EY: Consecinţele nefaste ale noului sistem „opţional“ al split TVA

Date:

Plata defalcată a TVA este momentan opţională până la finalul anului, iar mecanismul pentru a prelungi opţionalitatea şi de la 1 ianuarie este încă la stadiul de proiect, dar el este foarte diferit, avertizează Alex Milcev, Partener EY România, care ilustrează şi capcanele practice ale aplicării acestei noi form, potrivit Adevărul.ro.

Potrivit lui Milcev, după cum ştim, ideea iniţială a guvernului de a face obligatoriu din 2018 mecanismul de plată a TVA defalcată a stârnit multe proteste şi discuţii în ultimele luni. Drept rezultat, guvernul a promis că va modifica OG23 şi că va face acest mecanism opţional din 2018.

Deşi, momentan, Monitorul Oficial conţine în continuare doar versiunea obligatorie şi nu pe cea opţională, oamenii de afaceri români şi străini – crezând că problema TVA e ca şi rezolvată – şi-au îndreptat atenţia către alte probleme fiscale de actualitate, precum transferul de asigurări sociale, directiva anti-abuz etc.

Totodată, Milcev precizează ca niciuna dintre aceste două probleme nu se regăseşte în sistemul opţional aplicabil în prezent. Evident că este de dorit ca aceste probleme să fie evitate şi din 1 ianuarie 2018, aşa cum sunt ele inexistente acum. La prima problemă cel puţin, e necesar un mecanism de avertizare a contribuabilului, iar la a doua, nu trebuie impus celor care nu aplică split TVA să facă plăţi defalcate în beneficiul celor care îl aplică.   

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate