Necrolog: Prof. univ. dr. Niță DOBROTĂ (1931-2018)

Date:

Profesorul Niță Dobrotă a plecat dintre noi în ziua de 4 septembrie 2018, la venerabila vârstă de 87 de ani. Dumnealui, rămâne, în conștiința celor care l-au cunoscut și i-au fost alături de-a lungul prodigioasei sale cariere universitare de peste șase decenii, drept un eminent profesor și cercetător, reprezentant de marcă al școlii românești de economie și o figură emblematică pentru Academia de Studii Economice din București.
Prelegerile sale erau simple și convingătoare. A fost un vorbitor excelent, un învățător strălucit, entuziast și angajat, a fost un mediator talentat cu capacitatea de a ameliora conflictele dintre oameni. Profesorul Dobrotă a fost un economist remarcabil și un om de știință riguros din punct de vedere intelectual, caracterizat prin cele mai înalte standarde de integritate personală și profesională. Una dintre caracteristicile cheie ale Profesorului era capacitatea lui de a vedea „imaginea de ansamblu”, fără a pierde niciodată atenția asupra detaliilor fine.
Profesorul Dobrotă a fost un educator motivant și inspirat, metodic și dedicat, cunoscut printre studenții săi ca un profesor ce le releva profunzimea științei economice. El a avut o deosebită plăcere să interacționeze cu studenții, cadrele didactice universitare și profesioniștii tineri. El a oferit cu plăcere consiliere și sfaturi pentru cei care ar putea avea în vedere un viitor în domeniul pe care îl iubea atât de pasionat, Știința Economică. A coordonat mai mult de 40 de doctoranzi, majoritatea dintre ei urmând o carieră de succes în domeniul științei. Despre Profesorul Meu de Economie, așa cum îl numesc mulți dintre profesorii de astăzi ai ASE, mulți își vor aminti mintea analitică ascuțită și marile sale abilități științifice, precum și atmosfera prietenoasă și deschisă pe care a creat-o în Departamentul de Economie al ASE. Lumea a pierdut un mare om de știință și mulți dintre noi ni-l vom aminti ca pe un coleg drag, mentor și prieten.
Formarea sa profesională a început cu anul 1951, an în care a devenit student la ASE. În perioada 1951-1955 a urmat cursurile Facultății de Finanțe, Credit și Contabilitate, pe care le-a absolvit cu Diplomă de Merit. Era profesor universitar titular din anul 1972, de la vârsta de 41 de ani.
Preocupat permanent de educarea tinerilor economiști, este coautor a peste 15 ediții ale manualului după care absolvenții ASE au învățat economie, a coordonat primele patru ediții ale acestui manual de după schimbarea de paradigmă, dificilă științific, de după 1989 și a publicat în 1997 primul manual personal alternativ de economie din România din perioada menționată. Conștient de importanța studierii economiei de către membrii societății, domnul profesor a găsit generozitatea de a se apleca către scrierea a multora dintre manualele de economie pentru licee.
Profesorul Niță Dobrotă a inițiat, a coordonat colegii de redactare și a elaborat părți importante ale mai multor tratate, enciclopedii și dicționare; remarcăm: „Tratatul de Economie Contemporană” (1986); „Dicționarul de Economie Politică” (1974); „Dicționar filozofic” (1973); „Dicționar privitor la Economia de piață modernă” (1991); „Dicționar de Relații Economice Internaționale” (1993); „Dicționar de Economie” (1999, 2001). A elaborat și publicat peste 500 de articole, studii, comunicări științifice, recenzii etc.
În anii 1972-1976 a îndeplinit funcția de prorector al ASE, iar în anii 1991-2000 a fost șef al Catedrei de Economie din ASE. În toți acești ani a făcut parte din Senatul universității.
Pentru contribuțiile sale la dezvoltarea și eficientizarea învățământului superior economic și pentru aprofundările realizate în științele social-economice, profesorul Dobrotă a fost onorat cu mai multe distincții: Steaua R.S. România, clasa a IV-a (1972); Premiul „P.S. Aurelian”, atribuit de Academia Română (1978); diploma de Profesor universitar evidențiat, acordată de M.E.I. (1986); diploma „Nicolae Georgescu-Roegen” (2002); diploma Opera Omnia, A.S.E. (2002); Diploma de Excelență pentru întreaga activitate de cercetare și de învățământ, AGER (2004); Ordinul Meritul pentru Învățământ, în grad de Mare Ofițer, acordat de Președinția României (2004); Diplomă de Recunoștință pentru îndelungata activitate didactică ce poartă amprenta excelenței profesionale, ASE (2008).

Dumnezeu să îl odihnească în pace! 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...