Ionel Dancă: Companiile din sectorul energetic sunt invitate să vină cu proiecte și să solicite finanțare prin Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări

Date:

Companiile din sectorul energetic, unde statul este acționar, dar și companiile private sunt invitate să vină cu proiecte și să solicite finanțare prin Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, a declarat, astăzi, Ionel Dancă,  șeful Cancelariei premierului, în cadrul Forumului „Importanța Geostrategică și Economică a Mării Negre în actualul context european”.

Ionel DANCĂ a spus: „Aș vrea să punctez un proiect important al actualului guvern care vine în continuarea eforturilor diplomatice desfășurate la nivelul Administrației Prezidențiale, respectiv despre Inițiativa celor Trei Mări. Este un format de competența intereselor celor 12 state membre ale Uniunii Europene, un format atipic, original și care tocmai prin această caracteristică se poate dovedi eficient pentru interesele pe care România le are în această zonă. Președintele României Klaus Iohannis a reușit să dea consistență acestui format în urma summit-ului desfășurat la București  în 2018 si, urmare a acestei consistențe, vedem și rezultatele  care încep să apară.  Anunțul făcut de SUA la conferința de la Munchen este un prim semnal, este vorba despre disponibilitatea SUA de a investi 1 miliard de dolari în proiecte energetice în cadrul acestei Inițiative. Este un semnal care dă consistență aceste inițiative și care ar trebui să încurajeze participarea și a altor entități la  proiectele de investiții din această zonă. 

Tot ca urmare a eforturilor făcute la nivel prezidențial, anul trecut a fost adoptată  decizia de a constitui un fond de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, România și Polonia fiind țările care contribuie deja la capitalul social al acestei entități de 500 de milioane de euro, pentru proiecte de investiții în această zonă. 

Necesitățile sunt foarte mari, Inițiativa celor Trei Mări se concentrează către trei direcții importante de acțiune – partea de infrastructură de transport, infrastructură energetică și cea de comunicații.  

Nu aș vrea să amintesc sumele vehiculate la nivelul nevoilor reale pe care le are această zonă din punct de vedere al necesarului de finanțare. 

În cadrul exercițiului financiar 2021-2027, pentru aceste componente de investiții, bugetul UE are alocat o sumă de 42 miliarde de euro, o sumă importantă, dar departe de nevoile regiunii. 

Pentru a face o combinație fericită, eficientă, de resurse publice, private, atât din cadrul resurselor europene, cât și cele naționale, noi credem că mecanismul fondului de investiții care funcționează pe principii comerciale de finanțare a unor proiecte alături de implicarea unor instituții financiare internaționale poate să fie o soluție de succes pentru finanțarea acestor proiecte. Așteptăm în perioada următoare materializarea expresiei de interes formulată de Banca Europeană de Investiții de participare la acest Fond. De asemenea, sunt invitate în discuții și analize și celelalte instituții financiare să evalueze posibilitatea participării  lor cu resurse la acest fond, iar în perioada următoare, prin contribuția celorlalte state membre ale Inițiativei celor Trei Mări, este posibilă o capitalizare a acestui fond de până la 5 miliarde de euro. Aceste lucruri sunt în desfășurare în acest moment, sunt în etapa de pregătire a  sumelor necesare pentru a finaliza aceste proiecte. Întrebarea în acest moment și pentru perioada următoare este: Unde sunt proiectele? Fonduri pot fi disponibile, dar ceea ce este în acest moment imperios necesar este să avem  în vedere pregătirea proiectelor. Aici atât companiile din sectorul energetic, unde statul este acționar, dar și companiile private sunt invitate să vină cu proiecte și să solicite finanțare prin acest mecanism. Avem discuții frecvente la nivelul Guvernului pentru a implica firmele unde statul este acționar și unde are instrumentele necesare de participare la luarea deciziilor, pentru pregătirea proiectelor necesare pentru infrastructura  energetică de interconectare, cele care pot face posibilă exploatarea resurselor de la Marea Neagră, atît în folosul României, cât și al celorlalte state din această regiune”. 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...