COFACE: Companiile germane au trecut pe „modul criză” și oferă termene de plată mai scurte

Date:

Companiile germane doresc să încaseze cât mai devreme posibil, conform celei de-a patra ediții a sondajului Coface privind comportamentul de plată corporativ în Germania, realizat în iulie și începutul lunii august 2020, pe un eșantion de 753 de companii din Germania.

COVID-19 și efectele sale asupra economiei globale și germane reprezintă subiectul predominant al acestui studiu. O constatare majoră este că firmele germane devin tot mai îngrijorate: companiile sunt mai prudente în oferirea termenelor de plată clienților lor, în unele sectoare acestea devenind foarte scurte.

Principalele riscuri pentru exporturi s-au schimbat semnificativ. Riscul principal de anul trecut, conflictul comercial SUA-China, este marginal în raport cu spectrul de risc din 2020. În schimb, 3 din 4 companii consideră COVID-19 și efectele sale asupra economiei globale sau germane ca principal factor de risc, alături de întreruperea lanțurilor de producție din cauza pandemiei. Cu toate acestea, riscuri precum Brexit-ul – amintit încă de la sondajul Coface din 2017 – nu au dispărut și ar putea reveni în prim-plan odată cu „No-Deal-Brexit” care se prefigurează pentru 2021. Astfel, chiar și cu o perspectivă ușor mai optimistă pentru 2021, Germania este departe de a ieși din „modul de criză”.

Termene de plată: Cash-ul este rege

  • Termenul mediu de plată a scăzut cu 3 zile, de la 37 de zile în 2019 la 34 de zile în 2020.
  • Doar 62% dintre participanții la sondaj au răspuns că au oferit termene de plată în 2020. În cei patru ani anteriori, peste 80% dintre companiile chestionate au oferit termene de plată.
  • Perioadele de credit pe termen scurt (de la 0 la 30 și de la 30 la 60 de zile) domină peisajul de afaceri german: jumătate dintre companii au solicitat efectuarea plăților între 0 și 30 de zile.
  • 100% dintre participanții din sectorul construcțiilor au răspuns că au oferit termene de plată între 0 și 30 de zile, ceea ce aduce termenul mediu de plată în acest sector la minimum 15 zile[1].
  • Sectorul auto este cel mai generos sector în 2020, cu un termen mediu de plată de 43,8 zile.
  • Cea mai mare schimbare s-a produs în sectorul farmaceutic-chimic, unde termenele de plată au scăzut cu aproape 18 zile la 31,7 zile.

Întârzieri de plată: companiile încasează banii mai repede

  • În 2020, 68% dintre respondenți au raportat întârzieri la plată, comparativ cu 85% în 2019.
  • Timpul mediu de întârziere a plăților a scăzut cu aproape 2 zile, de la 37,7 zile în 2019 la 35,9 zile în 2020.
  • Motivele care stau la baza întârzierilor de plată în general sunt legate de dificultățile financiare (48% în 2020).
  • 9% dintre participanți au numit în mod explicit COVID-19 drept principalul motiv al întârzierilor de plată.
  • Restanțele  pentru vânzările zilnice (DSO) au scăzut considerabil cu aproximativ 9 zile, de la 65,8 zile în 2019 la 56,5 zile în 2020.

Așteptări economice: 2020 – un an marcat de pesimism și incertitudine

  • În timp ce riscurile vechi nu au dispărut și amenință în continuare activitatea companiilor germane, COVID-19 și efectele sale predomină în 2020, în special la nivelul activității de export.
  • 39% dintre respondenți se așteaptă la condiții de afaceri mai bune în 2021 comparativ cu 2020, în timp ce 14% sunt pesimiști în ceea ce privește anul 2021.
  • 3 din 4 companii nominalizează pandemia de COVID-19 și efectele sale asupra economiei globale sau germane ca principal risc, alături de întreruperea lanțurilor de producție.
  • 91% dintre respondenți consideră că piața internă va genera cele mai mari oportunități de afaceri (față de 81% în 2019).
  • O companie din 2 a beneficiat de ajutoare de stat și, în special, de compensații de muncă pe termen scurt.

Metodologie: Aceasta este a patra ediție a sondajului Coface privind plățile corporative în Germania, realizat în iulie și începutul lunii august 2020, pe un eșantion de  753 de companii participante din sectoarele majore din Germania[2].

Coface: for trade –  Dezvoltăm afaceri împreună Cu peste 70 de ani de experiență și cea mai extinsă rețea internațională de specialiști, Coface este lider în domeniul asigurărilor de credit și de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creanțe, Asigurări Single Risk, Bonding și Infomații de afaceri. Experții Coface lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți să construiască afaceri de succes, în creștere și dinamice. Coface ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătățirea capacității de a vinde prin protejarea acestora impotriva riscului de neplată atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export.

În 2019, Coface a avut aproximativ 4.250 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro.

Studiul aici

www.coface.com

COFACE SA.  este listat Euronext Paris – Compartimentul A Cod ISIN: FR0010667147 /  Simbol: COFA


[1] Întrucât categoria noastră cea mai mică este de la 0 la 30 de zile, termenul minim de plată mediu este de 15 zile în sondajul nostru

[2] Construcții, Transporturi, TIC, Farma-Chimice, Comerț cu amănuntul-ridicata, Hârtie, Agri-Food-Lemn, Metale, Utilaje, Textile-Îmbrăcăminte, Automotive.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...