CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ ”Digitalizare și Inovație: noi competențe în educația profesională financiară”

Date:

A intrat în tradiţia Institutului de Studii Financiare[1] să organizeze anual Conferința Internațională pe teme de impact legislativ-normativ şi tehnologic asupra pieţei financiare româneşti şi nu numai. Anul acesta s-a desfăşurat în data de 15 noiembrie 2018, la București, ediţia a IV-a, pe tema „Digitalizare și Inovaţie: noi competențe în educaţia profesională financiară” un subiect comun de dezbatere a impactului inovaţiilor tehnologice în domeniul serviciilor financiare asupra piețelor naționale, precum și un schimb de idei pentru actorii activi în piețele financiare.

2018 este anul Fintech şi în acelaşi timp anul de implementare a numeroase reglementări europene, cum ar fi MiFID II, IDD, AML – toate având un efect semnificativ asupra activităţii operaţionale a companiilor – de la soluţii IT la managementul relaţiilor cu clienţii.

ewr

Semnificative sunt şi modificările referitoare la dezvoltarea profesională a angajaţilor care intră în contact direct cu clientul de servicii financiare.

„România are nevoie de o strategie de gestionare a riscurilor cibernetice, în condițiile în care pierderile actuale și potențiale ar putea avea un impact puternic asupra PIB-ului”, a declarat Președintele ASF, Leonardo BADEA, în deschiderea Conferinței organizată de ISF. Preşedintele ASF identifică patru provocări, respectiv, riscurile cibernetice în creștere, asimetria informațională, limitele de acoperire şi lista lungă de excluderi din textul polițelor, precum și lipsa unor metode standardizate de stabilire a preţurilor.

La rândul său, Cristian ROȘU, Vicepreședintele ASF, Sectorul Asigurări – Reasigurări, a subliniat rolul de pilon de dezvoltare economică a asigurărilor, atrăgând atenția asupra competiţiei puternice la nivel internațional din partea diverselor soluții Insurtech.  Astfel, se vor modifica atât structura distribuției, cât şi cea a produselor, spre beneficiul final al consumatorului. Domnul Cristian ROŞU a accentuat faptul că „Viitorul va fi marcat de inovație şi profesionalism”.

 

 

De asemenea, Adrian MARIN, Președintele UNSAR, a subliniat importanţa valorii date de educație şi de rolul unui sistem bine pus la punct de dezvoltare a competenţelor, cunoștințelor și abilităților specifice industriei de asigurări. „Tocmai de aceea, este important ca oamenii să fie puși pe primul plan şi ca toți stakeholderii să contribuie la educația acestora: atât a consumatorilor, cât şi a propriilor angajați care se ocupă cu distribuția în asigurări.

În acelaşi context al digitalizării şi inovaţiei, Dorel Duţă, Presedintele UNSICAR a vorbit despre Viitorul brokerului de asigurări în era digitală iar Viorel Vasile, Preşedintele PRBAR, a subliniat Impactul IDD şi modificările legii RCA.

Atât în plen cât şi pe cele două paneluri s-au prezentat şi dezbătut, de asemenea, teme de deosebit interes, respectiv:

  • Cum vor remodela inovațiile financiare, precum FinTech, domeniul serviciilor financiare? Care este viitorul serviciilor de asigurare în era digitală ?
  • De la acoperirea riscurilor la protecția asiguraților – Cum se transformă relaţia cu clientul în baza îmbinării analizelor de date tradiţionale cu aplicaţiile digitale?
  • Cum se va schimba tehnologia seviciilor financiare – Care sunt noile puncte sensibile în instruirea angajaţilor? Educaţia financiară în era digitală. Digitizarea sectorului financiar – ce competenţe vor fi necesare angajaţilor în viitor ?
  • Care iniţiative legislative naţionale şi globale produc îngrijorările cele mai mari? Care iniţiative internaţionale pot duce la o supra-reglementare? Abordarea EIOPA legată de InsureTech. MiFID și inovația financiară
  • Care sunt riscurile subevaluate în procesul de stabilitate financiară globală pe piețele financiare? Ce șanse au acestea să se materializaze?
  • Interpretarea forței de inovare, întreruperi și transformări în sectorul financiar: DIGITAL R (EVOLUTION)

La eveniment au participat reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, ai Ministerului Finanţelor Publice, ai asociaţiilor profesionale din domeniul serviciilor financiare – UNSAR, UNSICAR, PRBAR, CFA Romania dar şi invitaţi  străini din partea Asociaţiei Europene a Asigurărilor şi Pensii Private – EIOPA, Asociaţiei Germane a Asigurătorilor.

Conferinta s-a desfăşurat cu sprijinul ERSTE AM – partener exclusiv-, Deloitte, SIF Transilvania, UNSAR și Neacșu&Asociații. Partenerii media ai evenimentului au fost XPRIMM Publications, DC News şi DC Business.

În opinia conducerii ISF, conferinţa noastră a identificat interesul şi preocuparile specialiştilor din piaţă pentru inovaţiile tehnologice din industria financiară, precum şi posibilele integrări interne de bune practici internaţionale în materie.

 

Concluzia generală pe care îndrăznim să o sintetizăm este aceea că digitalizarea şi inovaţia în piaţa financiară va conduce la creşterea eficienţei serviciilor financiare, respectiv, a calităţii şi operativităţii acestora. În final, toate acestea vor fi în beneficiul consumatorului de servicii financiare.

[1] Institutul de Studii Financiare (ISF) este o fundație a Autorității de Supraveghere Financiară pentru piețele non-bancare: asigurări, piețe de capital și pensii private. Între obiectivele principale, Institutul de Studii Financiare își asumă formarea, examinarea și certificarea specialiștilor în piețele non-bancare dar și o componentă de cercetare științifică economică.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...

B.D.G. Import își extinde portofoliul prin parteneriatul cu William Grant & Sons

B.D.G. Import, singura companie cu acționariat 100% românesc din...