Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) salută inițiativa Parlamentului României de modificare a OUG 114/2018

Date:

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) salută inițiativa Parlamentului României de modificare a OUG 114/2018 și solicită în continuare abrogarea de către Parlamentul României, în actuala sesiune extraordinară, a prețurilor reglementate la producătorii de gaze naturale și eliminarea taxei de 2% pe care companiile din domeniul energetic sunt obligate să o plătească Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Aceste masuri prevăzute în Ordonanță au condus la apariția unor erori ce au provocat distorsionarea și stoparea procesului de liberalizare a pieței de energie.
FPPG este un partener de încredere al instituțiilor statului și pune la dispoziția autorităților studiul recent Emerton care propune o foaie de parcurs pentru asigurarea securității aprovizionării, accesibilității financiare și competitivității gazelor naturale în România.
„Federația Patronală de Petrol și Gaze a promovat în ultimele luni dialogul între producătorii de gaze, distribuitorii și furnizorii de gaze și instituțiile statului, pentru a ajunge la cea mai bună soluție în care facturile clienților casnici să fie rezonabile și totodată piața gazelor să se dezvolte în continuare liberă și concurențial.
Asigurarea unei protecții solide și sustenabile pentru consumatorii vulnerabili de energie este un element esențial pentru liberalizarea pieței cu amănuntul pentru clienți casnici, care permite întregii populații să își satisfacă nevoile energetice la un cost accesibil.
Experții Emerton propun în studiul sus amintit mecanisme de protejarea a consumatorilor vulnerabili care pot fi implementate în piața din România.” susține Daniel Apostol -Director Relații Externe în cadrul FPPG.
În ciuda unor progrese substanțiale pe calea liberalizării pieței gazelor din ultimii ani și până la sfârșitul anului 2018, evoluția sectorului de gazelor naturale din România către o piață matură și atractivă este îngreunată de obstacole majore cum ar fi lichiditatea redusă de pe piața angro a gazelor care nu încurajează investițiile în producția de gaze sau concurența pe piața cu amănuntul; lipsa de transparență și predictibilitate în ceea ce privește reglementările și mecanismele care funcționează în piața limitând atractivitatea segmentului pentru posibilii noi actori pe piață; lipsa unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor de energie vulnerabili.
Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) este persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală, autonomă, independentă față de autoritățile publice, fără caracter politic; este reprezentativă la nivelului sectorului de activitate ”Energie, Petrol și gaze și minerit energetic”. FPPG a susținut constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniul energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului. FPPG este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...