Europa are nevoie de o DARPA

Date:

Starea de spirit din Germania este sumbră și nu doar din cauza încetinirii economice actuale a țării. Cunoscută de mult timp pentru know-how-ul său în domeniul ingineriei și pentru produsele industriale de înaltă calitate, economia germană este acum în pericol să rămână în urmă, deoarece software-ul și datele devin din ce în ce mai cruciale pentru prosperitatea viitoare. Iar știrile recente conform cărora compania americană de tehnologie Apple valorează acum mai mult decât întregul index DAX al celor 30 de companii germane de frunte a adâncit fără îndoială mâhnirea liderilor de afaceri și a factorilor de decizie. Dacă firmele germane nu se adaptează rapid, unele dintre ele se vor găsi în situația de a lupta pentru supraviețuire.

Noile tehnologii digitale, inclusiv internetul obiectelor și inteligența artificială, ar putea perturba profund modelele de afaceri tradiționale ale companiilor germane – în special în sectoare precum construcția de mașini, automobile și produse chimice. Adâncind această problemă, firmele germane se confruntă cu o concurență din ce în ce mai rigidă din partea Chinei, care urcă pe scara valorii adăugate a producției.

Pentru a dezvolta automobile care se conduc singure, de exemplu, producătorii germani de automobile, cum ar fi Volkswagen, va trebui să colaboreze cu companii de software din Europa. În prezent, Volkswagen trebuie să lucreze cu Google sau cu un partener chinez, deoarece nu există nicio industrie software notabilă în Germania. Mașinile viitorului vor fi supercomputere superconectate pe patru roți. Dacă Germania și Europa nu se adaptează destul de repede, Volkswagen și alți producători auto germani riscă să se confrunte cu aceeași soartă ca Nokia, care și-a pierdut poziția dominantă pe piața de telefoane mobile în fața Apple.

Pe scurt, Germania are nevoie de o renaștere industrială de genul celei experimentate la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au apărut companii precum Daimler, Bayer, BASF și Allianz. Dar acest lucru va fi posibil numai dacă statul oferă sprijin tehnologic firmelor germane. Aici, Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării a guvernului Statelor Unite (DARPA), cu un palmares de zeci de ani reprezentat de inovații de înaltă tehnologie, ar trebui să servească drept model pentru ca Germania și Europa să-i calce pe urme.

Așa cum a subliniat economista Mariana Mazzucato, DARPA și alte agenții guvernamentale americane au fost esențiale pentru dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi internetul, navigarea prin GPS, afișajele cu ecran tactil și asistenții activați prin voce, cum ar fi Siri de la Apple și Alexa de la Amazon. Fără aceste succese în cercetare susținute de stat, giganții tehnologici din SUA nu ar exista.

DARPA cumpără și inovații. De exemplu, compania de robotică
Boston Dynamics – care a fost un rezultat secundar al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, achiziționată ulterior de Google și deținută în prezent de SoftBank Group din Japonia – a câștigat o licitație în 2013 pentru a livra sisteme robotice pentru următoarea Provocare în Robotică a DARPA. Conform acestui contract, compania va livra o serie de roboți autonomi umanoizi Atlas care pot fi folosiți în caz de dezastre naturale.
Guvernul SUA joacă, astfel, un rol important în modelarea inovației.
China, Israel și Coreea de Sud au ecosisteme similare de sprijin în cercetare condus de stat și orientat către aplicații militare și de informații, ceea ce ajută să explice de ce și aceștia au devenit lideri mondiali în inovație digitală.

Un studiu recent al economiilor OCDE realizat de Enrico Moretti de la Universitatea din California, Berkeley și Claudia Steinwender și John Van
Reenen de la MIT susține această dovadă anecdotică. Autorii investighează impactul cheltuielilor în cercetarea militară finanțate de guvern asupra activității de cercetare corporativă finanțată privat și efectul acesteia asupra creșterii productivității. Spre deosebire de „excluderea” investițiilor private care însoțește de obicei investițiile publice sporite, aceștia găsesc dovezi ale unei „acceptări” a cheltuielilor pentru cercetare privată. Mai exact, o creștere de 10% a cheltuielilor de cercetare finanțate public generează o creștere suplimentară de 4,3% a cercetării finanțate privat. De aici, aceștia trag concluzia că nivelul scăzut al cheltuielilor în cercetarea privată observat în unele economii ale OCDE este legat și de lipsa de cercetare în domeniul militar în aceste țări.

Implicația clară este că Europa are nevoie de o agenție europeană de cercetare, cu un buget similar celui al DARPA pentru a ține pasul cu intensificarea concurenței tehnologice globale. Guvernul german ar trebui să o stabilească. Acționând astfel, ar reprezenta un avantaj suplimentar în a susține eforturile recente ale Germaniei de a urmări o politică externă și de apărare mai încrezătoare. În plus, o agenție de tip DARPA finanțată de Germania și de alte guverne europene ar permite Germaniei să-și îndeplinească mai rapid obligația sa în calitate de membru al NATO de a cheltui 2% din PIB-ul său în apărare, așa cum președintele american, Donald Trump, insistă în mod constant.
Germania și alte țări europene au nevoie urgentă de a-și remodela economiile pentru secolul XXI. Înființarea unei agenții precum DARPA ar reprezenta un pas semnificativ în direcția corectă. n

© Copyright: Project Syndicate

Dalia Marin
Dalia Marin
Dalia Marin este șeful Catedrei de Economie Internațională la Universitatea din München și colegă de cercetare la Centrul de Cercetare în Politici Economice.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate