AGA ARB a votat noua componenţă a Consiliului Director

Date:

Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă astăzi, 21 septembrie 2020, a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a completării celor două posturi vacante de membru. Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de dl. Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director, dna. Luminița Runcan, Vicepreședinte, dl. Francois Bloch, dna. Mihaela Bitu și dl. Dan Sandu aleși în calitate de membri, la care se adaugă începând de astăzi dna. Mioara Popescu și dl. Cristian Agalopol.
Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Dl. Radu Grațian Ghețea ocupă funcția de Președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, dl. Florin Dănescu.
Asociaţia Română a Băncilor și membrii săi au venit în întâmpinarea nevoilor din ce în ce
mai complexe ale populației, companiilor și statului român pentru contracararea efectelor negative determinate de contextul pandemic. Aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației au beneficiat de suspendarea obligațiilor de plată lunare, iar pe zona corporate procentul este de 28%.
Sectorul bancar românesc a intrat pregătit în această criză de sănătate determinată de
pandemia COVID-19, indicatorii de solvabilitate și lichiditate înregistrând valori superioare mediilor europene. Lichiditatea imediată era de 43,8%, la finele anului 2019, în timp ce indicatorul de solvabilitate atingea 22%. La finele primelor șase luni din anul 2020, solvabilitatea sistemului bancar era în creștere, până la 22,76%, mai mult decât dublu față de nivelul minim necesar. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a majorat la 60,6%, la sfârșitul anului trecut, înregistrând valori semnificativ superioare mediei europene (44,6%), în timp ce rata creditelor neperformante tinde spre media europeană.
Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluția sistemului bancar și a
economiei României în perioada post criză de sănătate. Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Națională, de a rămâne solid capitalizate și cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naționale și internaționale pentru a evita afectarea stabilității financiare.
Asociația Română a Băncilor concentrează întreaga piață bancară din România și s-a extins
prin includerea a nouă membri afiliați, companii non-bancare. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar. Asociația Română a Băncilor are o tradiție de aproape trei decenii și este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 24 de comisii tehnice.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...