3 ACȚIUNI de urmărit pe Bursele Internaționale acum de Paște. Ce spun specialiștii?”

Date:

Deși bursa a avut un început lent în 2018, unele acțiuni au încă o șansă mare de a străluci anul acesta. Aceste companii au potențial să depășească perspectivele normale de creștere. În căutarea unor astfel de randamente, am decis să obținem o părere de la specialiștii din piața de capital externă.
„Indentificăm o cerere din ce în ce mai mare către invesțiile pe bursă. O reală componentă a acestui trend este legată și de diversificarea economiilor pe care le deține clientul. În Londra, majoritatea clientilor investitionali au tendinta sa tranzactioneze cel mai frecvent actiuni, instrumente cu venit fix, indici bursieri sau derivative. Acesti investitori sunt tot mai educați din punctul de vedere financiar, iar asta e bine, pentru că au tendinta să caute un profesionist, cu care să se consulte atunci când iau decizia de a-și investi economiile, și apreciază faptul că cineva le acordă timp, know-how, expertiză și analize tehnice sau fundamentale” – declara Călin Nechifor, Senior Partner la Clear Capital Markets, Londra.

Calin Nechifor, Senior Partner la Clear Capital Markets, Londra
Calin Nechifor, Senior Partner la Clear Capital Markets, Londra

Clear Capital Markets, cu sediul in Londra, Marea Britanie și specializată în consultanța pe bursă și piața de capital, a deschis recent o sucursală în Romăâia. Compania oferă servicii de „advisory portfolio” și „discretionary portfolio”pentru persoane fizice și companiile care sunt în căutarea unui randament mai bun la plasamentele ăi economiile deținute; bineînțeles împreună cu acceptarea unui risc asumat pentru asfel de investiții.
„România reprezintă o piață cheie pentru Clear Capital Markets în strategia noastră de expansiune internațională. Tehnologia de ultimă generație și implementarea strategiilor noastre, împreună cu experienta vastă din Londra în piața de capital și bursă, a unei echipe de oameni pasionați, pot oferi o alternativă perfectă pentru companii sau persoane fizice care cautaă idei și strategii alternative pentru investițiile bursiere”, declara Călin Nechifor.
Mergem mai departe și încercăm să aflăm care sunt diferențele și avantajele cu care vine Clear Capital Markets pentru clienții din România.

„Din analiza noastră, în România, expunerea serviciilor de acest gen este cu preponderență bazată pe tranzacții de tip „execution only”. Respectiv, clientul este cel care dă instrucțiune către trader/broker să cumpere un instrument sau activ în numele său. Odată cu noile reglementări apărute în cadrul MiFID II, în acest model de tranzacție, traderul sau brokerul nu are libertatea să ofere consultanță („advice”) pentru tranzacția respectivă. Trebuie sa prezinte imparțial opinia sa vis a vis de decizia pe care o ia clientul, fără să influențeze deloc decizia acestuia sub o formă sau alta. Clear Capital Markets vine în România cu celelalte 2 modele de servicii reprezentative pentru piața de capital și bursa din Londra: „Advisory” și „Discretionary”. Modelul „Advisory” se caracterizează prin faptul că fiecare tranzacție trebuie confirmată împreună cu clientul pe linie înregistrată sau email. Modelul „Discretionary” pe de altă parte reprezintă produsul de top din portofoliul oricărei companii de acest profil. Respectiv la acest model discretionar, clientul oferă traderului încredere totală în deciziile luate și nu necesită confirmarea cu clientul a fiecărei trazacții. La acest ultim model discreționar există bineînteles și un „performance fee” (bonus de performanță) alocat trader-ului. În mod normal acesta variază între 20%-30% din randamentul obținut pe portofoliu. În ambele modele/servicii oferite, clientul primește consultanță, analize și exepertiză specializată din partea trader-ului alocat.”

Așadar, cum analizăm o companie? La ce ne uităm înainte de a lua o decizie de investiție? Are compania respectivă potenșial de creștere în viitorul apropiat? Sunt întrebări la care încercăm să aflăm răspunsuri împreună cu Călin Nechifor.

„Indiferent dacă sunteți un investitor pe termen scurt, mediu sau lung, înțelegerea modului în care puteți menține performanța portofoliului, poate reprezenta diferența dintre câștigurile potentiale sau diminuarea valorii investiției initiale. Este destul de greu de anticipat performanța pieței bursiere, dar împreună putem lua decizii educate care determină modul în care acestea afectează randamentul portofoliului deținut pe bursă.
Când vine vorba de analiza companiilor pe bursă, există două direcții principale: Analiza fundamentală și analiza tehnică.

Analiza fundamentală se referă la utilizarea informațiilor concrete despre cifrele unei companii pentru a încerca să se identifice valoarea reală a actiunii, în timp ce analiza tehnică evită toate acestea în favoarea examinării modului în care anumiti factorii externi de piață pot afecta pretul pe bursa al acelui activ.
Analiza fundamentală a unei companii este deseori văzută ca fiind piatra de temelie în decizia de investiție. Sunt frecvent analizați factorii cantitativi și calitativi. Trebuie să înțelegem compania și tot ce este în spatele ei. Care sunt principalele sale produse sau servicii? Dacă veniturile companiei sunt în creștere? Compania este pe profit sau nu? Cine sunt clienții săi? Ce avantaj are compania față de concurenții săi? Cu cât înțelegem mai bine o companie, cu atât mai bine putem să luam decizii de investiții sănătoase și să respectăm corecțiile normale ale pieței.

