Accelerator pentru transfer tehnologic

Date:

O realizare datorată colaborării dintre mediul academic şi cel de business este acceleratorul pentru transfer tehnologic Flux Labs, lansat de organizaţia privată de investiţii şi consultanţă Risky Business şi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acceleratorul are scopul „de a conecta echipe de cercetare cu potenţial ridicat şi colaboratori din industrie. Principalul obiectiv al acceleratorului este să transfere rezultatele proiectelor de cercetare din universitate în mediul economic”. După cum informează iniţiatorii, „programul este deschis tuturor disciplinelor predate în universitate, dezvoltând colaborări cu reprezentanţi din industrii strategice precum energia, finanţele, IT sau medicina. Inițiativele cu cel mai mare potențial din cadrul Flux Labs vor beneficia de investiții pentru dezvoltarea ulterioară în scopul comercializării”.

Jennifer Austin, partener la Risky Business, subliniază: „Deşi ecosistemul românesc de inovare a evoluat în ultimii ani, comercializarea cercetării a rămas în urmă, luând mai degrabă forma outsourcing-ului decât a unei colaborări cu scopul dezvoltării unor noi inițiative comerciale. Flux Labs se prezintă sub forma unui proces prin care talentul științific și cel antreprenorial își unesc forțele creative în proiecte viabile comercial”.

Din persepctivă universitară, conf. univ. dr. Emil Crişan, Departamentul de Management din Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB, coordonator al proiectului din partea UBB, explică „Universitatea Babeş-Bolyai a depus multe eforturi pentru a micşora diferenţa dintre nevoile industriei şi educaţie. Flux Labs şi cercetarea pe care o desfăşurăm ne vor ajuta să identificăm şi să creăm modele mai bune pentru colaborarea între universitate şi industrie, un factor care poate creşte competitivitatea noastră naţională. Dorim să creăm mai multă valoare în societate prin transformarea teoriei în practică”.

În calitate de fondator şi CEO al AROBS Transilvania, unul dintre cei mai activi investitori de tip angel din România, Voicu Oprean accentuează: „Suntem foarte încântaţi să facem parte din acest model de transfer tehnologic. Prin valorificarea potenţialului în mare parte neexplorat al cercetătorilor români, putem crea un ciclu de inovaţie care poate rezolva probleme reale, crescând nivelul de competitivitate al industriei şi ajutând la dezvoltarea resurselor şi capacităţii universitare.

O activitate la zi în context este o cercetare privind competenţele absolvenţilor în raport cu nevoile pieței şi modul în care companiile colaborează cu mediul universitar. Participarea la studiu este deschisă companiilor şi persoanelor fizice, prin completarea chestionarului www.riskybusiness.ro/innovationresearch. Participanţii vor primi raportul final al studiului, care va include perspective noi privind abilităţile absolvenţilor, nevoile industriei, motivaţia proaspeţilor absolvenţi, transferul de tehnologie, precum și alte informații relevante.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...