Hidroelectrica își îmbunătățește sistemul de securitate IT

Date:

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, se pregătește să se apere de potențiale atacuri din partea hackerilor, prin întărirea securității sistemelor IT, și studiază în acest sens atacurile cibernetice suferite în 2015 și 2016 de sistemul energetic al Ucrainei, precum și pe cel a cărui țintă a fost, în 2016, un operator de sistem local de apă potabilă din SUA. „Creșterea periculos de mare a atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice naționale și mai ales în sectorul energetic ne obligă să adoptăm măsuri importante în acest segment. Cazuistica căderii parțiale a sistemului energetic al Ucrainei în 2015 sau a sistemului de tratare a apei din SUA (cazul Kemuri Water Company) au fost diseminate în interiorul departamentului IT și prin diferite proiecte pilot”, se arată într-un document al Hidroelectrica.

De asemenea, atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, prin virusul Wannacry, care blochează fișierele utilizatorilor cu scopul ca aceștia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală Bitcoin, potrivit datelor furnizate de Profit.ro. În România, șase instituții publice și companii din sectoarele energetic, transporturi, telecom și auto s-au regăsit printre cele 326 de adrese IP afectate de atacul ransomware Wannacry, fiind primite doar trei notificări, anunța atunci Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO). Aproape o treime dintre adresele afectate au fost din București.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...