COMUNICAT DE PRESĂ – Federatia Patronala Petrol si Gaze

Date:

Cu sprijinul FPPG, a fost lansat studiul Starea sistemului de impozitare specific sectorului upstream al gazelor naturale din România. Lucrarea coordonată de Gabirel Biriș, avocat specializat în legislație fiscală, relevă faptul că actualul sistem de impozitare aplicabil la noi în țară înregistrează o evoluție disproporționată prin comparație cu veniturile efectiv înregistrate din sectorul upstream gaze naturale.

Cu o rată de impozitare efectivă de 25,3% la nivelul anului 2018, calculată din veniturile totale din activitatea de upstream gaze naturale, actualul sistem de taxare este carcaterizat de:

  • Instabilitate și lipsă de predictibilitate accentuate: 18 acte normative în ultimii 7 ani
  • Necompetitivitate: media impozitării specifice a producției de gaze naturale din România este cea mai ridicată din Europa. În 2018 impozitarea specifică a gazelor naturale a fost de peste 5 ori mai mare decat media europeană in sectorul offshore, respectiv de aproape 3 ori mai mare în sectorul onshore.
  • Impozitare disproporționată: partea statului din profit (Government Take) este de peste 90% in cazul investitiilor offshore.
  • Carențe tehnice: care se află în conflict cu principiile fiscalității din România și cele mai bune practici internaționale, precum stabilirea prețului de referință pentru gazele naturale prin raportarea la hub-ul CEGH din Austria fără corelare cu piața din România.
”Dezvoltarea sectorului gazier depinde într-o măsura considerabilă de calitatea reglementărilor din sectorul energetic. Factorii decisivi pentru formarea unei piețe lichide, transparente și adânci presupun un cadru instituțional și de reglementare modern, favorabil investițiilor în infrastructura gazieră esențială: rețele de transport, interconectori, depozite de înmagazinare, capacități de lichefiere și regazificare.”, susține Daniel Apostol, Director Relații Externe FPPG.Prin proiectul de modificare a Legii Offshore și a Legii Petrolului, publicat pe 20 septembrie de către Ministerul Energiei, se realizează un prim pas important în procesul legislativ, în vederea restaurării echilibrului în sistemul de impozitare al gazelor naturale. După cum atestă și concluziille studiului nou lansat, o serie de măsuri rămân imperative în cazul în care vizăm atragerea de investiții, dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând consolidarea securității energetice.O parte din măsurile propuse în vederea redresării sistemului constau în:• Modificări legislative care să asigure stabilitate și predictibilitate

• Reducerea sarcinii fiscale efective la unul nivel apropiat de media țărilor europene

• Corelarea impozitării cu gradul de dificultate și risc al exploatării

• Eliminarea/reducerea semnificativă a contribuției de 2% catre ANRE

• Adoptarea unor prețuri de referință raportate la piața românească
“Un lucru e cert, nu putem crește producția de gaze naturale doar din rezervele onshore, de aceea dezbaterea rămâne concentrată pe rezultatele explorărilor offshore, la Marea Neagră. Clauzele de stabilitate și predictibilitate sunt stipulate încă din 1999 prin OG 160/1999, însă o parte din rândul acestora sunt încălcate prin Legea 256/2018 (legea offshore). În prezent, noile măsuri propuse de Guvern pot îmbunătăți poziția investitorilor, dar nu garantează că investițiile vor fi făcute”, conchide Gabriel Biriș, coordonatorul studiului.Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) este persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală, autonomă, independentă faţă de autorităţile publice, fără caracter politic; este reprezentativă la nivelului sectorului de activitate ”Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic”. FPPG a susținut constant principiile stabilității, predictibilității și competitivității cadrului legislativ aplicabil domeniului energetic din România, precum și responsabilitatea companiilor din sector în ceea ce privește siguranța, sănătatea și securitatea operațiunilor și a personalului. FPPG este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers).

Raportul integral este disponibil pe www.fppg.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

7 avantaje ale job-urilor sezoniere

de IOANA PETREA, Managing Partner al agenției Rightfit Job-urile sezoniere...

Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă

În contextul unui interes global crescut pentru soluții de...

Alfa Software: venituri cu 30,7% mai mari în 2023, profitul net crește cu 43,3% 

Alfa Software, unul dintre furnizorii de sisteme informatice de...

Studiu BCG: Procentul românilor care caută activ de lucru în străinătate scade semnificativ

Doar 8% dintre români căuta activ un loc de...