ARACO solicită structură guvernamentală cu responsabilităţi în construcţii

Date:

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) semnalează că volumul valoric al activităţii în sectorul de construcţii a ajuns anul trecut la 8,86 miliarde euro, „un mimimum al perioadei 2008-2017”, după cum atrage atenţia preşedintele Laurenţiu Plosceanu. Aproape toate sectoarele de profil au regresat: construcţii inginereşti, cu 21%; construcţii nerezidenţiale, cu 12,6%; lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, cu 24,6%; lucrări de reparaţii capital, cu 17,7%; a crescut numai sectorul construcţiilor rezidenţiale, cu 69,7%.

Conf. univ. dr. Cătălin Lungu, Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, vicepreşedinte al REHVA – Federation of European Heating, Ventilation and Air-conditioning Associations, trage un semnal de alarmă faţă de scăderea numărului de tineri care urmează studii superioare în construcţii, ceea ce duce la depopularea şi deprofesionalizarea domeniului.

La rândul său, preşedintele de onoare al ARACO, Alexandru Dobre, se declară îngrijorat de proliferarea firmelor care primesc lucrări de construcţii fără să fie certificate.

Pentru ieşirea din recesiune a sectorului de construcţii, ARACO propune:

„1. Relansarea urgentă, substanţială şi responsabilă a investiţiilor publice, a POIM şi a celorlalte programe operaţionale comunitare cu efecte benefice directe în planul dezvoltării infrastructurii de transport, infrastructurii hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termoenergetice şi de transport energetic, infrastructurii de sănătate, infrastructurii educaţionale etc. Prioritatea trebuie pusă pe proiecte, ceea ce va amplifica şi atragerea de fonduri comunitare!

  1. Organizarea cât mai rapidă a licitaţiilor în 2018 şi semnarea contractelor odată cu asigurarea finanţărilor aferente.
  2. Clarificarea aspectelor legate de split TVA într-un sector unde perioada medie de încasare a creanţelor este de 7 luni.
  3. Corelarea prevederilor din Codul de procedură fiscală cu cele din Legea insolvenţei, astfel încât societăţile de construcţii aflate în insolvenţă să poată participa în procedurile de achiziţii publice.
  4. Monitorizarea dinamică a demersurilor de <<etatizare>> a unor activităţi de construcţii de către CNAIR, PMB şi alte autorităţi contractante naţionale sau locale urmată de intervenţiile necesare la Guvern, Consiliul Concurentei şi CE.
  5. Reluarea negocierilor cu mediul patronal şi profesional asupra proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor promovat de MDRAPFE din 2016.
  6. Începerea negocierilor asupra Normelor privind certificarea profesională a operatorilor din sectorul de construcţii în baza Legii Calităţii actualizată.
  7. Protejarea mecanismului sectorial de protecţie socială a personalului din construcţii în perioada timpului nefavorabil prin Casa Socială a Constructorilor, membră a Asociaţiei Europene a Instituţiilor Paritare, unde ARACO este membru fondator.
  8. Promovarea unor măsuri care să limiteze efectele negative ale Directivei privind detaşarea muncitorilor actualizată.
  9. Convenirea şi promovarea unor măsuri sustenabile împreună cu Guvernul şi autorităţile locale pentru contracararea crizei de personal calificat/necalificat.
  10. Promovarea unor măsuri concrete care să viabilizeze demersurile în planul învăţământului dual în construcţii.
  11. Reactivarea substanţială a activităţilor clusterului format în 2015 de organizaţiile patronal-profesionale din sectorul de construcţii.
  12. Promovarea în structura Guvernului a unei entităţi care să aibă atribuţii/responsabilităţi directe şi coerente legate de reglementările necesare sectorului de construcţii”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...