Scumpiri de peste 5% la gaze și energie electrică

Date:

Gazele şi energia electrică furnizată românilor care au dorit să rămână în regimul reglementat de stat se vor scumpi cu 5% de la 1 octombrie, a anunțat  Emil Calotă, vicepreședintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei).

„Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64, ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a declarat Calotă, citat de Profit.ro.

De asemenea, vicepreședintele Calotă a recunoscut că există doar doi mari producători în România (OMV Petrom şi Romgaz), astfel încât concurenţa va fi creată prin obligativitatea ca şi ceilalţi brokeri şi importatori să tranzacţioneze volume de gaze pe aceleaşi pieţe.

Totodată, pentru consumatorii din Bucureşti și Ilfov care nu au trecut pe piaţa concurenţială, acest lucru echivalează cu o majorare de aproximativ 5,2%, prețul actual fiind de 58 de bani/kWh.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...