Andreea Paul (INACO): București pierde 14 poziții în clasamentul global al Inovației Orașelor și cade pe locul 171 în lume. În schimb, Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394. Clujul lipsește în Top 500

Date:

Condițiile pe care le oferă capitala României pentru transformarea unei idei inovatoare într-o inovație aplicată cu succes, la nivel regional sau global, ne așează în clasamentul lumii pe locul 171. București a pierdut în acest an 14 poziții în acest clasament global. În schimb, Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394 în lume. Clujul lipsește în topul celor mai inovatoare 500 de orașe ale lumii în raportul global “Innovation Cities ™ 2019”, publicat de 2thinknow, preluat de Forumul Economic Mondial (detalii aici: https://www.innovation-cities.com/index-2019-global-city-rankings/18842/). 
Organizația neguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – readuce pe masa decidenților publici centrali și locali propunerea de a crea “Grupurile de Lucru pentru Economia și Orașele Viitorului”, agreate anul acesta prin acorduri semnate cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Prefectura București. Realitatea ne cheamă acum la acțiune. 
Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasamentul din acest an, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114 in lume. 
Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică și, în cele din urmă, de a le comunica cu alții.Pe scurt, inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), și, apoi, este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor 3 factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice.
New York, Tokio și Londra sunt orașele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris și Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raportul Innovation Cities ™ 2019.
New York ocupă primul loc în lume și în ultimul raport al competitivității urbane. O pierdere de competitivitate semnificativă a Bucureștiului a fost semnalată de INACO anul trecut, făcând referire la acest ultim Raport al Competitivității Urbane 2017-2018, în care capitala României a căzut 16 poziții, pe locul 188 în clasamentul mondial. Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială, de capacitatea de inovare. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creșterea productivității urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetățeni, companii, autorități locale și guvern. Orașele mai competitive atrag, de asemenea, talentele și capitalul, recrutează muncitori calificați, creând un ciclu virtuos de inovare și prosperitate pentru toți. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a orașelor este una dintre cele mai importante și provocatoare probleme actuale.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...