BRM lanseaza contracte derivate pe gaze naturale

Date:

Bursa Romana de Marfuri (BRM), institutia bursiera cu cea mai intinsa perioada continua de activitate din perioada moderna a tarii, aduce la cunostinta mediului de afaceri si publicului larg inca un eveniment major pentru peisajul economic national: lansarea in premiera in Romania, de la data de 16 noiembrie 2020,  a contractelor derivate avand ca activ suport gazele naturale.

Evenimentul anuntat vine in continuarea efortului din ultimii ani al BRM si al producatorilor si furnizorilor din Romania de a construi impreuna o piata  de gaze naturale puternica, moderna si eficienta, capabila sa ofere, in sfarsit, tarii pozitia si statutul pe care il merita in regiune.

Piata actuala bursiera de gaze naturale este foarte tanara, dar dezvoltarea ei a fost una impetuoasa. In doar cativa ani Bursa Romana de Marfuri a reusit sa puna la dispozitia participantilor, impreuna cu acestia, mecanisme, instrumente si produse evoluate pentru tranzactionarea fizica, de natura sa confere un grad inalt de eficienta si de sincronizare cu modul de functionare al pietelor similare din Uniunea Europeana. In ciuda inabilitatilor legislative care au tulburat domeniul si a tendintelor monopoliste de stat ale autoritatilor, in perioade in care acestea nu au intervenit asupra pietei prin impuneri nejustificate, volumele tranzactionate s-au situate la cote ridicate, iar preturile au urmat o dinamica favorabila consumatorilor. Introducerea si operationalizarea contractelor derivate reprezinta insa proba maturitatii si a consacrarii.

Contractele derivate, care sunt, in esenta, contracte standartizate la termen, prezinta un grad sporit de complexitate. Caracteristicile lor principale se refera la fungibilitate, lichiditate, flexibilitatea intrarii si iesirii din pozitii, gradul maxim de siguranta cu privire la solvabilitate prin implicarea in post-tranzactionare a unei contraparti centrale. 

Avantajele utilizarii contractelor derivate pe piata activului suport, in cazul de fata, pentru inceput, gazele naturale, sunt majore: standartizarea conditiilor contractuale si fungibilizarea pozitiilor, eliminarea riscului de contraparte, garantarea executiei, asigurarea pretului de vanzare/cumparare pentru viitor, iesirea flexibila din pozitiile asumate daca este cazul, administrarea riscului de variatie a pretului (hedging), formarea si identificarea pretului viitor al activului. Toate acestea in conditii de transparenta, de egalitate a sanselor, de respect al reglementarilor, de lichiditate sporita si de costuri de operare reduse.

Pentru asigurarea deplinei functionalitati operationale pentru contractele futures pe termen mediu si lung cu active gaze naturale, Bursa Romana de Marfuri, sub supravegherea pe piata angro a Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a ACER (Agentia pentru Cooperarea Autoritătilor de Reglementare din Domeniul Energiei) prin sistemul de raportare REMIT si cu acordul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), va oferi din 16 noiembrie 2020, atat functiile de platforma electronica de tranzactionare, cat si de post-tranzactionare, prin asumarea calitatii de contraparte financiara in toate tranzactiile inregistrate.

BRM este de parere ca lansarea contractelor derivate pe gaze naturale va constitui un moment de impulsionare a spiritului antreprenorial romanesc in domeniul bursier, inceputul unei etape prolifice de dezvoltare, marcate de speranta unei colaborari si intelegeri dintre operatorii pietei si a participantilor cu reglementatorii, cu autoritatile executive si legislative din Romania, in favoarea mediului economic si al integrarii cu success in pietele europene.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...