Tehnologia verde, pornind de la casa ta

Date:

Carter

Carter, produs al companiei XilarTech, reprezintă primul sistem smart home românesc care integrează inteligența artificială, fiind de asemenea un pionier în utilizarea tehnologiei blockchain în industria de automatizare a locuinței personale. Proiectul este bazat pe directivele uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2, soluția apărând din necesitatea de a rezolva o problema fundamentală, anume risipa de energie. După cum am observat cu toții, aceasta se dovedește a fi din ce în ce mai relevantă pentru mediul înconjurător în zilele noastre, iar în acest context, evitarea risipei și încurajarea traiului cât mai sustenabil – două dintre valorile asumate când vine vorba de Carter – reprezintă priorități pentru fiecare dintre noi.

Folosindu-ne resursele mai responsabil, putem și să trăim mai bine, deoarece produsul asigură controlul și siguranța asupra propriei case. Utilizatorul poate astfel accesași modifica, de exemplu, setări asupra temperaturii din toate camerele, a temperaturii apei de la duș sau din bucătărie, a luminilor, putând programa chiar și pregătirea unei cești de cafea dimineața.

Poate am lăsat impresia că acest produs este dedicat strict mediului casnic, însă el este de fapt conceput pentru orice spațiu, pentru a putea salva costuri și energie, aici fiind incluse unitățile de cazare, fabricile sau clădirile de birouri.

Lucian Popescu

Compania XilarTech a fost fondată de către Lucian Popescu, CEO al firmei, și Abel Martin, CTO, în decembrie 2018. La început, au oferit servicii de consultanță de specialitate în domeniul hardware-software. Între timp, însă, și-au dezvoltat afacerea, iar din ianuarie 2020, toate activitățile firmei s-au concentrat în jurul produsului Carter și a avansării sale în media, de la acest moment numele companiei Xilar trecând în plan secund.

În 2021, compania a trecut pragul virtual al programului InnovX-BCR, în cohorta Startups, dedicată firmelor cu Cifra de Afaceri cuprinsă între 500K Euro și 1M de Euro, calificându-se mai departe și în etapa de post-accelerare drept Alumni. După cum povestește Lucian, acesta „nu este un simplu program de accelerare care să îți dea pur și simplu materialele de care ai nevoie și să te lase să le folosești cum crezi tu mai bine. El îți aduce lângă tine cei mai buni mentori pe care îi poți avea pentru a te ghida în utilizarea materialelor pe care le primești, iar dacă asta nu este suficient, poți contacta separat mentorii pentru a avea o discuție one on one.”

Programul de Accelerare a însemnat o aprofundare asupra obiectivelor și a strategiei de vânzare pentru Carter, viziunea lor asupra afacerii fiind trecută prin diverse scenarii pentru a testa dacă direcția în care merge echipa este cea mai bună. Cunoașterea publicului țintă și conturarea perfectă a avatarului clientului, până la descoperirea fiecărui risc și soluții de mitigare ale acestora reprezintă o parte dintre prioritățile acceleratorului.

La finalul acestui program, povestește Lucian, „nu o să primești numai un Plan de Afaceri conturat nevoilor tale, dar o să ai și o viziune clară despre cum o sa fie pus în practică.” Acest plan reprezintă un document de bază pentru a accesa orice tipuri de finanțare, cuprinzând în principiu strategia cu care compania în cauză va aborda piața, precum și o delimitare amplă a etapelor ce trebuie parcurse.

Un alt element important menționat de Lucian, relevant de altfel pentru orice startup, este și va rămâne comunitatea, iar echipa InnovX-BCR pune mare preț pe acest aspect, încurajând la tot pasul parteneriatele dintre mentori și companii. Pe lângă acestea, echipa din spatele programului organizează și evenimente de networking într-o manieră convivială, în cadrul cărora s-au format numeroase legături de prietenie.

Dacă tot menționăm de colaborări, unul dintre cele mai importante parteneriate realizate de către Carter în 2021 este cel încheiat cu MODEX. Împreuna cu soluția acestora, compania a reușit să devină pionierii tehnologiei blockchain în industria de home automation în România, lucru cu care compania se mândrește pe bună dreptate cel mai mult. Pe lângă acesta, cât de curând vor apărea noutăți printr-o colaborare cu Microsoft, cu care echipa Carter deja este în strânsă legătură.

Întrucât cu toții ne orientăm după cazuri concrete ce inspiră reziliență în aceste vremuri, nu puteam să nu aducem în discuție și dificultățile întâmpinate de companie și de echipă în ultimii doi ani. Dat fiind că își dezvoltă propriul sistem hardware, compania a fost afectată de criza siliciului, care a crescut subit în preț cu până la 300% spre finalul anului precedent. Carter a trebuit să se adapteze repede în contextul acestei situații, iar acum elementul dezvoltat complet de echipă este doar senzorul, acesta fiind cel mai complex din piață la acest moment.

Ne așteptăm, drept urmare, ca aplicația Carter să fie făcută disponibilă pentru tabletele existente în piață cât de curând, lansarea oficială a produsului fiind următorul pas important spre care echipa lucrează din greu. Odată cu atingerea acestui stadiu, veți putea urmări soluția propusă de XilarTech pe rețelele de socializare, așadar vă recomandăm să fiți cu ochii în patru pentru evenimentele care urmează să fie anunțate!


Articol realizat de Andreea Ioana Vlad, startup enthusiast

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...