PIEȚE | ACȚIUNI DE URMĂRIT | CRIPTO

Date:

Piețele digerează știri amestecate despre pandemie: vaccinarea decurge lent, noile variante de virus par amenințătoare, însă „ajutorul e pe drum”. Înapoi la normal în toamnă?

Piețele financiare vor digera niște știri amestecate despre pandemie care au ieșit vineri, zugrăvind o poză macro complicată, înainte de anunțuri care se așteaptă a fi pozitive privind veniturile mai multor companii de top Fortune 500, inclusiv Apple, Microsoft, Tesla și Facebook.

Campaniile lente de vaccinare frustrează publicul din Europa și din SUA, însă din motive diferite – europenii au probleme cu furnizarea vaccinului de către producători, în timp ce americanii stau pe zeci de milioane de doze dar nu par să reușească să le administreze oamenilor îndeajuns de rapid. Pe de alta parte, alte vaccinuri sunt pe cale să fie aprobate în următoarele săptămâni iar un medicament pe bază de anticorpi se dovedește foarte promițător, conform unui nou studiu. Oficialii americani par încrezători că SUA ar putea să se întoarcă la normal începând din toamnă.

Sunt din ce în ce mai optimist privind revenirea economiei SUA, unde este la putere acum o administrație mai competentă, care inspiră mai multă încredere în managementul pandemiei. De asemenea, planul lui Joe Biden de a oferi 1.9 trilioane de dolari într-un nou pachet de ajutorare pentru cetățeni, companii și state va fi o binevenită gură de oxigen pentru greu încercata economie americană. Planul pare că va beneficia de destul sprijin republican pentru a fi adoptat de Congres.

Sunt însă din ce în ce mai îngrijorat de Europa, care e în urma SUA și a Asiei în campania de vaccinare, și în același timp este probabil să sufere de pe urma răspândirii noii variante britanice de corona virus pe continent în următoarele săptămâni și luni.

Știrile proaste:

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a declarat vineri că varianta britanică a virusului pare sa fie mai letală, însă se așteaptă ca vaccinurile să funcționeze. De cealaltă parte a Atlanticului, dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al Casei Albe, spune că există noi informații precum că vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva noilor variante ale virusului, lucru care înseamnă că este și mai important ca oamenii să fie vaccinați mai rapid.

Însă aici avem probleme, în special în Europa. Pfizer a redus livrările  cu 50% săptămâna trecuta pentru mai multe țări europene, inclusiv România. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, AstraZeneca a informat și ea UE că va reduce livrările pentru T1 cu 60% până la 31 milioane de doze, datorită unor probleme de producție.

Statele UE sunt îndeajuns de frustrate cu ritmul lent de furnizare a vaccinurilor că încep să o ia pe cont propriu. Ungaria a aprobat vaccinurile Oxford-AstraZeneca și pe cel rusesc, Sputnik V, ceea ce înseamnă ca ar putea fi prima țară UE care va administra vaccinul provenit din Rusia. Germania are un acord bilateral semnat pentru încă 30 milioane de doze de la Pfizer BioNtech și speră să semneze și un acord cu Carevak în martie.

Știrile bune:

Pfizer a dat asigurări statelor UE că în această săptămâna va reîncepe livrările normale și că va recupera întârzierile până la sfârșitul lunii martie, pe măsură ce își crește capacitățile de producție.

În SUA, Biden a anunțat că „ajutorul e pe drum,” promițând să vaccineze 100 de milioane de americani în primele 100 de zile. Această promisiune pare acum ușor realizabilă, dat fiind că americanii au atins deja joia trecută pentru prima dată pragul de 1 milion de doze administrate pe zi, iar vineri au vaccinat 1.6 milioane de oameni, ducând totalul dozelor administrate până acum la 19 milioane.

Alte știri bune: noi vaccinuri vor fi aprobate.
Înapoi la normal în toamnă?

