Argumentele IMM-urilor pentru un minister al antreprenoriatului

Date:

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră necesară pentru economia naţională existenţa unui Minister al Antreprenoriatului, Comerțului și Tehnologiei Informației şi „solicită partidelor politice care urmează să constituie noua structură a guvernului, să țină seama de nevoile întreprinzătorilor, să adere la principiile cuprinse în Small Business Act (SBA) și să valorifice în cadrul noii structuri guvernamentale măsurile formulate privind susţinerea IMM-urilor, prin înfiinţarea unui minister dedicat problemelor antreprenorilor”.

Argumentele CNIPMMR în acest sens sunt următoarele:

„Existenţa unui Minister al Antreprenoriatului, Comerțului și Tehnologiei Informației este necesară pentru

1. Implementarea principalelor priorități ale SBA:

– Promovarea antreprenoriatului

– Reducerea birocraţiei

– Acces la finanțe

– Acces la piețe și internaționalizare.

2.Respectarea principiilor din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, Gândiţi mai întâi la scară mică şi al numărului constant,şi implementarea Declarației de la București cu ocazia Forumului antreprenorial european,din 10 aprilie 2019, desfăşurat sub patronajul preşedintelui Românie, dl. Klaus Werner Iohannis, în care s-a menţionat că este necesară o etapă nouă și decisivă în recunoașterea politică a IMM-urilor – trecerea de la Gândiți mai întâi la mic la Acțiune în primul rând mic. Totodată, au fost solicitate politici care să permită și să încurajeze IMM-urile, creativitatea, inovația, învățarea continuă, agilitatea și spiritul antreprenorial în întreaga societate, încurajând în special tinerii și femeile să-și înceapă propria afacere.

3. Realizarea Testului IMM, care constă în evaluarea sistematică a impactului proiectelor de acte normative asupra IMM-urilor, şi care se desfăşoară într-o modalitate greoaie şi în prezent, în lipsa unui minister dedicat va fi practic anulată, practica demostrând că celelelate ministere nu au capacitatae de a efectua acest tip de analiză.

4. Implementarea programelor dedicate IMM-urilorşi stimularea dezvoltării întreprinderilor, în special al start-up-urilor.

România trebuie să se plaseze în primele 20 de tari la nivel global privind uşurinţa de a face business, (indicator măsurabil în rapoartele Doing Business, raportat la locul 52 în anul 2019, faţă de locul 45 în anul 2018 şi locul 36 în anul 2017).

Florin Jianu (foto), președintele CNIPMMR, accentuează: „Viitorul guvern trebuie să aibă un Minister al Antreprenoriatului, Comerțului și Tehnologiei Informației. O națiune antreprenorială și digitală se contruiește cu o asumare clară de susținere a acestor domenii cheie pentru dezvoltarea și modernizarea României. Un partid de dreapta cu atât mai mult trebuie să dea un semnal puternic de susținere a mediului de afaceri și a celor care crează valoare adăugată în această țară. Dacă o guvernare de stanga a creat un astfel de minister, guvernul de centru dreapta nu numai că trebuie să pastreze ministerul ci trebuie să îi îmbunătățească structura adaugând componenta de tehnologie a informației și afirmând astfel un angajament ferm pentru antreprenori și transformarea digitală a României. Construcția guvernamentală pe care noi am propus-o are 15 ministere și merge în 2 directii clare – o coordonare economică și una socială.”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...