Acord pentru accelerarea absorbției fondurilor europene alocate prin PNDR

Date:

EximBank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare pentru accelerarea absorbției fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin finanțarea companiilor eligibile în perioada de tranziție 2021-2022. 

Traian Halalai, președintele executiv al EximBank: „EximBank se implică permanent în susținerea proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, prin identificarea celor mai potrivite soluții pentru a sprijini companiile românești în procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Oferim o gamă extinsă de produse adaptate specificului și cerințelor programului PNDR, astfel încât, în funcție de tipul proiectului, beneficiarii eligibili să poată accesa: credite de prefinanțare a grantului, credite pentru cofinanțarea contribuției proprii la cheltuielile eligibile și neeligibile sau scrisori de garanție bancară de restituire a avansului”.

Mihai Moraru, directorul general al AFIR: „Inițiativa pe care am avut-o la AFIR, aceea de a face demersurile necesare pentru a facilita accesul la finanțarea privată pentru solicitanții și beneficiarii noștri, începe să prindă contur. Avem deja acorduri de colaborare în derulare și am speranța că acest lucru va sprijini în mod concret  beneficiarii PNDR în a obține credite avantajoase pentru a-și asigura atât partea de cofinanțare, cât și pe cea de rulaj aferentă implementării proiectului”.

EximBank reamintește că „este o instituție specializată ce se implică activ în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie ca este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează pieței interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, ce întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acționează ca agent al statului pe piața de garanții și asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, susțin dezvoltarea economiei. Pentru detalii: www.eximbank.ro”.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are ca atribuție „implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Până în prezent, 67.828 de fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice au încheiat contracte de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru a primi fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Valoarea plăților efectuate de către AFIR, până în prezent, beneficiarilor Programului se ridică la 7,65 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție efectivă a fondurilor alocate de peste 81,24%. Pentru perioada de tranziție, 2021-2022, AFIR mai are la dispoziție fonduri pentru agricultură și dezvoltare rurală în valoare totală de 3,28 miliarde de euro”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Relația românilor cu băncile în ultimii opt ani 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...