eToro: Inflația ridicată amenință economia României

Date:

Inflația a crescut în octombrie cu mult peste așteptări în România, ajungând la 7,94% față de aceeași lună a anului trecut. Principalele creșteri de prețuri au fost înregistrate la gazele naturale (46%), la electricitate (24,65%) și la carburanți (23,51%). La alimente, cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil, cu 26,29% și cartofii, cu 18,04%. În condițiile în care inflația este deja galopantă, piețele așteaptă noi măsuri din partea Băncii Naționale a României, care a majorat deja dobânda cu 0,25% luna aceasta, după creșterea cu 0,5% de luna trecută. 

Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, inflația este cea mai mare îngrijorare pentru investitorii români. Întrebați care este cea mai mare amenințare externă pentru investițiile lor, 51% din investitorii incluși în sondaj au indicat inflația. Investitorii cu vârsta de peste 45 de ani sunt mai îngrijorați de creșterea inflației decât cei de sub 45 de ani, ceea ce reprezintă o îngrijorare firească pentru persoanele mai aproape de pensie care își văd depreciată valoarea economiilor și a investițiilor de creșterile abrupte ale prețurilor.  

Întrebați dacă și-au repoziționat portofoliul pentru a atenua riscurile externe, 59% dintre investitori au răspuns afirmativ. Interesant este că, deși mai puțin îngrijorați de inflație, cel mai mare număr de investitori care și-au repoziționat portofoliile se află în grupul de vârstă sub 45 de ani.  

În ciuda tuturor îngrijorărilor la nivel macro, la întrebarea despre cum se așteaptă să evolueze veniturile și nivelul lor de trai în următoarele 12 luni, 58% dintre investitorii români s-au arătat optimiști că situația lor se va îmbunătăți. Însă aceasta reprezintă o scădere față de 67% în urmă cu trei luni. 

Inflația galopantă – o problemă la nivel global

Investitorii români nu sunt singurii îngrijorați de creșterea masivă a prețurilor din ultima vreme. Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, aproape jumătate (47%) din investitorii americani chestionați erau și ei îngrijorați de inflație. Un alt sondaj, realizat de CNBC în rândul investitorilor americani bogați, cu portofolii de peste 1 milion de dolari, a arătat că 65% sunt îngrijorați de creșterea prețurilor. Din punct de vedere al vârstei, situația este diferită față de cea din rândul investitorilor români, investitorii americani mai tineri fiind mai îngrijorați de inflație decât cei mai în vârstă. Astfel, peste jumătate (52%) dintre milenialii milionari au declarat că sunt „foarte îngrijorați” de inflație, comparativ cu 40% din generația X (40-60 de ani) și 31% din generația baby-boom (peste 60 de ani). 

Din nefericire, ultimele știri le dau motive de îngrijorare – în octombrie, indicele prețurilor de consum din SUA a urcat la 6,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani. Acest indice al inflației este considerat ca fiind cel care reflectă cel mai bine experiența gospodăriilor. Motoarele acestei creșteri a inflației din SUA sunt, ca și în România, prețurile la energie, care au crescut cu 30% față de aceeași lună a anului trecut, cea mai mare creștere din ultimii 25 de ani. Alimentele au crescut cu 5,3% și am putut observa, de asemenea, o creștere spectaculoasă de 26,5% a prețurilor mașinilor second-hand, din cauza penuriei de mașini noi datorate crizei de microcipuri. Prețurile mașinilor noi au crescut, de asemenea, cu o medie de aproape 10% din cauza lipsei de discount-uri și a producției insuficiente pentru a satisface cererea. 

În ciuda inflației, investitorii continuă să vadă oportunități atractive pe piețe. Aproape jumătate (46%) din investitorii români chestionați în cadrul sondajului Retail Investor Beat consideră că următoarele trei luni vor aduce oportunități în sectorul Tech, cifra fiind însă în scădere cu 7% față de trimestrul trecut. Acesta este urmat în topul preferințelor de sectorul energiei cu 39%, o creștere de 2%. Însă cele mai mari creșteri în ceea ce privește interesul investitorilor se înregistrează în sănătate, unde 32% din investitori văd acum oportunități atractive, în creștere cu 6% și imobiliarele (31%), în creștere cu 8% față de trimestrul trecut.  


Sondajul eToro Retail Investor Beat a întrebat 6.000 de investitori de retail, din 12 țări, inclusiv România, despre obiceiurile lor privind investițiile și sentimentul față de piețe. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții. Nu a fost necesar ca aceștia să fie utilizatori eToro. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...