Analiza tehnică nu încearcă să măsoare valoarea intrinsecă a unei acțiuni, ci să identifice modele și tendințe din care putem recunoaște un potențial trend. După alegerea celor mai bune companii folosind metoda fundamentală, încercam să determinam momentul optim pentru a cumpăra acțiuni la companiile identificate în procesul anterior. „Timing-ul” (componenta din analiza tehnică) este la fel de importat în această decizie de cumpărare. Din experiența noastră, cea mai bună modalitate de a observa cele mai bune puncte de cumpărare este utilizarea graficelor („stock charts”). Platforma de tranzacționare folosită de noi la Clear Capital Markets deține toate informațiile necesare pentru a lua o decizie analizată atât fundamental cât și tehnic” – declara Calin Nechifor.

Totuși în ce acțiuni investim in 2018? Dupa un an 2017 destul de bun din punct de vedere al randamentelor din investiții, ne putem întreba dacă nu cumva ne apropiem de vârful perioadei de creștere. Sau, alternativ, în ce acțiuni putem aloca câștigurile din 2017 în speranța unei eventuale creșteri și în anul curent? Așadar, ce companii sunt în vizorul analiștilor de la Clear Capital Markets?

Unilever (ULVR)

Preț la data de 23/03/2018: 3742p
Pret țintă: 4600p
P/E: 20.13
Dividend Yield: 3.23%
Potențial de creștere: 22%
Descriere: Unilever PLC produce mărfuri de marcă și ambalate, inclusiv produse alimentare, detergenți, parfumuri, produse de uz casnic și de îngrijire personală. Este o companie „dual-listed” cu UNA NA.
Analiza fundamentală: Ca și multe alte acțiuni din același sector, prețul acțiunilor Unilever a scăzut, în timp ce Marea Britanie începe politica de creștere a ratelor dobânzilor. Între timp, compania continuă să câștige încredere pe bursă oferind investitorilor randamente foarte atractive. Un raport preț/profit (P/E ratio) de 20 cuplat cu dividende în creștere este o propunere foarte atractivă pentru investitorii pe termen mediu si lung. Creșterea cu două cifre a EPS (rezultatul pe acțiune) este prevăzută în următorii câțiva ani pentru Unilever, așadar, poate să ofere atât atributele unei strategii defensive, cât și un real potențialul de creștere.
Analiza tehnică: Unilever s-a poziționat destul de bine pe linia de susținere pe termen lung și a închis prima săptămâna din martie cu un “bullish candle” (așa cum se observă pe grafic). Aceasta indică un interes puternic pentru cumpărare. Așteptăm să vedem dacă aceast trend de cumpărare se va mentine si în săptămânile urmaăoare, pe baza faptului că investitorii consideră că investițiile în acțiuni sunt ieftine datorită recentelor lor valori istorice. Acțiunile au scăzut cu aproape 20% față de prețurile ridicate stabilite în octombrie 2017.

Unilever

Ferguson (FERG)

Preț la data de 23/03/2018: 5200p
Preț țintă: 5800p
P/E: 16.7
Dividend Yield: 2.06%
Potențial de creștere: 11.5%
Descriere: Ferguson Plc, fostă Wolseley plc, este o companie locată în Elveția. Compania se ocupă cu distribuția de produse sanitare și de încălzire, precum și cu materiale de construcție. Activitatea companiei se desfășoară în SUA, Marea Britanie, Țările Nordice, Canada și Europa Centrală.
Analiza fundamentală: Ferguson este puternic expusă piețelor americane, iar vânzările sunt în creștere, amplificate și de un trend pozitiv în domeniul construcțiilor din SUA. Distribuția instalațiilor sanitare și de încălzire din SUA a înregistrat o creștere de 8% în Q1, determinată de cererea pe segmentul rezidențial. Așadar cele mai recente cifre publicate au fost în concordanță cu așteptările analiștilor.
Analiza tehnică: Ferguson se tranzacționează pe un trend ascendent pe termen lung și continuă să trezească interes de cumpărare în momentul în care se observă o scădere a prețului pe bursă. Acțiunile au înregistrat o consolidare în ultimele luni, atingând valori mari în octombrie 2017. Rezistența anterioară la 5090p acționează în prezent ca suport și ar trebui să ofere o bază pentru o mai bună creștere. Acțiunile înregistrează noi maxime pe o bază relativă în comparatie cu indicele FTSE100, ceea ce evidențiază performanța superioară a companiei. Se așteaptă o creștere reflectată și în prețul acțiunii pe bursă.

Ferguson

Diageo (DGE)

Preț la data de 23/03/2018: 2371p
Preț țintă: 2800p
P/E: 19.04
Dividend Yield: 2.60%
Potențial de creștere: 19%
Descriere: Diageo plc produce, distilează și comercializează băuturi alcoolice. Compania oferă o gamă largă de băuturi de marcă, inclusiv vodcă, whisky, tequila, gin și bere. Printre brandurile deținute amintim: Guinness, Baileys, Johnnie Walker și multe altele.
Analiza fundamentală: Diageo a investit masiv pe piețele emergente și acest lucru ar trebui să ducă la o potențială creștere în următoarele luni și ani. Se asteaptă ca veniturile companiei să crească cu 18% în anul fiscal 2018. Societatea plătește, de asemenea, un dividend care are un randament momentan de 2,6%. Goldman Sachs a ridicat recent calificativul actiunii de la „Sell” la „Neutral” cu un preț țintă de 2550p.
Analiza tehnică: Diageo este cu aproximativ 13% mai ieftină în comparație cu prețul ridicat stabilit în ianuarie 2018. Diagrama descrie în mod clar un canal „bullish” care include prețul din iulie 2016 până în prezent. Corecția de la capătul inferior al canalului oferă oportunitate în a cumpăra acțiunea. Ne așteptăm să vedem că tendința pe termen lung persistă și vizează o revenire la valorile maxime precedente.

Diageo

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...