București 2023, capitala mondială a caselor solare

Date:

Cea mai mare competiție internaţională a caselor sustenabile, eficiente energetic, Solar Décathlon Europe, se va desfășura în 2023 la București. Este o reconfirmare a performanțelor în domeniu obținute de un deceniu încoace de studenții proiectanți și constructori reuniți în echipa EFdeN. Sunt studenți la Universitatea Tehnică de Construcții din București și la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din București. Performanțele lor la edițiile precedente de un deceniu încoace, recunoscute, certificate și premiate, au calificat România drept gazdă a viitoarei ediții, lansate printr-un eveniment găzduit de campusul din incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor de la Universitatea Tehnică de Construcții, unde sunt amplasate precedentele realizări ale echipei EFdeN, de la edițiile 2014 și 2018. Competitori din lumea întreagă au la dispoziție timp inclusiv în 2022 să-și elaboreze proiectele, să ridice construcțiile în țările lor, iar în 2023 să le aducă la București, să le reconstruiască aici, unde vor fi prezentate publicului și specialiștilor și evaluate.

În contextul inaugural, ministrul energiei, Virgil Popescu, s-a referit la stringența angajării României în direcția viitorului energetic: „Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluţii, inclusiv în domeniul construcţiilor, al eficienţei energetice. Este extraordinar că în România vom avea acest concurs. Aştept cu nerăbdare anul 2023, să vedem casele noi. Aceste case trebuie să rămână aici, în aşa fel încât şi alţi tineri studenţi să vină, să vadă şi să poată duce mai departe acest concept. Ministerul Energiei, alături de Ministerul Mediului şi ceilalţi colegi din guvern, ne vom implica. Rog companiile din energie să se implice alături de aceşti tineri, pentru că trebuie sprijiniţi”.

Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Pentru a atinge în 2050 o reducere cu 80% a consumului de energie din clădiri la nivelul UE, fiecare stat membru trebuie sa facă eforturi extraordinare. Această țintă este destul de ambițioasă și va fi, la un moment dat, obligatorie și pentru noi. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va susține echipa și această inițiativă, alături de colegii noștri din celelalte ministere, printr-o hotărâre de guvern ce va asigura, parțial, sprijinul financiar, pentru realizarea competiției”.

Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării: „Împreună şi cu ajutorul unor astfel de organizaţii trebuie să învăţăm să avem un stat partener, nu un stat adversar pentru mediul antreprenorial, pentru societatea civilă şi, la urma urmei, pentru propriii cetăţeni. Să le fim recunoscători celor care ne pun pe poziţii pozitive în lume. Ar trebui să fim mândri că avem astfel de iniţiative, pentru că acesta este fermentul care ne poate duce în următorii ani, pe de o parte, pe primele locuri din punctul de vedere al tehnologiilor viitorului, pe de altă parte, încet-încet, să consolideze antreprenoriatul, care ar trebui să fie fundaţia unei economii sănătoase. În Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării veţi avea un sprijin şi mai mult decât atât”.

Prof. univ dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București: „Organizarea competiției mondiale aici, în România, este un succes extraordinar, care vine ca urmare a unei construcții care a început în 2010 și este datorată tuturor studenților din toate echipele românești care au realizat o performanță extraordinară. Au învățat să lucreze împreună, să proiecteze și să construiască, să relaționeze cu piața, cu sponsorii și au reușit să clădească un capital uriaș de încredere la nivel internațional”.

Prof. univ. dr. arhitect Georgică Mitrache, prorector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București: „Acest proiect a educat două lucruri foarte importante – lucrul în echipa și exprimarea performanței individuale. Fiecare moment al activității acestor oameni este cercetare, iar puterea acestui proiect este dată de practică, cea care demonstrează, probează viabilitatea cercetării, inovării, imaginației și rezultatelor anilor de studiu ai fiecărui participant al acestei competiții”.

Cristian Buzan, Executive Vice President Engie Romania: „Împărtășim bucuria organizatorilor de a vedea că o competiție internațională care aduce în prim plan sustenabilitatea energetică este găzduită de România. Susținem EFdeN încă din 2015, întrucât avem aceeași viziune despre viitor, iar participarea la Solar Decathlon este o oportunitate de stimulare a inovației și a concursului de idei pe subiecte de interes cum sunt locuințele pasive, utilizarea surselor de energie verde, a soluțiilor de eficienţă energetică și a celor integrate de tip casă inteligentă”.

Foto: EFdeN

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...