Fram contra Fram

Date:

Comandată, proiectată și construită de constructorul scoțiano-norvegian Colin Archer cu ajutor și finanțare de la exploratorul Fridtjof Nansen, Fram este nava ce l-a purtat la bord pe exploratorul norvegian Roald Amundsen, care la
14 decembrie 1911 atingea pentru prima dată polul sud geografic, unde a înfipt steagul Norvegiei deasupra unui mic cort negru. Fram (în traducere „Înainte”) a fost simbolul cutezanței umane și al dorinței arzătoare de a explora necunoscutul și de a-l oferi umanității. Dotată cu tehnologie de vârf la vremea aceea, Fram a purtat pe ape necunoscute cercetători și exploratori care au dăruit posterității o enciclopedie de cunoaștere. Dar tot ei au dăruit urmașilor și „drumul bătătorit” pe care azi se înghesuie submarinele nucleare, portavioanele strategice sau platformele marine care sfredelesc fundul oceanelor în căutare de țiței și gaze naturale.
Fram este astăzi și numele unui petrolier, dar și al unui alt vas de croazieră în zone polare, încă „sălbatice”. Tot Fram este și motorul care consumă energie ca să ne aducă acasă –în frigidere – câte un crâmpei de gheață polară. Astfel, Fram ajunge să fie azi și simbolul pionieratului mașinii care – sub comanda omului – învinge mediul. Oamenii – altădată exploratori ai necunoscutului – au devenit cea mai puternică amenințare la adresa naturii înconjurătoare.
Dar tot Fram este, pentru mulți copii de orice vârstă, ursul polar – simbol al purității naturii în cea mai aspră formă de manifestare a ei. Odinioară stăpânul Imperiului Alb, Fram ursul polar este alungat azi de pe o banchiză pe alta, iar sub pașii săi banchiza se topește într-o ciorbă planetară încălzită de milioanele de motoare „Fram”. Oamenii se fac vinovați de noul război global, Fram contra Fram. O voce tânără acuză de la tribuna ONU, dar lumea e greu de oprit: suntem flămânzi de tehnologie și avem un groaznic apetit pentru consumul masiv de energie. Regele Cărbune a fost detronat, Regele Petrol este încă la putere, iar Regele Neutron își revendică tronul. Care Fram va câștiga?

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Grandma’s Delights: o poveste gustoasă a autenticității și sustenabilității (video)

În 2018, Theodora și Teodor Niculescu au pus bazele...

Colliers: Turismul local a avut un an foarte bun în 2023

Reziliența pieței hoteliere românești din ultimii ani atrage un...

În 2023, CEC Bank a crescut nivelul activelor nete cu 35%, până la 83,5 miliarde lei 

CEC Bank a continuat să susțină activ economia: s-au...