Carta Albă a IMM-urilor din România, 2019

Date:

A fost lansată „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2019”, realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Tema ediţiei din acest an (ediţia cu numărul 17) este „Perspective”. Este prezentată situația de ansamblu la zi a mediului de afaceri, cu problemele şi cerinţele ei, cu deschiderile către surse de finanţare, ca şi către mediul academic.

Prof. univ.dr. Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al CNIPMMR, a susţinut o expunere asupra conţinutului de cercetare al lucrării.

Oprindu-se asupra câtorva date de sinteză, Florin Jianu, președinte CNIPMMR a reliefat căprincipalele dificultăți în activitățile IMM-urilor au fost identificate în angajarea, pregătirea şi menţinerea personalului (57,14%), birocraţia (49,19%), inflaţia (47,17%), concurenţa neloială (45,69%), scăderea cererii interne (44,74%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (42,86%), fiscalitatea excesivă (42,32%), instabilitatea relativă a monedei naţionale (38,14%), calitatea slabă a infrastructurii (34,91%), corupţia (33,96%)”. Preşedintele CNIPMMR a accentuat că „trebuie să luăm măsuri pentru a simplifica sarcina administrativă a întreprinzătorilor. Tema din acest an, Perspective, ne evidențiază cum va arăta România – o Românie antreprenorială, profesională, în care primează internaționalizarea, educația duală, dialogul”.

Prezentă la evenimentul de lansare, Viorica Dăncilă, prim-ministrul Guvernului României, a subliniat că „politicile publice implementate de guvern nu pot fi eficiente în lipsa unei colaborări permanente cu patronatele şi anteprenorii, indiferent de originea capitalului, românesc sau străin. Un dialog constant este necesar pentru ajustarea acestor politici, pentru că obiectivele noastre sunt commune – o economie bazată pe cunoaştere, orientarea spre exporturi cu valoare adăugată mare şi reducerea decalajelor faţă de statele dezvoltate din Uniunea Europeană”. Consonant cu tema actualei ediţii a lucrării de cercetare, prim-ministrul s-a referit la măsurile guvernamentale „ce răspund nevoilor din economia reală, încurajează competitivitatea şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite pentru angajaţi cu înaltă calificare”. Concret, a spus Viorica Dăncilă, „facem progrese în procesul de digitalizare a serviciilor publice prin proiecte finanţate de la buget şi din fonduri europene. Guvernul continuă finanţarea programelor de tip Start-Up Nation şi de încurajare a exporturilor. Economia României are nevoie de o clasă activă de antreprenori, care pot aduce inovare şi competitivitate. Programul Start-Up Nation a reuşit să scrie o poveste de success. Tinerii din România văd că există modele viabile, iar numărul celor care vor să devină antreprenori creşte constant”.

În acelaşi context, s-au aflat în dialog cu exponenţii mediului antreprenorial miniştrii Eugen Teodorovici – Ministerul Finanţelor Publice, Marius Constantin Budăi – Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Roxana Mînzatu – Ministerul Fondurilor Europene.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...