoris causa doamnei profesor Martha C. Nussbaum, de la Universitatea din Chicago. Ceremonia de decernare a înaltului titlu s-a desfășurat simultan, prin interconectare, la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București, cu participarea membrilor Senatului universitar și la Consulatul General al României la Chicago, în prezența consulului general Tiberiu Trifan.

Martha C. Nussbaum a absolvit Universitatea din New York, apoi a urmat masteratul și doctoratul la Harvard. A devenit prima femeie care a obținut bursa Junior la Harvard. A predat filosofia la aceeași universitate. Din 1994, predă la Facultatea de Drept a Universității din Chicago (locul patru mondial în domeniu), în prezent fiind profesor de drept și de etică la Departamentul de Filosofie. La nivel internațional, este recunoscută pentru preocupările sale de filosofie antică, filosofie politică, studii de gen, feminism, filosofia artei. Autoare a 21 de volume și a peste 450 de articole, este laureată a premiului interdisciplinar Holberg, pentru „contribuția inovatoare în domeniul filosofiei și al dreptului”.

Primind titlul de doctor honoris causa, profesor Martha C. Nussbaum a subliniat: „Deși încă nu am avut ocazia de a veni în România și de a vă cunoaște minunata Universitate, doresc să-mi exprim profunda recunoștință pentru titlul conferit. Am aflat despre Universitatea Creștină «Dimitrie Cantemir» și imensul ei potențial academic, ilustrat și prin conferința internațională Statul de drept, atât din discuțiile purtate cu doamna președinte, profesor Corina Adriana Dumitrescu, cofondator al Universității Creștine «Dimitrie Cantemir», cât și din informațiile disponibile despre istoria Universității, programele educaționale și de cercetare. Este limpede pentru mine că Universitatea se caracterizează prin profesionalism și viziune intelectuală, iar cercetarea în științele juridice constituie fundamentul educațional al universității dumneavoastră. Totodată, figura emblematică a prințului-filosof Dimitrie Cantemir, personalitate enciclopedică de marcă a secolelor XVII-XVIII, vă călăuzește în permanență destinul instituțional. Salut inițiativa Universității de a organiza, împreună cu reputata Asociație Internațională de Filosofia Dreptului și Filosofie Socială, ediția 30 a Congresului Mondial IVR, în iulie 2022, precum și participarea reputatului filosof, profesorul Brian Leiter, de la Facultatea de Drept a Universității din Chicago, în calitate de vorbitor principal. Vă felicit pentru consistentele dumneavoastră realizări și vă doresc să urmați cu perseverență calea inaugurată în urmă cu mai bine de trei decenii”.

Profesor Corina Adriana Dumitrescu, președintele Senatului Universității Creștine „Dimitrie Catemir”: „Pentru mine este o zi extraordinară, plină de spiritualitate și de încărcătură emoțională. Este ziua unui vis devenit realitate, odată cu decernarea titlului de doctor honoris causa doamnei profesor Martha C. Nussbaum, de la Universitartea din Chicago. În pofida pandemiei, care a împiedicat organizarea unei întrevederi directe, am așteptat cu ardoare să împărtășim acest moment unic și să ne putem transmite unii altora emoția experienței trăite. Așa cum a arătat doamna profesor Nussbaum, oamenii sunt ființe construite pe un fundament emoțional. Emoția este motorul tuturor transformărilor, deopotrivă individuale și sociale. Pentru mine, Martha Nussbaum reprezintă un adevărat simbol intelectual, putând fi lesne asemănată cu figura emblematică a unui Socrate, îngemănând în mod exemplar teoria moralei cu practica existenței morale. În acest sens, doamna profesor Nussbaum este un model de autenticitate intelectuală, atât pentru mine, cât și pentru întreaga lume academică. Citindu-i articolele, ascultându-i prelegerile, m-am convins o dată în plus de exemplaritatea domniei sale. Martha Nussbaum este un exemplu viu de înțelepciune. Acest titlu pe care universitatea noastră îl conferă distinsei doamne profesor ne onorează și ne emoționează”.

 

Foto: UCDC

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...