China și UE convin să își protejeze reciproc specialitățile agroalimentare

Date:

În 2019, China a fost a treia destinație ca mărime pentru exporturile UE de produse cu indicație geografică protejată, inclusiv vinuri, băuturi spirtoase și produse agroalimentare. Cu toate acestea, în 2018 și 2019, 80% din confiscările europene de mărfuri contrafăcute și piratate provin din China, cauzând pierderi de 60 miliarde EUR furnizorilor din UE, afirmă proiectul de rezoluție.

•Produse din UE care beneficiază de indicații geografice, cum ar fi Feta, Münchener Bier, Polska Wódka sau Queso Manchego împotriva utilizării abuzive și a imitațiilor în China
•Se va acorda acum atenție negocierilor pentru un acord bilateral de investiții

Parlamentul a aprobat pe 11 noiembrie 2020 un acord între UE și China de a proteja numele a 200 de specialități agroalimentare din Europa și China împotriva falsificării.

Cu 645 de voturi pentru, 22 împotrivă și 18 abțineri, Parlamentul a aprobat acordul semnat în septembrie 2020 între UE și China pentru a se asigura că o sută de produse europene cu indicații geografice (IG) — inclusiv Feta, Münchener Bier, Polska Wódka sau Queso Manchego — vor fi protejate din punct de vedere juridic în China împotriva imitațiilor și a utilizării abuzive a denumirii unui produs.

În același timp, o sută de produse chinezești vor beneficia de același tip de protecție în UE.Eurodeputații au convenit să extindă acordul la încă 175 de produse europene și chinezești în termen de patru ani.

Consolidarea încrederii

În rezoluția ce însoțește acordul, adoptată cu 633 de voturi pentru, 13 împotrivă și 39 abțineri, Parlamentul a salutat acordul, numindu-l „un exercițiu important de consolidare a încrederii” în cadrul negocierilor în curs de desfășurare între UE și China cu privire la un acord bilateral de investiții.

În același timp, Parlamentul își exprimă îngrijorarea cu privire la practicile de denaturare a pieței utilizate de întreprinderile de stat chineze, la transferurile forțate de tehnologie și la alte practici comerciale neloiale.
Parlamentul este, de asemenea, profund îngrijorat de relatările privind exploatarea și detenția uigurilor în fabricile din China.

Raportorul Iuliu Winkler (PPE, România) a declarat: „Acesta este primul acord economic și comercial semnat vreodată cu China și are o valoare simbolică și de consolidare a încrederii. Acordul promite să stimuleze exporturile de produse agroalimentare din Europa către China, care se ridică deja la 14.5 miliarde EUR în 2019. Este, de asemenea, o măsură adecvată a ambiției Chinei de a proteja cu mai multă fermitate drepturile de proprietate intelectuală.”

Următoarele etape

În urma aprobării Parlamentului, Consiliul trebuie să adopte acum acordul pentru ca acesta să intre în vigoare la începutul anului 2021.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...