Anchete care trenează în cazuri de agresare a unor silvicultori

Date:

La comemorarea unui an de la înmormântarea pădurarului Pop Liviu Pavel, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva atrage atenția că „nici până astăzi, ucigașul sau ucigașii acestuia nu au fost condamnați”. Federația Silva semnalează situația și a altor cazuri de agresiuni comise asupra personalului silvic:

„Reamintim că, în data de 16 octombrie 2019, într-o pădure situată în zona localității Rogoz din județul Maramureș, pădurarul Pop Liviu Pavel din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, în vârstă de doar 30 ani, tatăl a 3 copii minori, a fost ucis cu bestialitate, fiind împușcat cu arma de serviciu de o grupare de hoți de lemn, iar trupul acestuia a fost strivit de atelajul încărcat cu lemn al hoților.

Referitor la stadiul cercetărilor, Ministerul Public a dat publicității în data de 10 august 2020,  un comunicat prin care s-a adus la cunoștința opiniei publice faptul că «procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 de ore față de un inculpat, pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu), tâlhărie calificată și uz de armă fără drept.»

Semnalul transmis de Ministerul Public este în opinia noastră unul foarte bun. Iată că, dacă se dorește, este posibil ca cei vinovați să fie cercetați și în final, sperăm, condamnați.

Din păcate însă există sute de alte situații în care anchetele trenează nejustificat de mult în opinia noastră, și am dori să exemplificăm doar două cazuri concludente în care anchetele bat pasul pe loc de luni sau ani intregi:

– Maistrul de vânătoare Bostan Mihai din cadrul Ocolului Silvic Borca – Neamț a fost bătut în toamna anului 2019 de un grup de infractori care i-au sustras arma de serviciu, încercând să-l împuște, iar agresorii sunt în continuare nestingheriți în libertate;

– Pădurarul Artene Radu de la Vaslui – care a fost atacat de o grupare de hoți de lemne cu sabia, bătut și călcat în picioare în toamna anului 2018 – până acum nu a fost nimeni măcar acuzat, darămite pedepsit pentru tentativă de omor;

Cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic, care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn, uneori chiar cu prețul vieții sau cu prețul integrității fizice, au atins cote alarmante.

Vă dați seama ce drame trăiesc acești oameni și familiile lor în condițiile în care ei si-au făcut datoria apărând pădurea, iar hoții și agresorii le râd în nas, le amenință copiii și familiile?

Ultima agresiune s-a petrecut în data de 10 octombrie 2020, la Direcția Silvică Dolj – Ocolul Silvic Perișor, când pădurarul Ploscaru Cristian, a fost lovit cu un par în zona capului de către un individ surprins în timp ce tăia și sustrăgea ilegal material lemnos.

În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 colegi pădurari (Pop Liviu Pavel – Maramureș, Gorcioaia Răducu – Iași, Oul Ieronim – Bistriţa, Boboc Dănel – Gorj, Chiriță Victor – Dolj, Dogaru Gheorghe – Brașov), iar peste 650 de silvicultori (ingineri, tehnicieni și pădurari) au fost agresați, bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați de infractorii surprinși în timp de tăiau și sustrăgeau material lemnos sau de braconieri.

După cum am precizat de fiecare dată, intensificarea atacurilor și agresiunilor asupra personalului silvic este, în opinia noastră,  rezultatul unei campanii de denigrare susținută de anumiți factori politici și unele grupuri de interese, care au ca scop diminuarea autorității silvicultorilor în îndeplinirea atribuțiilor de pază a pădurilor și discreditarea generalizată a acestei profesii, prin prezentarea voit deformată a realității din sectorul silvic.

Federația Silva a atras atenția în nenumărate rânduri că silvicultorii fac paza pădurilor, de multe ori fără a fi dotați cu uniformă de serviciu și echipament de protecție, fără un minim de dotare cu mijloace de apărare și fără o pregătire specifică în acest sens, de cele mai multe ori fără armament de serviciu sau cu armament ineficient, fără mijloace de transport și de comunicație, fiind adesea doar sub protecția divină.

Numai în anul 2019 Federația Sindicatelor Silva a organizat șase acțiuni de protest prin  care am solicitat modificarea și completarea urgentă a Statutului personalului silvic.

Parlamentul României a adoptat modificările la Statutul Personalului Silvic prin Legea nr. 234/2019, însă se pare că mai este foarte mult până această lege se va aplica în concret pentru ca  personalul silvic să poată beneficia de protecția ei.

Prin aplicarea acestei LEGI trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu și mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport și comunicații adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiții speciale de pensionare a silvicultorilor și asigurarea unor condiții decente de salarizare pentru întreg personalul silvic.  

În data 16 octombrie 2020, alături de colegii noștri, silvicultori de bună-credință din cadrul Direcției Silvice Maramureș, de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț și membrii Biroului Executiv al Federației Sindicatelor Silva, a fost organizată pomenirea pădurarului Pop Liviu Pavel, ucis în urmă cu un an, de hoții de lemn, în timpul efectuării serviciului de pază în pădurea Rogoz. În locul unde a fost ucis pădurarul Liviu Pop Pavel, prin grija Sindicatului Silvicultorilor Maramureș, a fost ridicată o troiță din lemn, care a fost sfințită cu ocazia pomenirii de un sobor de preoți. La un an de la uciderea pădurarului Liviu Pop Pavel, i-am revăzut familia, soția și cele trei fetițe rămase fără tată, două fetițe gemene care au împlinit recent 2 anișori și fetița de 6 ani.

Federația Sindicatelor Silva a susținut în toată această perioadă, alături de mulți oameni cu suflet mare, familia pădurarului Liviu Pop Pavel, încercând să le alinăm pe cât posibil suferința, dar pierderea celui care le-a fost soț și tată este o tragedie peste care nu vor putea trece prea curând.

Familia pădurarului Liviu Pop Pavel are în continuare nevoie de sprijinul oamenilor de bine, pentru finalizarea lucrărilor la casa în care vor locui cele trei fetițe împreună cu mama lor.

Oare câți silvicultori trebuie să-și mai piardă viața pentru ca societatea, politicienii și guvernanții acestei țări să aprecieze munca și eforturile pe care personalul silvic le face în vederea menținerii pădurilor României?”

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Accelerator pentru creșterea nivelului de profesionalizare a industriei Influencer Marketing

Start-up-ul MOCAPP anunță o nouă ediție a programului de...

Mentorat, coaching și granturi pentru femeile antreprenor  

ING Bank România și Visa anunță lansarea programului She’s...

Parteneriat Consiliul Patronatelor ESG din România – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) anunță că „a...

Oana Popescu, nou partener al companiei Crosspoint Real Estate

Compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate anunță numirea...