Economia Chinei se recuperează după „ lupta cu epidemia”

Date:

În 2020, izbucnirea bruscă a epidemiei de COVID-19 a aruncat o umbră peste întreaga lume și a adus o lovitură grea pentru sănătatea și siguranța oamenilor din toate țările dar și pentru dezvoltarea economică.Țările din întreaga lume răspund activ, încearcă să depășească virusul și să restabilească munca și ordinea normală a vieții. Pe măsură ce oamenii luptă cu virusul, există vești bune din China.

Recent, Biroul Național de Statistică al Chinei a lansat date macroeconomice pentru prima jumătate a anului 2020. După o creștere negativă de 6,8% în primul trimestru, creșterea economică a Chinei a înregistrat o creștere de 10 puncte procentuale în al doilea trimestru, trecând de la negativ la pozitiv. Acest lucru indică faptul că economia Chinei a apăsat butoanele de „repornire” și ”accelerare” și a devenit prima economie majoră care a înregistrat o creștere de la izbucnirea COVID-19. Pentru o lume încă învăluită în ceața epidemiei, trecerea de la negativ la pozitiv a celei de-a doua mari economii a lumii este ca o rază de lumină, aducând speranță și încredere țărilor în încercarea de a restabili ordinea economică. O revizuire a raportului semestrial arată că economia Chinei a dat dovadă de o mare rezistență a recuperării în acest an special al epidemiei.

În primul rând, economia chineză este stabilă și rezistentă. Indicatorii economici majori au crescut iar așteptările pieței s-au îmbunătățit în general. În al doilea trimestru, valoarea adăugată a întreprinderilor industriale peste dimensiunea desemnată și valoarea adăugată a industriei serviciilor s-au schimbat de la negativ la pozitiv. Indicele de gestionare a achizițiilor a crescut constant, iar PMI s-a menținut peste punctul critic timp de patru luni consecutive. Lichiditatea este în general rezonabilă și abundentă, încrederea pe piața de capital a crescut, producția de cereale din vară a atins un nivel nou, iar producția industrială a demonstrat o redresare semnificativă. În luna iunie, rata șomajului în zonele urbane la nivel național a fost de 5,7%, cu o scădere timp de două luni consecutive.În prima jumătate a anului, rata de creștere a prețurilor de consum (IPC) a scăzut cu 1,1 puncte procentuale față de primul trimestru. În iunie, creșterea anuală IPC a fost de 2,5%, iar indicele prețurilor de producție (IPP) a crescut cu 0,4 la sută după ce a scăzut cu 0,4 la sută luna precedentă. Recent, întreprinderile mici și mijlocii din China au înregistrat o creștere a ritmului de reluare a muncii și o creștere în formă de U a consumului de energie electrică, prezentând astfel o imagine a recuperării economiei Chinei.

În al doilea rând, încrederea comunității internaționale în China continuă să crească. Comerțul exterior și investițiile externe s-au stabilizat, iar balanța plăților internaționale a fost practic echilibrată. În prima jumătate a anului, scăderea importurilor totale și a exporturilor de mărfuri s-a redus semnificativ în comparație cu primul trimestru; surplusul de importuri și exporturi de mărfuri a scăzut cu 0,5%. Deficitul comerțului în domeniul serviciilor a fost redus, rezervele de capital străin au rămas stabile, iar rata de schimb al RMB-ului s-a apreciat ușor. La jumătatea lunii iunie, a avut loc cea de-a 127-a ediție a Târgului din Canton, cunoscut sub numele de ”barometru” al comerțului exterior al Chinei, acesta s-a desfășurat pentru prima dată online, târg la care au participat 26.000 de întreprinderi din țară și din străinătate, cumpărători din peste 217 țări și regiuni au fost înregistrați la expoziție, iar distribuția de origine a cumpărătorilor a stabilit un record, care a introdus un impuls nou în comerțul internațional, grav afectat de epidemie.

     Recent, Volkswagen din Germania a investit aproximativ 2 miliarde de euro în Anhui, iar Nestlé a investit 730 de milioane de yuani în Tianjin pentru a construi o nouă linie de produse. Acest lucru arată că China, ca piață mondială, este încă optimistă în ceea ce privește perspectivele economice ale investitorilor străini. Fondul monetar internațional prevede că China va fi singura economie majoră care va menține creșterea în acest an, iar revista ”Fortune”, revista ”Wall Street Journal” și ”Reuters” au scris în articolele sale că economia Chinei și-a revenit mai repede decât se aștepta. Oamenii sunt mai optimiști cu privire la perspectivele recuperării treptate a Chinei, deoarece a doua cea mai mare economie din lume iese din recesiunea tehnică pe care unii economiști au prevăzut-o.

