Noua lege supremă a sustenabilității pentru toate businessurile din Europa

Date:

Taxonomia. Un termen puțin înțeles deocamdată la nivel european, dar extrem de important pentru evoluția economiei românești, în contextul politicilor privind combaterea schimbărilor climatice, care au așezat în centru un nou principiu: „do no significant harm”.

Dat fiind impactul major pe care noile reglementări europene îl vor avea asupra României, le-am analizat într-o nouă dezbatere ”Politici Europene pentru Noua Economie”, alături de europarlamentari români și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Ce solicită mediul de afaceri?

  • Sprijin din partea reprezentanților României la Bruxelles, în relația cu Parlamentul European și Comisia Europeană, cu privire la forma finală a documentelor legate de taxonomie, astfel încât încadrarea și abordarea cu privire la gazul natural să nu fie restrictive sau excluzive. 
  • Cei care reprezintă țara în instituțiile europene să privească resursele de gaz, acționând în consecință, ca parte esențială și imperios necesară a mixului și a soluției energetice care ne va duce mai întâi la renunțarea la cărbune și lemn și apoi la decarbonare.
  • Eligibilitatea extinsă a investițiilor ce privesc transportul și distribuția gazelor naturale.
  • Stimulente și reglementări stimulante cu privire la viitorul transportului, infrastructură, combustibili alternativi și sprijinirea și implementare soluțiilor de tranziție – bazate și pe gazele naturale –  spre un viitor verde, construit în jurul energiei regenerabile
  • O strategie națională coerentă și funcțională, ce să cuprindă și o foaie de parcurs clară pentru România, cu privire la etapele Green Deal 2030 și 2050.
Ce este taxonomia?

„Motorul care va face din Green Deal o realitate. Va deveni regula numărul 1 în businessul viitorului apropiat și nu va exista niciun domeniu care nu se va raporta la ea ca la o lege supremă”, a explicat europarlamentarul Carmen Avram.

Fondurile puse la dispoziția statelor membre pentru redresare economică sunt o oportunitate pentru România de a ne dezvolta la nivel național.

Acestea „nu vor veni însă în România într-o valiză pe avion, ci va trebui să avem proiecte mature, apte să absoarbă aceste resurse financiare”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Tranziția economică spre o economie cu emisii nete zero trebuie să țină cont de capacitatea economiei de a dezvolta sau a îndeplini noile cerințe de mediu fără a pune în pericol competitivitatea economică și locurile de muncă. De aceea, trebuie ascultată în primul rând vocea industriei, a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, în cadrul dezbaterii „Politici europene pentru Noua Economie”.

România trebuie să participe activ în procesul de consultare publică privind noile reglementări europene care au în centru Pactul Ecologic, pentru a defini cum va arata viitoarea politică, atrage atenția europarlamentarul Victor Negrescu.

Tranziția spre o Uniune Europeană mai verde e negreșit o oportunitate de transformare pentru România. Fără îndoială însă, va exista un cost social uman al acestei înverziri a economiei europene, de aceea este foarte important să existe proiecte menite să reducă disparitățile între regiuni, spune europarlamentarul Adrian-Dragoș Benea.

Cum poate România atinge țintele europene privind neutralitatea climatică fără a afecta economia, locurile de muncă, ci dimpotrivă, consolidându-și poziția, asigurând noi locuri de muncă și o creștere sustenabilă? Sectorul local de gaze naturale oferă numeroase oportunități în acest sens, inclusiv în ceea ce privește tehnologiile viitorului, precum hidrogenul, a afirmat Franck Neel, președintele Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG)El a explicat și ce rol poate juca Marea Neagră în privința hidrogenului.

România trebuie să continue extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, fiindcă doar 40% din necesarul la nivel național este acoperit în prezent, susține Livia Stan, Director of Public Affairs în cadrul companiei E.ON. Ea a explicat cum poate fi acest obiectiv susținut de fonduri europene, în condițiile noilor criterii de sustenabilitate.

Care sunt soluțiile alternative pentru un sector al transporturilor cu emisii reduse de carbon?

Radu Căprău, vicepreședinte al Confederației Patronale Concordia, a explicat cum poate România să profite de oportunitățile tranziției energetice folosindu-și punctele în care excelează, precum agricultura.

După 30 de ani lipsiți de investiții majore în sectorul de generare a energiei electrice în România, Green Deal și toate fondurile care pot fi atrase în sectorul energetic românesc reprezintă o șansă majoră. Înlocuirea centralelor pe cărbune, unde capacitățile existente au o vechime de peste 50 de ani și tehnologii extrem de poluante, cu unele pe bază de gaze naturale poate conduce la o reducere a emisiilor de carbon de până la 75%, a declarat Petru Rușeț, Managing Director, Siemens Energy.

Este absolut nevoie de o colaborare între asociațiile private cu oficialii români, care la rândul lor susțin poziția României în propunerile de acte normative europene. De asemenea, legiuitorii trebuie să fie în dialog permanent și cu europarlamentarii români. Aceste linkuri lipsesc acum, atrage atenția Maria Grapini, europarlamentar.

De ce România trebuie să fie foarte implicată în dezbaterile din instituțiile europene privind taxonomia?

Pentru că poate avea un impact negativ pe termen lung în ceea ce privește tranziția energetică în România, cu niște costuri sociale uriașe, dacă nu vom ști să ne impunem punctele de vedere.

_________________

Noua Economie este un demers inițiat de România Durabilă și EM360 care susține dialogul permanent între mediul decident și mediul de afaceri. ROMÂNIA CU ECONOMIE DURABILĂ are nevoie de o cât mai bună definire, comunicare, popularizare și înțelegere a politicilor europene care vor afecta viitoarele generații ale UE. Noua Economie invită la construcție, acțiune, vitalitate – lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...