Dr. Anthony Fauci a menționat săptămâna trecută că se așteaptă ca vaccinul cu doza unică de la Johnson & Johnson (JNJ) să fie gata de aprobare în următoarele săptămâni în SUA, ca și vaccinul de la Oxford-AstraZeneca (AZN). Aceasta ar însemna că o cantitate suplimentară de milioane de doze ar putea fi disponibilizată, acestea fiind în plus și mai ușor de manevrat din punct de vedere logistic.

Într-o declarație care va fi probabil gustată de piețele financiare, Dr. Fauci a adăugat vineri că SUA ar putea sa revină la normal până în toamnă dacă 70-85% din oameni vor fi vaccinați până la sfârșitul verii.

Medicamentul pe baza de anticorpi de la Eli Lilly
pare foarte promițător

Într-o altă știre pozitivă, Eli Lilly (LLY) a anunțat că medicamentul său pe bază de anticorpi, baricitinib s-a dovedit într-un studiu că a prevenit îmbolnăvirile a 80% din rezidenții căminelor de bătrâni cărora le-a fost administrat. Este primul mare studiu care să arate că un tratament poate preveni îmbolnăvirile în cadrul unei populații care a fost devastată de pandemie. Cred că știrea aceasta ar putea să dea un imbold acțiunilor care sunt sensibile la covid, deși medicamentul are un preț deloc ieftin de 1.250 dolari pe doză. Guvernul SUA a comandat 300.000 de doze din acest medicament, care a primit o autorizare de urgență din partea FDA în noiembrie trecut.

Concluzie

Știrile privind vaccinurile și tratamentele influențează prețul acțiunilor companiilor care au beneficiat cel mai mult de perspectiva unei reveniri iminente la un viitor fără covid, sectoare precum cel al petrolului, al companiilor aeriene, gastronomic sau cel de turism. Să ne așteptăm la volatilitate în prețul acțiunilor Exxon (XOM), American Airlines (AAL), Hilton (HLT), Airbnb (ABNB), care sunt influențate de știrile privind pandemia. Pe de alta parte, există companii care au beneficiat de pandemie, inclusiv din sectorul de bricolaj, precum Home Depot (HD), sau uriașul de e-shopping Amazon (AMZN). De asemenea, urmăriți Johnson & Johnson (JNJ), care își raportează rezultatele în aceasta săptămână pentru că vaccinul său cu doză unică se apropie de aprobare în SUA.

ACȚIUNILE SĂPTĂMÂNII –APPLE & TESLA

Săptămâna aceasta avem raportări de la multe firme de top, inclusiv Microsoft, Verizon, Apple, Facebook, Tesla, Visa și Chevron, iar piețele așteaptă rezultate bune. Conform firmei de investiții John Hancock, până vineri 86% din firmele SPX500 care și-au raportat veniturile din T4 până acum au excedat așteptările, conform datelor FactSet.

Apple (NASDAQ: AAPL) își va publica miercuri (27 ianuarie) rezultatele pentru T1/2021. Apple a fost un performer foarte puternic în 2020, cu o creștere de 91,7% a prețului acțiunilor sale începând cu 11 martie 2020. T1 fiscal acoperă sezonul de sărbători și, prin urmare, este cel mai puternic trimestru din punct de vedere al vânzărilor, stimulat și de vânzările generate de lansarea iPhone 12.  Piețele se așteaptă ca veniturile companiei să crească cu 11% față de anul trecut, cu câștiguri cu 12% mai mari per acțiune.


În 2020, Apple a fost cea de-a doua cea mai valoroasă companie dintre FAANG [Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google] după Amazon, care are un avans de 68%. Investitorii individuali au fost interesați de Apple anul trecut din mai multe motive printre care: entuziasmul creat în jurul lansării noilor iPhone 5G, cererea puternică de Mac-uri pentru cei care lucrează de acasă în timpul pandemiei și atractivitatea investiției pentru creșterea de numerar în bilanț. Recent, acțiunile au crescut în valoare datorită speculațiilor cu privire la introducerea unei mașini electrice produsă de Apple în termen de cinci ani.

