Energia electrică din România – printre cele mai scumpe din Europa

Date:

Energia electrică de pe piața spot din România și Ungaria a fost vineri cea mai scumpă din Uniunea Europeană, un MWh tranzacționându-se în medie cu 51,18 euro sau 241 lei, conform Profit.ro. Un preț similar a mai fost înregistrat doar în Italia. Peste weekend, prețurile s-au mai temperat, energia cu livrare în ziua de luni cumpărându-se pe piața pentru ziua următoare cu 230 lei/MWh. Recordul acestei veri a fost înregistrat însă miercurea trecută, când prețul zilnic al unui MWh a fost de 246,12 lei/MWh sau 52,11 euro/MWh.

De asemenea, piața din Ungaria este interconectată cu cea autohtonă, un algoritm, Euphemia, fiind cel care stabilește care stat este importator net, care este exportator net și prețul de echilibru de pe cele două piețe.

 Căldurile din ultimul timp au majorat consumul la un maxim de aproximativ 8.000 MW, consum acoperit în mare parte de energia hidro, de peste 3.500 MW, potrivit sursei amintite.

 Când cărbunele produce energie la preț reglementat peste cel de pe PZU, se poate spune că, efectiv, consumatorii români (obligați să achite costul de producție recunoscut de ANRE pentru energia termo) îi subvenționează pe cei maghiari. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...