Calificare în croitorie pentru integrare socio-economică

Date:

Pentru facilitarea integrării profesionale și sociale a tinerilor instituționalizați ajunși la majorat, Asociația „Zi de Bine” împreună cu Asociația „Lindenfeld” a organizat în luna august trei tabere de croitorie prin proiectul „Croiește-ți viitorul”, pentru tinerele care se pregătesc să părăsească centrele de plasament.  Taberele au avut loc în județele Suceava, Prahova și Hunedoara, cu 54 de fete din centre de plasament și 10 fete din zone defavorizate din județul Bihor. Selectarea tinerelor instituționalizate a fost realizată cu sprijinul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului și al voluntarilor „Ajungem Mari”. Suportul de curs a fost asigurat de un specialist în croitorie și formator cu experiență în lucrul cu tinerii din medii defavorizate. Bugetul de 35.000 de euro necesar pentru implementarea proiectului a fost susținut de partenerii strategici ai Asociației „Zi de Bine”: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank. În cadrul programului au fost achiziționate 40 de mașini de cusut casnice și încă 3 mașini de surfilat. În cele peste 160 de ore de croitorie, 8 croitorese trainer au folosit 150 metri liniari de material textil, 100 metri de elastic, 160 de papiote și multă cretă de croitorie. Suplimentar finanțării oferite de cei trei parteneri strategici, tinerele participante au primit oferte de lucru, două mașini de cusut și 108 ore de curs pentru viață independentă și educație financiară, din partea trainerilor și voluntarilor programului „Ajungem Mari”. Luciana Zaharia, co-fondator al Asociației „Zi de Bine”, și-a donat ziua de naștere pentru această cauză; din banii strânși se vor cumpăra materiale și mașini de cusut pentru ca fetele să își poată continua activitatea în centrul de plasament.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației „Zi de Bine”: „După ce împlinesc vârsta de 18 ani, tinerii care părăsesc centrele de plasament se găsesc în postura în care trebuie să afle, rapid, cum să se descurce pe cont propriu. Sunt nevoiți să își găsească un job, o casă, îmbrăcăminte și tot ce are nevoie un tânăr la o vârstă încă fragedă. Abilitățile pe care le-au căpătat în ultimele săptămâni în taberele de croitorie și viață independentă le-au oferit tinerelor nu doar o deprindere care le-ar putea deschide drumul spre o meserie cu ajutorul căreia să se întrețină, ci și încredere în forțele lor”.

Cei care doresc să contribuie suplimentar, pentru ca programul „Croiește-ți viitorul” să se extindă la un număr și mai mare de tinere, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Asociația „Zi de Bine” are scopul „de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local. Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor. Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro”. 

„Ajungem Mari” este „un program educațional al Asociației Lindenfeld, ce sprijină copiii instituționalizați și din medii defavorizate pe termen lung să ajungă mari. În prezent, lucrează cu 2500 de copii și tineri din București și 24 de județe alături de peste 1400 de voluntari care se implică săptămânal în activități și devin pentru copii prieteni, profesori și modele. Toate proiectele Ajungem Mari pun accent pe dezvoltarea personală a copiilor – creșterea încrederii în sine și formare de abilități de comunicare și lucru în echipă: pregătire și recuperare școlară, cursuri vocaționale, ieșiri și excursii, tabere de dezvoltare personală, consiliere vocațională, vizite de orientare profesională, cursuri de calificare, psihoterapie, mentorat, logopedie, educație financiară, educație pentru sănătate, educație civică, ateliere creative”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...