Viziunea industriei europene 2030, prezentată la Bucureşti

Date:

jose-carlos-caldeira
Jose Carlos Caldeira

ManuFuture România, asociație membră a Manufuture Europe și a Confederației Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerțului din România (CPISC), a organizat conferința „Innovation time as a prerequisite for the Knowledge Age – Inovarea, cerință prealabilă pentru Era Cunoașterii”. Evenimentul a fost ocazionat de prezenţa la Bucureşti a coordonatorului proiectului “ManuFuture Vision 2030”, José Carlos Caldeira, membru al Manufuture High Level Group, președinte al Agenţiei Naţionale de Inovare a Portugaliei (ANI). „ManuFuture Vision 2030” constituie o proiecţie a industriei europene în orizontul următorului deceniu şi jumătate, a cărei structurare este concepută pe îmbinarea cercetării şi inovării cu necesităţile practice ale economiei. Oaspetele portughez a oferit o expunere în acest sens, generând o dezbare la care au participat specialişti din mediul universitar, institute de cercetare, întreprinderi mici şi mijlocii.

 „Dincolo de caracterul incontestabil al acestui deziderat, cum se poate face, cu datele actuale şi de perspectivă, apropierea dintre academic şi industrial? Trebuie să ducem rezultatele cercetării pe piaţă, să realizăm un cerc, un circuit între nevoile sectoarelor industriale, răspunsul cercetării, valorificarea inovaţiei. Oamenii se uită la impactul cercetării. Companiile înseamnă clienţii finali ai acesteia şi ei trebuie luaţi în calcul de către mediul universitar. Noi am început identificând provocările, nivelul la care ne găsim, iar de aici ţintim mai sus. Ca să reuşim, trebuie să ne asigurăm că avem resurse pentru susţinerea inovării. Mai departe, finanţarea pentru partea de exploatare, pentru valorizare, se dovedeşte mai grea decât finanţarea activităţii de cercetare. Or, dacă nu ai finanţare ca să aduci rezultatele cercetării pe piaţă, ciclul de care vorbeam nu se împlineşte.

Ce este de făcut?
Putem să realizăm multe plecând de la tehnologiile deja existente în unele sectoare, valorificând ceea ce avem pentru alte sectoare industriale. În acest fel putem să obţinem cicluri mai scurte. Pentru asta, e bine să-i combinăm pe actorii implicaţi, din cercetare şi din producţie. Universităţile sunt aşteptate să sprijine transferul de cunoştinţe. În acelaşi timp, este important să se constituie clustere pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Ştim că oamenilor le e greu să se interconecteze, că problemele nu se pot rezolva de pe o zi pe alta, dar trebuie să găsim elemente comune”.

Pornind de la constatarea că, în acest moment, „există companii interesate de implementarea unor rezultate ale proiectelor de inovare”, José Carlos Caldeira a insistat asupra cerinţei de transferare a rezultatelor cercetării pe piaţă.

O formă de interconectare, prezentată în contextul reuniunii, este Platforma Tehnologică Manufuture, creată în 2004 la nivel european, sub forma unei reţele de platforme regionale, universităţi, institute, IMM-uri etc., prin care „poţi să-ţi faci auzită vocea, devii credibil”, după cum a subliniat José Carlos Caldeira.

Exemple concrete de cercetare aplicată a oferit dr. Udo Gommel, şeful departamentului Ultraclean Technology and Micromanufacturing, Fraunhofer IPA din Germania, președintele Comitetului Tehnologiilor de Curăţenie Verein Deutscher Ingenieure e.V. La „inovarea ca instrument de inginerie ştiinţifică pentru durabilitate” s-a referit dr. ing. Liviu Jalbă, administrator al Microelectronica S.A., membru al ManuFuture High Level Group. Prof. univ. dr. ing. Anton Anton, vicepreședinte al ManuFuture România, fost ministru al Educației şi Cercetării, a conchis accentuând cerinţa inovării continue, în folosul dezvoltării industriale.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...