Venezuela, aruncată în haos de incompetență și socialism

Date:

Venezuela, țara creditată cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, se scufundă din ce în ce mai mult în haos. Mai corect spus este aproape de colaps din cauza politicilor economice eronate, a corupției, a hiperinflației și a criminalității.

Până la sfârșitul anului, creșterea indicelui prețurilor de consum, sau rata inflației, va ajunge la aproximativ 700% iar economia va scădea cu 10%, se arată în cel mai recent raport al FMI. Aceste valori sunt cel mai mari din lume, se arată în continuarea raportului. Iar anul viitor, rata inflației va urca la peste 1.400% adaugă experții Fondului.

Din 2012, de când socialistul Nicolas Maduro a preluat puterea după moartea lui Hugo Chavez, țara se confruntă cu creșterea necontrolată a prețurilor, o penurie alimentară cronică, lipsa medicamentelor din spitale și cu explozia criminalității. Capitala Caracas a devenit recent orașul cu cea mai mare rată a omuciderilor din lume, surclasând San Pedro Sula din Honduras.

Aceste evoluții s-au intensificat, pe fondul înjumătățirii prețului petrolului față de cotațiile de acum doi ani. Petrolul reprezintă 95% din sumele încasate de Venezuela din exporturi. Ceva cât de cât asemănător nu s-a mai întâmplat însă în niciun alt stat dependent de exporturile petroliere, inclusiv Rusia care este afectată în plus și de sancțiunile economice impuse atât de Uniunea Europeană cât și de SUA.

Moneda națională, bolivarul, a ajuns să valoreze atât de puțin, încât proprietarii magazinelor preferă să cântărească teancurile de bancnote în loc să mai numere banii la sfârșitul zilei, se spune într-un material publicat de Bloomberg.

În 2015, pe piața neagră, bolivarul se deprecia în medie cu 10% pe lună. Iar în perioada martie-septembrie din acest an, moneda națională chiar s-a apreciat pe piața neagră, în ciuda prețurilor care creșteau amețitor. În luna octombrie însă, bolivarul s-a depreciat cu aproape o treime față de dolar în doar în câteva săptămâni.

„Este vorba de o combinație de factori care a condus la cvasistabilitatea din cea mai mare parte a acestui an, în principal din cauza evoluțiilor atât de bruște de anul trecut și a declinului foarte rapid, ” a declarat Henkel Garcia, director al companiei de consultanță Econometrica, pentru agenția Bloomberg.

„Cheltuielile publice au adăugat presiune pe cursul de schimb practicat pe piața neagră, în plus față de exasperarea populației și a tensiunilor politice. Astfel că oamenii au început să cumpere tot mai mulți dolari, după ce au văzut declinul accelerat,” a adăugat el.

book1

Guvernul de la Caracas se pare că a capitulat în fața fenomenului inflaționist și a decis să tipărească bancnote denominate cu de până la 200 de ori mai mult decât cea mai valoroasă hârtie de până acum, cea de 100 bolivari. Această mișcare reprezintă o acceptare tacită a faptului că lupta cu inflația este pierdută și că prețurile vor urca amețitor în continuare, ceea ce va transforma hiperinflația într-o spirală inflaționistă care se autoalimentează.

În ultima săptămână din octombrie, bolivarul a pierdut 22% în fața dolarului american, iar declinul se accentuează cu fiecare zi, de la 1.222 de unități pentru un dolar, la 1.567 în doar o săptămână arată datele. Noile bancnote vor avea inscripționate pe ele valori de 500 și 1.000 bolivari, urmând ca în perioada următoare să fie tipărită și cea de 2.000 bolivari.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Relația românilor cu băncile în ultimii opt ani 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...