În al treilea rând, noii factori de creștere au contribuit la consolidarea ritmului de redresare economică a Chinei. În prima jumătate a anului, valoarea adăugată a producției de tehnologie avansată anuală a crescut cu 4,5%, reprezentând 14,7% din valoarea adăugată industrială, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului trecut; investițiile în producția de tehnologie avansată anuală au crescut cu 5,8%, iar investițiile în industria serviciilor de tehnologie avansată anuală au crescut cu 6,3%;vânzările anuale de bunuri fizice cu amănuntul online au crescut cu 14,3%, reprezentând 5,2% din totalul vânzărilor cu amănuntul de bunuri de consum, o creștere de 5,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. În timpul epidemiei, noile tehnologii reprezentate de cloud computing, date mari și inteligență artificială s-au dezvoltat rapid, industrii precum biroul online, educația online și consultarea de la distanță s-au extins rapid, iar noi modele, cum ar fi construcția inteligentă și livrarea fără pilot au fost popularizate într-un ritm mai rapid.

Aceste realizări nu au fost deloc ușoare. Pentru a depăși impactul negativ al epidemiei și a continua să promoveze revenirea deplină la creșterea economică normală, guvernul chinez a introdus o serie de măsuri de răspuns.În primul rând, am realizat macro-controlul într-un mod inovator. Am redus taxele și impozitele cu 2,5 trilioane de yuani, un total de 2 trilioane de yuani în deficitele guvernamentale și datoriile speciale au fost emise pentru combaterea COVID-19, fiind alocate cât mai curând posibil orașelor și județelor; au fost efectuate aranjamentele de implementare pentru acest an și construcția ulterioară a 150 de proiecte majore de conservare a apei și vor fi executate in curând. A doua măsură este stimularea vitalității pieței. Astfel se va promova consolidarea serviciilor pentru entitățile de pe piață și oferirea de comoditate pentru ocuparea forței de muncă și antreprenoriat; promovarea sistemului financiar pentru distribuirea a 1,5 miliarde de yuani în profituri rezonabile către diverse întreprinderi pe parcursul anului și investigarea strictă a diverselor comportamente care cresc povara nerezonabilă pentru entitățile de pe piață. A treia măsură, stabilizarea ocupării forței de muncă și bunăstării oamenilor. Ne vom concentra pe grupuri cheie, cum ar fi lucrătorii migranți și absolvenții de facultate, vom susține ocuparea forței de muncă flexibile prin mai multe canale, vom crește eforturile pentru a asigura standardele de viață de bază și vom câștiga hotărât lupta împotriva sărăciei. A patra măsura este stabilizarea comerțului exterior și a investițiilor externe. Vom exploata pe deplin potențialul reformei de facilitare a vămuirilor și vom optimiza serviciile pentru întreprinderile de comerț exterior;vom îmbunătăți metodele de reducere a impozitelor la export și vom accelera progresul rambursîrii fiscale; vom ușura dificultățile de lichiditate ale întreprinderilor de comerț exterior, le vom încuraja să se transforme și să se modernizeze, încurajând astfel noi zone de creștere pentru comerțul exterior.

În „prima jumătate” a anului 2020, dezvoltarea economică a Chinei a obținut rezultate remarcabile. Pășind în a doua jumătate a acestui an, ca țară emergentă mare, cu o populație de aproape 1,4 miliarde de locuitori și cel mai mare grup de venituri medii din lume, rezistența și spațiul de manevră al economiei chineze vor oferi un sprijin suficient pentru dezvoltarea sa constantă și solidă. Economia chineză are toată încrederea să-și joace rolul de ”ancoră” și ”stimulator” al stabilității economice mondiale. Chinezii știu bine că o singură floare nu înseamnă primăvară, în timp ce o sută de flori aduc primăvara în grădină. În fața impactului negativ al epidemiei asupra economiei, prosperitatea comună nu poate fi obținută decât dacă țările se deschid și mai mult și se angajează în cooperare de tip câștig-câștig. Epidemia din România este în prezent într-un stadiu critic, iar guvernul român a propus un plan de revitalizare a economiei. China este dispusă să consolideze cooperarea cu România în lupta împotriva epidemiei, să împărtășească experiența și practicile relevante pentru redresarea economiei după epidemie și să contribuie la calea celor două țări să depășească dificultățile epidemiei cât mai curând posibil, să lucreze împreună pentru beneficiul celor două popoare și să contribuie mai mult la construirea unei comunități umane cu un viitor comun!

Jiang Yu
Jiang Yu
Doamna Jiang Yu este ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România

1 COMENTARIU

  1. […] Să vedem un exemplu de mesaj public. ”În „prima jumătate” a anului 2020, dezvoltarea economică a Chinei a obținut rezultate remarcabile. Pășind în a doua jumătate a acestui an, ca țară emergentă mare, cu o populație de aproape 1,4 miliarde de locuitori și cel mai mare grup de venituri medii din lume, rezistența și spațiul de manevră al economiei chineze vor oferi un sprijin suficient pentru dezvoltarea sa constantă și solidă. Economia chineză are toată încrederea să-și joace rolul de ”ancoră” și ”stimulator” al stabilității economice mondiale. Chinezii știu bine că o singură floare nu înseamnă primăvară, în timp ce o sută de flori aduc primăvara în grădină. În fața impactului negativ al epidemiei asupra economiei, prosperitatea comună nu poate fi obținută decât dacă țările se deschid și mai mult și se angajează în cooperare de tip câștig-câștig”, sună un mesaj semnat de doamna ambasadoare Jiang Yu și publicat la rubrica de Opinii a ziarului Economistul. […]

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...