În 2020 acțiunile Apple se numără și printre cele mai populare acțiuni în rândul investitorilor eToro la nivel global ocupând locul trei după Nio și Tesla, similar cu preferințele investitorilor din România, astfel că rezultatele Apple de săptămâna aceasta sunt așteptate cu foarte mult interes.

Acțiunile Tesla au fost și ele în mod constant printre favoritele investitorilor individuali din România pe platforma eToro. Există așteptări foarte mari de la următorul raport de venituri, care va avea loc miercuri (27/01).

2020 a fost o adevărată aventură pentru Tesla, (a început anul 2020 la 84,90 USD (ajustat pentru operațiunea de splitare) și a închis anul 2020 la peste 700 USD, un câștig masiv de peste 740% față de anul anterior, ceea ce a transformat compania într-una dintre cele mai valoroase companii din lume (evaluată la 669 de miliarde de dolari). Creșterea masivă a Tesla  în 2020 a fost determinată în primul rând de investițiile în capacitatea de producție, realizate pe parcursul anului. Potrivit Reuters, compania a anunțat că a livrat un total de 499.550 de mașini în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 36% față de 2019. Compania a depășit astfel estimările analiștilor, care se așteptau la vânzări de aproximativ 481.260 de mașini, dar nu a reușit să-și atingă propriul său obiectiv ambițios de a livra 500.000 de vehicule.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, anunța înainte pandemia de coronavirus că va livra jumătate de milion de mașini în 2020, și compania nu și-a schimbat acest obiectiv după ce Tesla a trebuit să-și închidă fabrica din California timp de câteva săptămâni după ce măsurile de carantină au intrat în vigoare.

CRIPTOBitcoin iese din cutie

Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor al platformei de investiții eToro, comentează:

„Bitcoin, care a atins deja un maxim istoric de 41.000 de dolari la începutul acestei luni, scade în mod constant, dar nu cred că investitorii ar trebui să fie îngrijorați.
Simon Peters


Această fluctuație a prețurilor este o corecție perfect naturală, care se întâmplă în cazul tuturor activelor odată ce piața le-a perceput ca fiind supra-cumpărate. Și, deși prețul a scăzut, ajungând la puțin peste 33.000 de dolari la momentul transmiterii acestei comunicări, cererea de bitcoin nu înregistrează scăderi.

Apetitul investitorilor instituționali pentru bitcoin este în continuă creștere, dacă ne uităm la mișcările din piață și încrederea de care se bucură criptomoneda printre aceștia. Grayscale a cumpărat bitcoin în valoare de 600 milioane într-o singură zi săptămâna trecută și BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, a anunțat că două dintre fondurile sale vor tranzacționa instrumente financiare derivate bitcoin în viitor.

Teama continuă de depreciere a dolarului continuă să favorizeze prețul bitcoinului, investitorii căutând active pe care să le folosească drept acoperire împotriva inflației în creștere. Administrația Biden va folosi în continuare stimulente pentru a susține economia SUA,  ceea ce a avut efecte negative asupra dolarului, care a scăzut cu 6,3% în 2020, și probabil va continua să se deprecieze în 2021.

Cred că actuala scădere a prețului bitcoin va fi temporară, pentru că mulți investitori vor considera prețul actual ca pe un punct de intrare relativ ieftin pentru bitcoin. Bitcoin este pe un trend ascendent și acest lucru se știe deja.”

Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro, vă oferă comentariul său săptămânal privind ultimele evenimente de pe piețele financiare. Lucrând la eToro și discutând zilnic cu clienții români, Ionuț aduce o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

Comentariu despre evoluția bitcoin realizata de analistul eToro Ionuț Paulenco şi analistul Simon Peters.


 

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 16 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...