Cercetări privind consumul moderat de bere şi sănătatea

Date:

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a prezentat o nouă cercetare privind efectele consumului moderat de bere asupra sănătăţii: „Influența consumului de bere asupra calităților motrice forță și viteză”, autori conf. univ. dr. Mariana Rotariu și asist. univ. drd. Cătălin Ionițe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Prezentând în esenţă rezultatele cercetării, asist. univ. drd. Cătălin Ionițe a subliniat că studiul arată că „atunci când sunt respectate cantitățile indicate de un consum moderat de bere și se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului prin creșterea indicelui de apă din organism, a masei musculare și prin scăderea țesutului adipos. De asemenea, un consum moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic precum 100 metri viteză și poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici”.

Consum moderat de bere în termenii Organizației Mondiale a Sănătății înseamnă 330 ml bere/zi de către femei și 660 ml bere/zi de către bărbați.

Conf. univ. dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, apreciază „că cercetători din România au aprofundat legătura dintre consumul moderat de bere și rolul său în recuperarea după o activitate fizică, venind cu rezultate care sunt de interes pentru comunitatea științifică și care evidențiază noi efecte pe care consumul moderat de bere îl poate avea în raport cu sănătatea. Fiind o băutură populară, preferată de români, este important că putem evalua prin studii de specialitate impactul pe care îl poate avea asupra stilului nostru de viață”.

Au fost investigaţi 50 de subiecți sportivi amatori, cu vârste între 20 şi 35 de ani, înălțime între 160 şi 200 cm, greutate între 50 şi 123 kg. Fără a intra în detalii, este de reţinut că „studiul a arătat o creștere de aproape 1% a masei musculareîn urma consumului dozei recomandate de 660 ml de bere/zi timp de 30 de zile, inclusiv la testarea subiecților după efort fizic. Acest fapt poate fi explicat prin creșterea procentului de apă în organism”. Referitor la forţă, „în urma consumului moderat de bere, valorile obținute s-au situat mai aproape de medie, față de valorile obținute înaintea consumului de bere”. Cât priveşte viteza pe 100 m, studiul arată că „a prezentat variații nesemnificative”, cu sublinierea că în condiţiile în care după vârsta de 20 de ani nu mai poate fi îmbunătățită decât prin tehnica execuției, „cel mai important pentru persoanele care nu practică sportul de performanță este de a o menține la același nivel”.

Secretarul general al Centrului, dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, anunţă continuarea susţinerii unor cercetări selectate prin concurs privind efectele consumului moderat de bere.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei

de Bianca Chera, senior associate , Marius Gheldiu, associate–...

Eurobarometru: Situația geopolitică face ca votul la alegerile europene să fie și mai important

Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul...

Crește contrabanda cu țigarete

Piața neagră a țigaretelor crește în martie 2024 până...