România se află pe prima poziție din UE în topul prețurilor de consum

Date:

România a avut, și în septembrie, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, deși rata anuală a inflației a scăzut la 3,5%, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

În august, rata anuală a inflației în România a fost de 4,1%. Rata inflației din România este urmată de cea din Slovacia (3%) și cea din Ungaria (2,9%), conform datelor Profit.ro.

La polul opus, în Cipru și Portugalia prețurile de consum s-au redus cu 0,5%, respectiv 0,3%. Septembrie reprezintă a noua lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE.

Și anul trecut România a dominat topul european al scumpirilor. În septembrie anul trecut a cedat pentru prima dată în 9 luni locul 1 în clasamentul creșterilor de preț, însă începutul anului 2019 a readus țara pe prima poziție în funcție de rata anaulă a inflației. La nivelul zonei euro, inflația a fost de 0,8% luna trecută, în scădere luna precedentă (când s-a situat la 1%) și mult sub ținta Băncii Centrale Europene, de aproape 2%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de tot de 0,8%, în scădere de la 0,9% în luna august. Totodată, banca a anunțat relansarea programului de achiziții lunare de active din zona euro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...