Sezonul România-Franţa, deschis la Bucureşti

Date:

Secvenţa Sezonului România-Franţa care se derulează în această perioadă în ţara noastră a fost inaugurată printr-o reuniune de elită la Muzeul Naţional de Artă al României, precum şi prin deschiderea unei prime serii de manifestări.

Klaus Iohannis
În alocuţiunea rostită cu acest prilej, preşedintele României Klaus Iohannis a apreciat că „Sezonul se dovedeşte o ocazie unică de a celebra patrimoniul comun şi istoria care ne leagă, cât şi de a oferi o nouă perspectivă relaţiilor dintre societăţile noastre într-o Europă în transformare. Dar este mult mai mult decât atât. Sezonul este expresia împărtăşită a valorilor politice comune pe care le au Franţa şi România. Este expresia succesului Parteneriatului nostru Strategic şi a efortului nostru pentru consolidarea proiectului european, care are profunda nevoie de aportul României şi al societăţii româneşti, ca stat şi societate deplin pro-europene în aceasta parte a Uniunii”. (foto Administraţia Prezidenţială)

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a subliniat că prima parte a Sezonului, desfăşurată în Franţa, „a oferit timp de patru luni publicului francez tot ce are mai bun România (…) şi a permis publicului francez să descopere sau să redescopere România cu alţi ochi”, iar a doua parte, deschisă acum, „va permite publicului român să vadă Franţa cu o privire nouă, prin intermediul celor 200 de evenimente din domeniul artelor, literaturii, din domeniul digital şi din alte discipline care vor fi organizate în aproximativ 30 de oraşe din România”.

Michel Ramis, Valer Daniel Breaz
Michel Ramis, Valer Daniel Breaz

Ministrul culturii şi identităţii naţionale, Valer-Daniel Breaz, a caracterizat cultura Franţei, de-a lungul generaţiilor, drept „model, oglindă şi un prieten de drum lung al românilor, limba franceză fiind secole de-a rândul limba călăuzitoare pentru elitele ţării noastre. Franţa însăşi a fost o cultură gazdă pentru numeroase personalităţi care au ales calea exilului”.

 Dessine-moi la guerre

Dessine-moi la guerre

 

Muzeul Național de Istorie a României oferă publicului expoziția „Dessine-moi la guerre: desene din presă despe conflictele secolelor XX și XXI”. După cum a caracterizat-o dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, expoziţia sugerează „importanţa unei reflecţii faţă de război”.

Secretarul de stat Mihai Alexandru Gherghe din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a definit expoziţia drept „un exerciţiu al memoriei”.

„Dessine-moi la guerre este o expoziţie pedagogică, realizată pentru a marca centenarul Primului Război Mondial, care se concentrează pe perspectiva desenatorilor din presă asupra temei conflictelor care au îndoliat planeta noastră între 1914 şi 2014, în special pe continentul european”, a spus la vernisaj preşedintele Institutului Francez din Bucureşti, Pierre Buhler.

 

Artă contemporană din colecția Société Générale

Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte expozţia „Lucrări din colecția de artă contemporană Société Générale”. Expun circa 30 de artişti, ministrul culturii și identității naționale apreciind la vernisaj că lucrările „au fost cu tact alese din patrimoniul Société Générale de către curatorul expoziției, Mihnea Mircan, în jurul unui concept-metaforă extrem de ofertant, desprins din volumul lui Georges Perec din 1974, Specii de spații. Scenografia expoziției este ea însăși surprinzătoare și incitantă”.

 

Expoziţia „Eli Lotar 1905-1969”

La Muzeul Colecțiilor de Artă este prezentată o expoziție retrospectivă care îşi propune să reconstituie ceva din creaţia şi universal artistului francez de origine română Eliazar Lotar Teodorescu (1905-1969), fiul poetului Tudor Arghezi. Expoziţia, a subliniat ministrul Valer-Daniel Breaz, se înscrie între demersurile de recuperare și punere în valoare a unor structuri identitare și artistice comune celor două țări.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...