Felia de tort

Date:

Adesea, comentatorii și analiștii economici sunt înclinați să spună că cea mai mare felie din „tortul” economiei românești este înghițită de capitalul străin prezent la noi, de multinaționale. Din ce în ce mai des voci cu tentă populistă continuă să arunce în spațiul public ideea unui conflict obscur între companiile cu capital românesc și investițiile străine realizate în România. Realitatea este că România postcomunistă a avut o nevoie masivă de infuzie de capital, acesta a venit din străinătate, iar în siajul marilor investiții străine au prins viteză și companiile autohtone.

Principala amenințare astăzi pentru economia privată, antreprenorială sau multinațională, este evoluția forței de muncă. Din nou apare întrebarea: cine înghite cea mai mare felie de tort? Un studiu de dată recentă realizat de PIAROM prezintă o analiză de profunzime a pieței muncii din România, punând accentul pe tendințele de evoluție la nivelul diferitelor industrii/sectoare de activitate din România.

Studiul relevă în egală măsură o serie de aspecte pozitive în ceea ce privește dinamica pieței autohtone a muncii (creșterea numărului de contracte individuale de muncă, comparativ cu anul 2014, dezvoltarea anumitor sectoare emergente, competitive și cu potențial de a genera valoare adăugată la nivel național), precum și o serie de vulnerabilități, care tind să persiste de mai mulți ani pe piața muncii și să se permanentizeze (accentuarea disparităților în ceea ce privește gradul și oportunitățile de angajare între marile centre urbane și restul teritoriului, menținerea unui nivel scăzut al salarizării, specializarea economiei pe sectoare cu valoare adăugată scăzută, existența unei ponderi ridicate a personalului necalificat sau a celui cu slabă calificare, existența unui grad redus de acoperire a populației active cu contracte de muncă etc.)

Ca element de noutate, studiul PIAROM realizează în premieră o analiză la nivelul sectoarelor industriale în care capitalul majoritar este românesc, întrucât acestea generează în mod direct creștere economică în PIB și, așa cum declara președintele PIAROM, Cristian Pârvan, „pot constitui originea unei creșteri de competitivitate, care să permită României să părăsească penultimul loc în ierarhia statelor Uniunii Europene și să contribuie la o creștere economică sustenabilă”. Așadar, vă invităm în ediția de luna septembrie a revistei Economistul să descoperiți „cum se împarte tortul”!

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...