România, cu fața spre viitor

Date:

Revista Economistul prezintă în numărul 18-19 două dosare inedite și interesante pentru România. Este vorba despre proiectul laserului de la Măgurele și, în avanpremiera anului 2017, împlinirea a 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Laserul de la Măgurele este fără îndoială un proiect cu totul special pentru economia și societatea românească. Din cel puțin trei puncte de vedere. În primul rând, pentru că Laser Valley este un proiect care se află la granița a câtorva industrii de vârf: constructiv și arhitectural, industrial și în ceea ce privește domeniul cercetării și dezvoltării. Vorbim de prea multe ori despre o realitate a economiei românești și anume aceea că suntem în fața unei economii „low-cost”. Laserul de la Măgurele este o realizare de vârf, din toate punctele de vedere, care sfidează acea zonă a economiei românești cantonată în produse cu valoare adăugată scăzută. Proiectul de la Măgurele arată că România poate excela într-un domeniu lăsat multă vreme în umbră, este vorba despre sectorul de cercetare-dezvoltare, dar care este esențial pentru economia modernă.

În al doilea rând, proiectul de la Măgurele este demonstrația clară a faptului că România poate fi în centrul unui proiect european de anvergură. În ultimii 20 de ani, ne-am obișnuit să spunem că România nu excelează la atragerea de fonduri europene. Motivele invocate au fost foarte diverse, dar aici merită numite cele referitoare la incapacitatea administrativă de a realiza proiecte și la faptul că fondurile europene sunt strict controlate, din punctul de vedere al legalității cheltuirii lor, de instituțiile de la Bruxelles, fapt care le face mai greu de deturnat și ca atare neinteresante pentru mediul local. Laserul de la Măgurele este dovada că România poate realiza un proiect cu fonduri naționale și europene și acest lucru ar trebui sa fie un exemplu pentru realizarea unui alt proiect esențial pentru România: modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare. Dacă la Măgurele se poate, atunci se poate să construim și autostrăzi!

În al treilea rând, laserul de la Măgurele păstrează industria și cercetarea românească din domeniu în topul Europei. La Măgurele vor lucra cercetători din toată Europa, sau chiar din lume, și dincolo de cosmopolitismul său, proiectul pune România pe harta industriei de cercetare din lume. Pentru că Laser Valley nu este doar un punct de interes pentru România sau Europa, ci pentru cercetarea mondială.

Un al doilea dosar pe care Economistul îl oferă cititorilor săi este un proiect editorial mai special numit „România, 10 ani în Uniunea Europeană”. 2017 va fi anul zece al includerii României în UE. Este un bun prilej de a face o analiză a schimbărilor, dar și a dezamăgirilor pe care le-a adus procesul de aderare. În acest context, ne bucură să găzduim analiza dlui profesor Vasile Pușcaș, negociatorul șef al României pentru aderarea la UE. Proiectul „România, 10 ani în Uniunea Europeană” va avea o abordare academică, universitară, dar și una extrem de pragmatică, a mediului de afaceri. De altfel, proiectul Economistul depășește nivelul editorial, în luna noiembrie a.c., revista împreună cu partenerii săi instituționali vor organiza trei dezbateri pe această temă la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Desigur, dezbaterile și abordarea editorială nu se vor limita la analiza celor 10 ani, ci vor privi spre viitor și vor căuta să întrevadă evoluția României și a Uniunii Europene în ansamblu.

În fine, în luna noiembrie, România intră în campanie electorală, o campanie care stârnește deja interes în mediul de afaceri. Curiozitate și interes, pentru că așteptările privind proiectele de dezvoltare, privind motoarele de creștere a economiei sunt foarte mari. Sunt doar două motive pentru care societatea și mediul de afaceri sunt interesate de dezbaterile de campanie și de votul din 11 decembrie a.c. Până atunci, lectură interesantă!

Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi este jurnalist, realizator RFI România.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...